Vágólapra másolva!
A szexbotrányba keveredett Wayne Rooney rövid időn belül a sokadik olyan futballista a sorban, akinek hűtlenségét a média leplezte le, az ilyen ügyek Angliában olyan gyakoriak, hogy külön kifejezés is van rájuk. A focisták magánélete egyre jövedelmezőbb téma a bulvárlapok számára, a sztárjátékosok szeretői pedig nemcsak meggazdagodhatnak, de akár karriert is építhetnek a sztori eladásából.

A News of the World című angol lap múlt vasárnap négyoldalas összeállítást közölt Wayne Rooney hűtlenkedéséről, a Manchester United és az angol válogatott csatára állítólag hónapokon keresztül csalta a feleségét egy prostituálttal, többek között akkor is, amikor a neje éppen a gyereküket várta.

Noha a válogatott szövetségi kapitánya, Fabio Capello kijelentette, őt nem érdekli Rooney magánélete, és elvitte a támadót a Svájc elleni Eb-selejtezőre, a bulvárlapok eközben valósággal tobzódnak a történetben, alaposan kitárgyalva a részleteket (hol, mikor, hogyan és mennyiért?), és találgatva, hogy ez milyen következménnyel lesz a focista házasságára.

A Sun szerdai cikke szerint például Rooney most egy ideig a ManUnited menedzserénél, Alex Fergusonnál lakik majd, a skót szakember ugyanis rajta akarja tartani a szemét játékosán, miután Rooney felesége az ügy kipattanása után azonnal elköltözött közös otthonukból.

Csók és beszéd

A prostituálttal lebukott futballsztár ma már egyáltalán nem számít újszerű jelenségnek, az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a Rooney-éhoz hasonló történetek. A nyáron a szintén válogatott Peter Crouchról írták meg, hogy prostituáltakkal csalta a feleségét, a nemzeti csapat balhátvédje, Ashley Cole pedig nemrégiben vált el feleségétől, Cheryl Tweedytől, miután róla is kiderült, hogy mással volt viszonya.

John Terry, Wayne Bridge és Vanessa Perroncel szintén a média által leleplezett szerelmi háromszöge az angol válogatottra is komoly hatással volt, a barátja által felszarvazott Bridge a nem volt hajlandó egy csapatban játszani Terryvel, így a nyári világbajnokságtól is távol maradt, Terryt pedig megfosztotta a csapatkapitányi karszalagtól Capello.

Franciaországban rendőrségi ügy lett a futballisták szexbotrányából, miután az év elején Zahia Dehar nyilvánosságra hozta, hogy 2008-ban - amikor még csak 16 éves volt - a válogatott több tagja, így Franck Ribéry és Karim Benzema is fizetett neki szexuális szolgáltatásaiért.

Angliában már külön kifejezés is van arra, ha egy szerető eladja a sztoriját valamelyik lapnak: ezt hívják "kiss and tell"-nek. Nagy-Britanniában több bulvárlap versenyez egymással, amelyek közül a The Sun, illetve a News of the World a két legnagyobb példányszámú; előbbiből a 2010. júliusi adatok alapján naponta hárommilliót adnak el, de utóbbi sincsen sokkal elmaradva tőle. Az újságok természetesen óriási versenyt vívnak az olvasókért, és a jelek szerint úgy vélik, hogy az olvasottság szempontjából a futballisták szexbotrányai a legjövedelmezőbbek.

Ugródeszka is lehet focista kuncsaft

Ez nem volt mindig így, hiszen "kiss and tell" történetek az 1970-es években is voltak a lapokban, akkor még inkább politikusok vagy rocksztárok főszereplésével. Ahogy azonban a labdarúgás a szórakoztatóipar középpontjába került, a focisták az egyik legkeresettebb celebcsoporttá váltak, ami az alkalmi partnereik számára lehetőséget teremetett arra, hogy jó pénzért eladják a történetüket.

Amikor például kiderült, hogy az angol futballszövetség egyik titkárnőjének, Faria Alamnak viszonya volt az akkori szövetségi kapitánnyal, Sven-Göran Erikssonnal, illetve a szövetség főtitkárával, Mark Paliosszal is, a News of the World 200 ezer fontot fizetett az exkluzív interjúért. Ugyanez az újság hozta le először a címlapján azt is, hogy David Beckham madridi légióskodása idején megcsalta feleségét személyi asszisztensével, Rebecca Loosszal.

A francia válogatottakat lebuktató Zahia Dehar a pletykák szerint 100 ezer euróért árulta el a Paris Matchnak, hogy kuncsaftjai között volt Ribéry, Benzema és Sidney Govou is (utóbbi megúszta a büntetőjogi felelősségre vonást, mert az viszonyuk idején Dehar már elmúlt tizennyolc), a pénz mellett ráadásul a karrierjét is sikerült beindítania, a francia pornókirályként emlegetett - magyar származású - Marc Dorcel ugyanis nemrégiben filmszerepet ajánlott neki.

Ledobta a melltartót Ribéry prostituált barátnője


"Ilyen először fordult elő nálunk, és azt jelenti, hogy a trend kezd átszivárogni Angliából, ami szomorú, de megfordíthatatlan folyamat" - nyialtkozta a Dehar-ügyről a L'Express médiaszakértője, Renaud Revel.

"Ezek a lányok olyanok, mint a keselyűk"

Az egész jelenségben a futballistákat lehet a legkevésbé megérteni, hiszen Ronaldótól Ujfalusiig megannyi példa figyelmezteti őket arra, hogy esetükben sokkal nagyobb a lebukás veszélye, ha prostituáltakkal kezdenek.

Egy korábbi Tottenham-játékos, az idén Diósgyőrben is megfordult Rohan Ricketts szerint ugyanakkor sokszor nem egyszerű elkerülni az utóbb kínossá váló ügyeket. "Mikor külföldön játszottam az egyik volt csapatommal, a lányok bejöttek a szállodába, bekopogtattak az ajtónkon és felajánlották magukat. Még ha nem is akarsz részt venni ebben, állandóan az orrod előtt zajlik az egész" - írta a Sabotage Times nevű oldalon vezetett naplójában Ricketts, aki szerint sok focista szextárgyként kezeli a nőket, a csapattársak gyakran egymásnak adják, cserélgetik őket.

"Emlékszem, egyszer egy korábbi angol válogatott játékos, aki mindig jó fiú volt, úgy ébredt a hotelszobájában, hogy egy lány rejtőzött a fürdőszobában. Egy csapattársa vitte oda. Ez a focista nem csinált semmit, sőt igen dühös lett a csapattársára, de a legtöbb férfi nehezen állt volna ellen a kísértésnek"

Ricketts tapasztalatai szerint minden nőre, aki kilép ebből a világból, jut száz másik, aki egy profi futballistával akar lenni, és nem mindig válik el élesen a prostitució és a "könnyű szex" lehetősége. "Ezek a lányok olyanok mint a keselyűk: a futballt egy piacnak tekintik, ők pedig a legjobb márkákat akarják megszerezni.

www.global-soccer.eu