Vágólapra másolva!
Svédországi vereségét követően hazai pályán győzelemmel folytatta szereplését a magyar labdarúgó-válogatott, amely Eb-selejtezőn Moldovát látta vendégül, s a borzalmas első félidő ellenére - köszönhetően Rudolf Gergely és Koman Vladimir távoli bombagóljainak - 2-1-re kiszenvedte a sikert.

Eredmény, Eb-selejtező, E csoport, 2. forduló:
Magyarország - Moldova 2-1 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 9209 néző
v.: Libor Kovarik (cseh)
Magyarország: Király Gábor - Lázár Pál, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Laczkó Zsolt - Elek Ákos - Czvitkovics Péter (Szalai Ádám, 46.), Koman Vladimir (Vadócz Krisztián, 88.), Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán - Rudolf Gergely (Vanczák Vilmos, 64.)
Moldova: Namasco - Bordian, Racu, Bulgaru, Bolohan - Cebotaru (Cojocaru, 71.) , Epureanu - Suvorov, Josan (Doros, 59.), Tigirlas - Frunza (Bugajev, 84.)
gól: Rudolf (48.), Koman (66.), illetve Suvorov (79.)
sárga lap: Lipták (10.), Lázár (33.), illetve Frunza (27.)

Nem kezdett jól a magyar csapat, a csúszós talaj kibabrált mindkét féllel, noha a vendégek jól láthatóan a kontrákra fektették a hangsúlyt, védekezésük stabil volt, míg a magyarok ötlettelen támadásaitól nem is lehetett elvárni a gólt.

Ha a 32. percben Tigirlas jobabn figyel, akkor a félidőben akár a vendégek is előnyhöz juthattak volna, a magyar csapat csupán az utolsó két percben tudott nyomást gyakorolni az ellenfélre.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Az első félidőben nyomát sem lehetett látni a taktika megvalósulásának, a szünetben Szalai beállításával legalább egy romboló alkatú támadó érkezett, aki mögött Rudolfnak és a mozgékonyabb középpályásoknek több területük maradt.

Ettől megélénkült Geráék játéka, és alig öt perc elteltével Rudolf távoli lövésével megszerezték a vezetést. Egervári a 63. percben egy kissé furcsa cserével (Rudolf helyett Vanczák) jelezte: ezzel az eredménnyel már elégedett lenne, szerencsére Koman egy fantasztikus távoli bombával megduplázta az előnyt.

Kellett is a második gól, mert egy kapitális védelmi baki miatt Suvorov szépíteni tudott, s bár az utolsó percekben még több vendéglehetőség akadt, az eredmény már nem változott. A magyar válogatott egy borzalmas első félidőt követően a második játékrészben képes volt megújulni, két jól eltalált lövés meghozta a várva várt sikert.

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Az első félidőben görcsös, pontatlan játék volt. A második játékrészben a két csatár miatt már lényegesebben jobban tudtunk futballozni, majd két szép átlövéssel megszereztük a vezetést, ettől pedig magabiztosabbak lettünk. A csapatépítés szempontjából nagy öröm, hogy hosszú idő után újra győzött a magyar válogatott."

Gavril Balint, a moldovai válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon jó csapattal találkoztunk ma. Az első félidőben sok lehetőségünk volt, majd a két kapott gól kicsit letörte a csapatot. Igazásgtalannak tartom az eredményt, megérdemeltük volna a döntetlent."


Előzmények

Hiába várta a közvélemény bravúrt, hiába érezte még Orbán Viktor miniszterelnök is úgy, Stockholmban pontot szerez a magyar labdarúgó-válogatott, az Egervári Sándor irányította együttes 2-0-s vereséggel nyitott az Európa-bajnoki selejtezőket.

Kesergésre nem volt több idő, hiszen kedden a Szusza Ferenc Stadionban a hazai pályán Finnországot legyőző Moldova következett, az a kategóriájú csapat, amely ellen még a jelenlegi helyzetében is kötelező három pontot gyűjtenie a magyar csapatnak.

A kezdőcsapatban ennek megfelelően Egervári Sándor meg is tette az ésszerű lépést: Vadócz helyére Czvitkovicsot tette a kezdőcsapatba, azaz az egyik védekező középpályás helyét támadó szellemű labdarúgó foglalta el. Így 4-1-4-1-es felállással próbálkozott a csapat - rossz hír, hogy ugyanez a séma az U21-es csapatnak Bosznia ellen nem jött be a nap folyamán.

"Czvitkovics Petinek a csúszós talajon a lövőerejére és kreativitására szükség lesz, hogy megtörjük a moldávok ellenállását" - indokolta a váltást Egervári Sándor.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A legutóbbi mérkőzés mind a két fél számára rendkívül emlékezetes lehet. Magyarország és Moldova a 2008-as Európa-bajnokság selejtezői során is egy csoportba került, és míg a budapesti találkozót a mieink 2-0-ra nyerték meg, addig Kisinyovban 3-0-s vereséget szenvedtek. Az eredmény magyar részről hatalmas csalódás volt, a moldávok számára viszont óriási siker, hiszen egy előbbre rangsorolt együttest sikerült magabiztosan legyőzniük.

A háromgólos diadal ráadásul azt jelentette, hogy Moldova megelőzte Magyarországot: a két válogatott azonos pontszámmal végzett, viszont az egymás elleni eredmények miatt a moldávok lettek az ötödikek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Első félidő:

A mérkőzést a moldáv válogatott kezdte, az első percek a csúszkálás és a mezőnyjáték jegyében teltek. A lelátóra megérkeztek az Üllői úti U21-es mérkőzésről is a nézők, a vendégszektorban alig 15-20-an vannak.

Az első komoly helyzetre 12 percet kellett várni, amikor Frunzát ugyan szerelte Laczkó, de a szögletet követően Tigirlas került helyzetbe, lövését azonban sikerült blokkolni. A 14. percben a bal oldali szöglet is megkavarta a védelmet, ezúttal Racu robbant be, s bár megelőzte a tétovázó Laczkót, csúnyán kapu fölé lőtt.

A 19. percben Rudolf szólójában gyönyörködhettünk, a Genoa légiósa azonban elfáradt a vágta végén, így gyengén a kapus kezébe gurította a labdát. Egy perc múlva Suvorov 22 méterről hatalmasat lőtt, Király bravúrral tolta ki a labdát szögletre.

Az ellenfél szervezetten védekezett, nem lehetett se a széleken támadásokat vezetni, átlövéskre sem volt lehetőség. Moldán részről viszont négy szögletet is láthattunk, Laczkó oldalán sebezhető volt a csapat, ezt Suvorov akkor használta ki, amikor csak akarta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A 26. percben végre eljutottunk Namasco kapujáig, de Gera önfeláldozó bevetődését csak a hálóőr bánta, ápolni kellett.

Félóra elteltével Szalai, Hajnal és Huszti elment melegíteni . nem csoda, a 32. percben Tigirlas négy védő között csel nélkül került ziccerbe, a féltérdre ereszkedő Király hálás lehetett a csatárnak, aki nagy ziccerben a jobb kapufa mellé gurított.

Ébresztő! - skandálja a közönség, s van is miért. A támadószellem az első félidő alapján csak a szakvezetés fejében fogalmazódott meg, a játékosok a pályán semmit sem tudtak ebből megvalósítani. Czitkovics és Gera nem találta helyét, Dzsudzsák használhatatlan labdákat kapott, Rudolf elöl pedig csak vergődött.

A 44. percben egy gyors támadás végén Gera került helyzetbe, de Racu belevetődött, az akciót végül Dzsudzsák 25 méteres bombája zárta, amely lefelé csapódott, de a léc fölött szállt el.

Az első félidő csalódást keltett, egyelőre 0-0 az eredmény.

Második félidő:

A szünetben Egervári Sándor cserélt, Czvitkovics helyére egy robosztusabb csatár, Szalai Ádám érkezett. A 48. percben egy élesen középre lőtt szabadrúgást fogott meg Király magabiztosan. A 48. percben váratlanul a semmiből szerzett vezetést a magyar válogatott: egy bal oldai szöglet után Tigirlas nem tudott felszabadítani, Rudolf 20 méterről lőtt, az elsőre blokkolt labdába még egyszer belebikázott, s kilőtte a bal alsó sarkot (1-0).

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Az 59. percben váltott a moldáv csapat is, Josan helyére Doros érkezett - a vendégek nem elégedettek az eredménnyel, támadni akarnak. Váltott Egervári is, néhány kósza füttyszó is felharsant, amikor Rudolf helyére a védő Vanczák állt be.

A 66. percben növelte előnyét a magyar válogatott. Gera szerzett harcosan labdát az ellenfél térfelének közepén, Juhsáz azonnal Komanhoz passzolt, aki 22 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (2-0). A 75. percben Szalai kapott tökéletes labdát Komantól a 16-os vonalán, de a mainzi csatár az alapvonaltól, éles szögből nem tudott túljárni a kapus eszén. Két perc múlva Dzsudzsák bal oldali szögletét Juhász fejelte a kapu fölé.

A 79. percben nagy védelmi hibát követően szépített Moldova. Lázár nem tudott felszabadítani, a labda a 16-oson belül a kapunak háttal álló Frunzához került, aki négy védő szorításában is megtartotta, visszagurítását Suvorov 14 méterről a bal alsó sarokba vágta (2-1).

A meccs összefoglalója:


A 82. percben Dzsudzsák hagyott ki helyzetet, a PSV szélsője balról elindult befelé, majd a 16-os vonaláról a jobb kapufa mellé lőtt. Egy perc múlva Szalai lépett ki a lesre játszó védők közül, de éles szögből gyatrán lőtt, Namasco úgy védett, hogy ki se pattant róla a labda.

A 85. percben Doros kapott álompasszt, de a berobbanó cserecsatár 5 méterről a kaput sem találta el. Három perc múlva ismét Doros villant, 26 méteres lövése talán még súrolta is a kapufát.

Ugyan az utolsó perceket a moldávok uralták, a kétperces hosszabbítás sem hozott változást.