Vágólapra másolva!
Három évvel ezelőtt a moldáv labdarúgás egyik legnagyobb sikereként a válogatott Kisinyovban 3-0-ra megverte a magyar csapatot. Azóta mindkét országban szövetségi kapitányt cseréltek (nálunk kétszer is), és Moldova a vb-selejtezők katasztrofális eredményeit követően győzelemmel kezdte az Európa-bajnoki selejtezőt, így játékosai nem kevés önbizalommal érkeztek Budapestre.

A legutóbbi mérkőzés mind a két fél számára rendkívül emlékezetes. Magyarország és Moldova a 2008-as Európa-bajnokság selejtezői során is egy csoportba került, és míg a budapesti találkozót a mieink 2-0-ra nyerték meg, addig Kisinyovban 3-0-s vereséget szenvedtek. Az eredmény magyar részről hatalmas csalódás volt, a moldávok számára viszont óriási siker, hiszen egy előbbre rangsorolt együttest sikerült magabiztosan legyőzniük. A háromgólos diadal ráadásul azt jelentette, hogy Moldova megelőzte Magyarországot: a két válogatott azonos pontszámmal végzett, viszont az egymás elleni eredmények miatt a moldávok lettek az ötödikek.

BEK-győztes szövetségi kapitány

Moldovában akkor rendkívül optimistán tekintettek a jövőbe (elvégre a negyedik Bosznia-Hercegovina is csak egy ponttal előzte meg csapatukat), de a folytatás már korántsem volt örömteli. A 2010-es vébé selejtezői során ugyanis válogatottjuk alaposan leszerepelt, egyetlen mérkőzést sem tudott megnyerni, még Luxemburggal sem bírt (mindkét találkozó gól nélküli döntetlenre végződött), és így utolsó lett csoportjában. Ez a katasztrofális eredménysor a szövetségi kapitány, Igor Dobrovolszkij állásába került, akit tavaly októberben menesztettek, a helyére pedig a román Gavril Balint került.

Az újdonsült kapitány elsősorban játékosként szerzett hírnevet magának, hiszen tagja volt az 1986-ban BEK-et nyert Steaua Bucurestinek, és harmincnégyszer szerepelt a román válogatottban - ott volt például az 1990-es világbajnokságon, ahol Kamerun és Argentína ellen is eredményes volt. Pályafutását a spanyol Real Burgosban fejezte be (ahol Limperger Zsolt is a klubtársa volt), edzői karrierje elején pedig a román válogatott pályaedzőjeként dolgozott Anghel Iordanescu mellett. Vezetőedzőként elsősorban román klubcsapatokat irányított, de megfordult a moldáv Seriff Tiraspolnál is - alighanem ez is közrejátszott abban, hogy éppen őt nevezték ki a válogatott élére.

Eddig bejött az edzőváltás

Balint vezérletével pedig a moldáv csapat eddig meglepően jól szerepel: idén öt mérkőzésből csak egyszer szenvedett vereséget (májusban 3-2-re kapott ki az Arab Emírségektől), de ami a legfontosabb, múlt pénteken, hazai pályán megverte a finneket. Ez volt Moldova első győzelme tétmérkőzésen azóta, hogy 2007 novemberében begyűjtötték a három pontot Magyarország ellen. Az akkori csapatból öten maradtak meg a kezdő tizenegyben, míg magyar részről az akkor pályára lépett játékosok közül nyolcan tagjai most is a keretnek.

Forrás: EPA
A védő Savinov (kékben) is felért a támadásokhoz Finnország ellen

A Finnország elleni győzelem hatalmas fegyvertény, és a játék képe alapján a moldávok diadala teljesen megérdemelt volt, hiszen a vendégek egyetlen alkalommal sem találták el a kaput. Balint kifejezetten támadó szellemű csapatot küldött pályára, a két csatár mellett a középpályán is az offenzív focisták voltak többségben, csupán a jelenleg legjobb moldáv játékosnak tartott Alexandru Epureanunak volt kifejezetten védekező feladata ebben a csapatrészben. Ő a Dinamo Moszkva légiósa, a moszkvaiak idén nyáron vették meg egy másik orosz egyesülettől, az FK Moszkvától 2,5 millió euróért. A válogatott csapatkapitányát 2007-ben és 2009-ben is az év labdarúgójának választották meg hazájában, és a Dinamóban is rendszeresen játszik - ott általában nem a középpályán, hanem a védelemben.

Az MTK-tól Kazahsztánig

A keretet egyébként főleg légiósok alkotják, és a labdarúgók többsége az egykori Szovjetunió területén futballozik. Első pillantásra nehezen érthető, hogy a nemzetközi kupákban az elmúlt években remekül szereplő Seriff Tiraspolból (a klub az előző idényben ott volt az Európa Liga csoportkörében, ahol legyőzte a holland Twentét, idén pedig a BL selejtezőjében kiverte a Dinamo Zagrebet, majd az FC Baselt is megizzasztotta) miért nincsen senki a nemzeti csapatban. A magyarázat nagyon egyszerű: a Seriffben szinte csak külföldi futballisták szerepelnek, a tiraspoli együttes keretében mindössze hat moldáv játékos van, akik csak kiegészítő emberek, a Basel elleni hazai visszavágón például egyikük sem lépett pályára. Így aztán az otthon futballozók közül csak a Dacia Chisinau középpályása, Andrei Cojocari, illetve a Zimbru Chisinau kapusa, Nicolai Calancea érkezett Budapestre.

A moldáv együttesben azonban így is lesz egy olyan focista, akinek ismerős lehet, a középpályás Valeriu Andronic (aki a finnek ellen a hajrában állt be) az évtized elején az MTK-ban játszott. A 2001-2002-es idényben összesen 16 bajnokin szerepelt a magyar élvonalban, ám később nem tartottak rá igényt, azóta pedig már 11 különböző egyesületben játszott, jelenleg éppen a kazah Lokomotiv Asztanában légióskodik.

A moldáv keret

Stanislav Namasco kapus 1986. november 10. Kubany Krasznodar 16 -
Yevgeni Matyugin kapus 1981. október 31.Dacia Chisinau 3 -
Nicolai Calancea kapus 1986. augusztus 29.Zimbru Chisinau 9 -
Alexei Savinov hátvéd 1979. április 19.FK Baki 33 -
Vadim Boret hátvéd 1976. szeptember 5.FK Baki 34 1
Alexandru Epureanu hátvéd 1986. szeptember 27.Dinamo Moszkva 30 3
Simeon Bulgaru hátvéd 1985. május 26.Alanyija Vlagyikavkaz 4 1
Petru Racu hátvéd 1987. július 17.IFK Norrköping 1 -
Vadim Bolohan hátvéd 1986. augusztus 15.Zakarpattyja Uzshorod 3 -
Vitalie Bordian hátvéd 1984. augusztus 11.Metaliszt Harkiv 15 1
Igor Tigirlas középpályás 1984. február 24.Metalurh Zaporizzsja 12 1
Andrei Cojocari középpályás 1988. január 21.Dacia Chisinau 3 1
Eugeniu Cebotaru középpályás 1984. október 16.Ceahlaul Piatra Neamt 14 -
Valeriu Andronic középpályás 1982. december 21.Lokomotiv Asztana 25 4
Nicolae Josan középpályás 1983. szeptember 18.Anzsi Mahacskala 11 1
Alexandr Suvorov középpályás 1987. február 2.KS Cracovia 17 2
Viorel Frunza csatár 1979. december 6.FK Atirau 25 6
Anatoli Doros csatár 1983. március 21.Csernomorec Odessza 6 2
Igor Bugaiov csatár 1984. június 26.Lokomotiv Asztana 26 4