Vágólapra másolva!

Rappelő szélső és Fernando Torres cseréje - az NB I új légiósai

A nyáron megint légiósok serege lepte el a magyar élvonalat: a klubok összesen 41 olyan külföldi labdarúgót szerződtettek, aki korábban még nem szerepelt Magyarországon. Az újak összesen 20 különböző országból jönnek, közel negyedük szerb. Akad közöttük Európa-bajnokságot is megjárt labdarúgó, de olyan is, aki az olasz negyedik vonalnál magasabb szinten még nem játszott.

A Ferencvároshoz már az előző években is rengeteg légiós érkezett, és a nyáron is a zöld-fehérek vitték a prímet az újonnan szerződtetett külföldiek számát illetően. Köztük van az idén Magyarországra igazolt legismertebb légiós is.

A cseh Marek Heinz az előző szezont az osztrák Kapfenbergben töltötte, de hosszú pályafutása során játszott már a német és a francia élvonalban, hazája válogatottjában pedig 30 alkalommal szerepelt. Az olomouci születésű támadó a helyi Sigmában kezdte karrierjét, ahonnan rendszeresen meghívót kapott a különböző korosztályos válogatottakba, játszott a 2000-es U21-es Eb-n, majd nem sokkal később a nagyválogatottban is debütált.

A Hamburger SV 1,6 millió eurót fizetett érte, de a Bundesligában Heinz teljesítménye elmaradt a várakozástól, első idényében mindössze négyszer talált be. Fél évet kölcsönben az Arminia Bielefeldben töltött, majd 2003-ban ingyen hazaengedték a Baník Ostravába, ahol magára talált, és 19 találattal gólkirály volt Csehországban.

Alighanem a 2004-es Európa-bajnokság számít karrierje csúcspontjának, amikor két nagyon fontos gólt is szerzett. Betalált a lettek ellen, majd Németország ellen szabadrúgásból volt eredményes. Nem is maradt Ostravában, ezúttal a Borussia Mönchengladbach szerződtette (2,3 millió euró), ám a Bundesligát másodjára sem tudta meghódítani: mindössze egy gólra volt képes.

A török Galatasaray így is majdnem ugyanennyiért vette meg egy évvel később, de Isztambulban sem villogott, így újabb egy év elteltével a francia Saint-Étienne-hez került. A Ligue 1-ben négyszer talált be, és 2007 nyarán a másodosztályba kiesett Nantes még mindig 1,5 milliót adott érte. Itt is csak egy évet maradt, következett az otthoni 1. FC Brno, majd az osztrák Kapfenberg, ahol egy nyilatkozatában elmondta: nincsenek távolabbi tervei a futballban, egyszerűen élvezni akarja a játékot.

Heinz-gól a németek ellen a 2004-es Eb-n:


Verón és Adriano a Fradiban

A Ferencvárosnál nem ő az egyetlen ismert név az új igazolások között, más kérdés, hogy az argentin Iani Martín Verón a bátyjának köszönheti, hogy sokan felkapják a fejüket neve hallatán. A sokszoros argentin válogatott Juan Sebastián Verón öccse testvéréhez hasonlóan az Estudiantesben kezdett játszani, de a tartalékcsapatnál nem jutott feljebb. Iani egyébként gyermekkorában szándékosan nem akart futballozni, inkább a tekvandóval próbálkozott, de végül győzött a családi hagyomány - elvégre édesapja is legendás játékos volt.

A kisebbik Verón nem egyedül érkezett, hanem a szintén argentin Héctor Gabriel Moralessel, de a 21 esztendős támadóról szinte semmit nem lehet tudni azon kívül, hogy a nyáron szintén játszott az Estudiantes tartalékcsapatában, mégpedig a Sheffield United elleni edzőmeccsen - amelyen az angoloknál próbajátékon szerepelt a magyar Bodnár László is.

A latinos vonalat képviseli a spanyol Iván Labrado is a Fradinál, őt próbajátékot követően igazolták le. A fiatal csatár 2002 és 2008 között az Atlético Madrid korosztályos csapataiban pallérozódott, majd családi okokból Portugáliába költözött, ahol előbb a setúbali körzeti bajnokságban szereplő ACRUT Zambujalense játékosa volt (miután sem a Benficának, sem az Estrela Amadorának nem kellett), majd a harmadosztályú SC Vilanovense mezét viselte.

A portugál nyelvtudás az Üllői úton is jól jöhet a számára, hiszen a Fradihoz két brazil játékos is érkezett. A középpályás Andrezinho (André Francisco Williams Rocha de Silva) a Belém városában található Clube do Remóban kezdte pályafutását, amellyel 2007-ben megnyerte Pará állam bajnokságát - a sorozatban kétszer is eredményes volt. Ezt követően leigazolta ugyan a patinás Corinthians, de itt már nem fért be a csapatba, így előbb a szintén Sao Pauló-i Guaraniban játszott a brazil harmadik vonalban, majd a Paulista FC játékosa volt.

Megfordult a kínai Greentown Chinában és a Mogi Mirimben is, az év első felében pedig a Gremio Catanduvense nevű, szintén Sao Paulo államban található gárdában szerepelt. Honfitársa, Adriano Alves dos Santos valamivel magasabb színvonalon futballozott hazájában, hiszen a Náutico színeiben a 2008-as országos bajnokságban 18 mérkőzésen szerepelt. Ezt követően az Oeste szerződtette, amellyel 2009-ben a paulista bajnokságban a 14. helyen zárt, pedig az utolsó fordulóban Guaratinguetá ellen győztes gólt is szerzett.

A Newcastle tartalékosából az Üllői útra

A Fradi a délszláv vonalon is igyekezett erősíteni: megszerezte például a szlovén Maribor kapusát, Marko Ranilovicot. Az 1986-os születésű játékos még 2006 márciusában mutatkozott be hazája élvonalában, és a 2006-2007-es idényben 21 bajnokin védett, de ezt leszámítva sokáig csak második számú kapus volt klubjában.

Forrás: MTI
Ranilovicnak nem lesznek kellemes emlékei az Újpest-Fradiról

Az előző szezonban aztán visszaverekedte magát a kezdők közé, védett hat nemzetközi kupameccsen, a bajnokságban pedig 25 alkalommal. Érdekes karriert futott be Emil Miljkovic, aki Boszniában született, de a háború ideje alatt Hollandiába költözött, és ott kezdett el futballozni. Játszott a Rodában és megfordult a német Alemannia Aachen utánpótlásánál is.

Az aacheni tartalékcsapatban a 2007-2008-as szezonban a német negyedik vonalban kilenc gólt ért el, a 2008-2009-es idényben pedig a holland második vonalban szerepelt a Fortuna Sittardban - ekkor a bosnyák U21-es válogatottban is bemutatkozhatott, ahol azóta is rendszeresen játszik. Az előző szezonban a szlovén élvonalban, a Nafta Lendavában 33 mérkőzésen hét gólt szerzett, és a nyáron a Partizan Beograd is érdeklődött iránta.

A macedón Nikola Jakimovski számára az előző idény meglehetősen hamar véget ért: a fiatal csatár a Makedonija Skopjében szerepelt, a klub azonban a 13. fordulót követően bojkottálta a bajnokságot, mert nem értett egyet azzal, hogy a szövetség újraválasztotta elnökét, Haralampie Hadzi Risteskit. A szövetség válaszként kizárta a csapatot bajnokságból - 13 forduló alatt Jakimovski egy gólt szerzett.

Az új légiósok meglehetősen hosszú listáját a Ferencvárosnál a holland Frank Danquah zárja, aki a Newcastle United tartalékcsapatától érkezett. A ghánai születésű csatár ifistaként megfordult az Ajaxnál is, majd az FC Omniworld nevű klubnál játszott, de még csak 17 esztendős volt, amikor a Szarkákhoz került 2006 nyarán.

A tartalékok között 2007 márciusában mutatkozott be a Manchester United ellen. 2007 augusztusában egy barátságos összecsapáson a felnőttek között is pályára lépett, 2008-ban pedig profi szerződést kötöttek vele, miután a tartalékbajnokságban gólkirály lett. Egyszer le is ülhetett a kispadra a Premier League-ben, ám játéklehetőséget nem kapott, idén nyáron pedig lejárt a szerződése Newcastle-ban.

Fernando Torres cseréje volt

A Honvéd a nyáron öttel gyarapította külföldi játékosai számát, és közülük a spanyol Rufino máris alapembernek számít. Rufino Segovia del Burgos remek alapokat kapott, hiszen karrierjét a Rayo Vallecanónál kezdte, majd még ifistaként a városi rivális Atlético Madrid szerződtette, és három alkalommal a spanyol élvonalban is pályára léphetett.

A 2005-2006-os idényben előbb a Deportivo Alavés, majd a Valencia ellen cserélték be, a következő szezonban pedig a Betis elleni találkozón éppen Fernando Torrest váltotta a 63. percben. Nagy álmát, hogy profi szerződést kapjon a klubtól, azonban nem sikerült megvalósítania, így 2007-ben távozott. Ezt követően játszott a Real Valladolid B csapatában, az Aguilasban, a Melillában és a Toledóban is - utóbbi három gárda mind a spanyol harmadosztályban vitézkedett.

Forrás: AFP
Rufino (középen) harcol a debreceni túlerővel

A kispestiek a marokkói származású francia csatárral, Karim Ruanival is elégedettek lehetnek. Ő Lille-ben született, és a sportág alapjait a Girondins Bordeaux-nál tanulta meg, de miután 20 évesen nem kapott profi szerződést, így jó néhány francia amatőr gárdánál is megfordult. Játszott az Arlac-Mérignacban, a Langon-Castetsben és a Biscarosse-ban is - utóbbiban egy idény alatt 28 gólt ért el.

Ez már elég volt ahhoz, hogy a belga harmadosztályú Sprimont Comblain Sport vegye meg, ahol szintén jó teljesítményt nyújtott, így egy év elteltével a ROC Charleroi szerződtette, amely már egy szinttel feljebb játszott. A belga második vonalban másfél év alatt háromszor talált be, ezután kölcsönadták a marokkói Olympique Szafinak, az előző szezonban pedig a portugál másodosztályú Chavesben játszott hét bajnokin.

A brazil középpályás, Danilo is alapembernek számít a Bozsik-stadionban - őt a szlovák Spartak Trnavától szerezték meg. Első klubja a Clube Atlético Guacuano volt, amely Sao Paulo állam negyedik vonalában szerepel, de már 20 évesen átjött Európába: 2006 nyarán a lengyel Pogon Szczecin igazolta le. Első bajnokiján csereként beállva rögtön gólt szerzett, ám ennek ellenére csak két további találkozón vetették be, és 2007-ben eladták a cseh Príbramnak.

Itt is kellett neki egy év, amíg beverekedte magát az első csapatba, de a 2008-2009-es bajnokságban már 20 bajnokin játszott a cseh élvonalban, és egy gólt is szerzett. Tavaly igazolt a nagyszombatiakhoz, ám mindössze három bajnokin szerepelt. A bosnyák Jovica Stokic a Honvéd előtt csak az FK Modricában játszott, a 2007-2008-as, valamint a 2009-2010-es szezonban is négy találatig jutott. 2008 márciusában a bosnyák U21-es válogatott keretébe is bekerült, de végül nem küldték őt pályára a Wales elleni mérkőzésen. André de Souzának már nincsenek ilyen jó referenciái: annyit lehet róla tudni, hogy februárban igazolta le őt a máltai Nadur Youngsters nevű együttes, amely Gozo szigetének bajnokságában szerepel.

Csatár a Serie D-ből

A Honvédhoz hasonlóan a Kaposvár is öt új légióst szerződtetett, igaz, egyikük, a szlovákiai Lelkes Mátyás csak állampolgárságát tekintve nem magyar. A hátvéd eddig a DAC focistája volt, de Dunaszerdahelyen nem szerepelt túl sokat, a 2008-2009-es idényben az élvonalban tíz alkalommal vetették be. Kaposváron szokás szerint erős a szerb vonal, a nyáron hárman is érkeztek Szerbiából.

Közülük a csatár Milan Peric a legnagyobb név: már 18 évesen bemutatkozhatott a felnőttek között a Mladost Lucaniban a 2003-2004-es idényben, igaz, csak a szerb harmadosztályban. Miután két évvel később 24 gólt ért el ugyanebben a divízióban, az ukrán Tavrija Szimferopol szerződtette, ahol 12 bajnokin játszott, de fél év elteltével visszatért Szerbiába a Hajduk Kulához.

Ez már élvonalbeli csapat volt, és miután a 2007-2008-as idényben hat gólig jutott, ráadásul a szerb U21-es válogatottban is bemutatkozhatott, 2008 nyarán a Partizan Beograd szerződtette. A fővárosi sztárklubnál megkapta ugyan a kilences mezszámot, de játéklehetőséghez nem nagyon jutott, mindössze két tétmeccsen vetették be, majd többször is kölcsönadták. Megfordult a szlovén Nafta Lendavában, valamint a Jagodinában, a Mladi Radnikban és a Metalacban - az előző idényben egyszer volt eredményes.

A középpályás Bojan Pavlovic a Metalacban együtt játszott Periccsel, és ő is egy gólt szerzett, de lényegesen többet játszott. Összesen 25 bajnokin szerepelt, korábban pedig a Borac Cacakban és a Cukarickiben is szerepelt, a szerb első osztályban összesen 70 mérkőzésen kilenc találatig jutott, sőt, négyszer az Európa Ligában is szerepelt, és a Lokomotiv Szófia ellen gólt is szerzett.

A harmadik kaposvári szerb, Drazen Okuka a svédországi Örebróban született, és ifistaként még ott szerepelt, de 21 éves korától kezdve a Cukarickiben játszott. Három idény alatt összesen 65 bajnokin lépett pályára Szerbiában, és egyetlen gólt ért el, az viszont három pontot ért tavasszal a Borca ellen. Az ötödik új kaposvári légiós a debreceni drukkerek számára is ismerős lehet, hiszen a marokkói Danian Dzsavad a Lokinál is volt próbajátékon, ott azonban nem tartottak rá igényt. A támadó korábban olasz alacsonyabb osztályokban futballozott: játszott a Mezzolarában, a Virtus Castelfrancóban (ebben az együttesben a 2008-2009-es bajnokságban négyszer volt eredményes), az előző szezonban pedig a Serie D-ben, vagyis a negyedosztályban 24 bajnokin kétszer talált be.

Patóval és Tévezzel is együtt játszott

Jelenleg az élvonalbeli csapatok közül a Győrnél van a legtöbb légiós, és az ETO a nyáron néggyel bővítette külföldi focistái számát. A szerb Nikola Trajkovic már hazája válogatottjában is szerepelt: 2005-ben a Bulgária és az Olaszország elleni barátságos mérkőzéseken húzhatta fel a címeres mezt - előbbi meccsen ki is állították.

Akkoriban a Crvena Zvezda játékosa volt: a belgrádiak előtt a Vojvodinában, illetve a Zeta Golubovciban szerepelt, és utóbbi gárdában a 2004-2005-ös idényben 12 találatot ért el az élvonalban. Ezután vette meg a Zvezda, ahol azonban többnyire csak kiegészítő ember volt, három és fél idény alatt 39 bajnokin szerepelt. 2009 januárjában a görög Traszivuloszba szerződött, és nyolc meccset játszott a hellén élvonalban, majd miután a klub kiesett a legjobbak közül, hazatért nevelőegyesületéhez, a Cukarickihez, hogy tavasszal 13 bajnokin szerzett négy góllal segítse a gárdát a kiesés elleni küzdelemben.

A montenegrói Djordje Cetkovic szintén volt már válogatott, mégpedig háromszor, és ezen kívül arról nevezetes, hogy ő a szerb élvonal történetének legfiatalabb focistája. A 2000-2001-es idényben mindössze 16 esztendősen mutatkozott be a legjobbak között a Buducnoszt Podgoricában, és 20 éves korára már több, mint 60 élvonalbeli meccs volt a háta mögött.

Forrás: AFP
Cetkovic a Montpellier elleni EL-meccsen is játszott

Több szerbiai egyesület után 2006 januárjában a Hansa Rostockba igazolt, amely akkoriban a Bundesliga 2-ben szerepelt. A 2006-2007-es szezonban hét góllal járult hozzá az együttes feljutásához, a német első osztályban pedig 13 meccsen egy gólt ért el. 2009 januárjában az Osnabrückbe szerződött, majd fél évvel később visszatért a Buducnoszthoz, tavaly januárban pedig az izraeli Hapoel Bnei Sahnin szerződtette. A montenegrói válogatottban 2007 júniusában mutatkozott be a Kolumbia elleni barátságos mérkőzésen, és annyit még mindenképpen érdemes tudni róla, hogy nagybátyja nem más, mint az egykori legendás támadó, Predrag Mijatovic.

A brazil Ji-Paraná (Junior Felício Marques) csak a korosztályos válogatottságig jutott, viszont 2007-ott volt az U20-as világbajnokságon, sőt, ő volt az együttes csapatkapitánya. A középpályás együtt játszhatott többek között Patóval és Carlos Eduardóval, és akkoriban nagy jövőt jósoltak neki, elvégre már 2005-ben, 17 esztendősen bemutatkozhatott a brazil élvonalban a Corinthiansban. A klubnak akkor Daniel Passarella volt az edzője, a csapatban szerepelt Carlos Tévez is.

A 2007-es junior-világbajnokság idején Ji-Paraná már az Internacional focistája volt, de nem tudta tartósan beverekedni magát a kezdők közé. 2009 márciusában kölcsönadták a Brasiliensének, amely az országos bajnokság második vonalában szerepelt, de itt is csak kiegészítő ember volt. Tavasszal a Gremio Prudente nevű csapatban játszott.

A negyedik új győri légiós a szerb kapus, Aleksandar Radosavljevic: ő három éven keresztül volt a Partizan Beograd cserekapusa, az előző idényben mindössze öt bajnokin és három Európa Liga-mérkőzésen védett. Korábban a Cukaricki színeiben viszont éveken keresztül volt alapember az első és második vonal között ingázó gárdában.

A legdrágábbak Svédországból jöttek

A legnagyobb összeget új igazolásokra a Videoton költötte, amelynek azonban eddig nem nagyon váltak be a drága légiósok. Pedig a szerb származású svéd szélső, Bojan Djordjic egykoron még a Manchester Unitedben is pályára lépett: a manchesteriek a neves svéd nevelőegyesülettől, a Brommapojkarnától igazolták le 1999-ben. Djordic édesapja, Ranko maga is élvonalbeli futballista volt, játszott a Crvena Zvezdában is, és légiósként igazolt Svédországba, így fia már a skandináv ország állampolgárságát is megkapta. Rendszeresen játszott is a korosztályos válogatottakban, miközben remekelt a MU tartalékjai között, 2000-ben őt választották meg az év fiatal játékosának a Vörös Ördögöknél.

Egyetlen manchesteri bajnokijára 2001 májusában került sor, amikor a Tottenham Hotspur ellen a 77. percben állt be Dennis Irwin helyére. A MU rendszeresen kölcsönadta őt, így Djordjic megfordult a Sheffield Wednesdayben, a dán Aarhusban, a Crvena Zvezdában és a skót Rangersben is, de gólt csak a Zvezdában szerzett. A manchesteriek 2005 nyarán váltak meg tőle végleg, ekkor a Plymouth Argyle-be került, de többnyire itt is csak kispados volt, és 2007 októberében felbontották a szerződését. Így aztán hazatért Svédországba, ahol az AIK Stockholm szerződtette, és a csapattal tavaly aranyérmet nyert - az idei bajnokságban azonban az AIK csak szenvedett.

Forrás: AFP
Djordjic játszott egy meccset a MU-ban is, de a Videoton Svédországból igazolta

Az edzőváltást követően Djordjic a kispadra került, és a stockholmiak végül elfogadták a Videoton ajánlatát - mivel a fehérváriak nem csak Djordjicot, hanem Martin Kayongo-Mutumbát is megvették. Az ugandai származású szélső már Svédországban született, első klubja a Vasalund volt, de már 15 évesen az AIK-hoz szerződött. A felnőttek között 2002-ben debütált, de a stockholmiaknál nem tudta beverekedni magát a csapatba, így 2005-ben eladták a finn Inter Turkunak, ahol rendszeres játéklehetőséget kapott.

Olyan jól futballozott, hogy 2007 őszén a spanyol Deportivo is tesztelte, de végül a svéd másodosztályú Väsby Unitedben kötött ki, ahonnan 2008 novemberében megint az AIK vette meg. Nagy szerepe volt abban, hogy a stockholmiak tavaly bajnokságot nyertek, de idén nem ment neki a játék, amihez a svéd sajtó szerint nem megfelelő hozzáállása is hozzájárult. Mutumba nagy zenerajongó, és M9 művésznéven maga is kiadott pár rapszámot.

A Partizan Beogradtól szerződtetett montenegrói kapus, Mladen Bozovic annak ellenére is megőrizte helyét hazája válogatottjában, hogy a Vidinél gyorsan a kispadra szorult. A 26 éves focista szülővárosában, Podgoricában a Buducnoszt együttesében kezdett el focizni, de a klub több helyi gárdának is kölcsönadta, így védett a Zabjelóban, a Komban és a Mladostban is. 2006-tól védett rendszeresen a Buducnosztban és a következő évben a montenegrói válogatottban is bemutatkozhatott. 2008 januárjában a szerb Crvena Zvezda 150 ezer eurót fizetett érte, és a belgrádiaknál tavaly nyárig első számú kapus volt, védett az UEFA-kupában és az Európa Ligában is.

Forrás: AFP
Bozovic Siófokon nagyot potyázott, de Mezey György ismét bízik benne

A legendás francia utánpótlás-központ neveltje

A Vasas igazolt a legegzotikusabb országból, hiszen az angyalföldiek az azerbajdzsáni FK Bakitól szerződtették a szerb védőt, Goran Arnautot. A bekk egykoron a Partizan Beogradnál nevelkedett, volt U17-es jugoszláv válogatott, és már az 1999-es bajnokcsapatnak is tagja volt, de ezt követően rendszeresen kölcsönben játszott. Megfordult a Radnicki Kragujevacnál, a Cukarickinél és a Zemunnál is, majd 2005-ben a szlovén Primorje Ajdovscinába igazolt.

Itt kifejezetten gólerősen futballozott, a 2006-2007-es bajnokságban például 13 gólt ért el. Némileg meglepő módon 2008-ban Azerbajdzsánba igazolt, és egészen idén nyárig ott játszott. Honfitársa, Ljubomir Arsic viszont Szerbiából, a Metalacból jött, ahol többnyire a tartalékok között szerepelt. A tunéziai Helmi Lusszaef karrierje rendkívül bíztatóan indult: a franciaországi születésű középpályás 1999-ben bekerült a francia szövetség clairefontaine-i akadémiájára, ahol olyan társai voltak, mint Hatem Ben Arfa, Abou Diaby vagy Ricardo Faty.

2002-ben az AS Monaco kínált neki szerződést, ám Lusszaef hiába írt alá a nagyhercegség csapatához, a tartalékcsapatnál feljebb nem jutott, pedig nem sokkal később a tunéziai korosztályos válogatottban is bemutatkozhatott. Így aztán 2006-ban a tunéziai Club Africainba igazolt, de többnyire itt is csak kispados volt - végül 2008-tól kezdve az USM Monasztirban kapott rendszeres játéklehetőséget védekező középpályásként.

A szolnokiak kameruni támadójának, Hervé Tchaminak a vezetékneve jól cseng labdarúgó-körökben: Alphonse Tchami összesen 57-szeres kameruni válogatott volt. Hervé az ő öccse, nem meglepő tehát, hogy 14 évesen a Herthához került - elvégre a báty 1997 és 1999 között a berlinieknél játszott. A legifjabb Tchami 2006-ban elhagyta a fővárosiakat, és a Hamburghoz szerződött, de egy év elteltével a HSV is megvált tőle, így a lengyel Zaglebie Sosnowieczben kötött ki. 2008 nyarától fél évig nem volt csapata, majd a cseh másodosztályú MFK Karvinában tűnt fel.

Az előző idényben 19 alkalommal játszott Csehország második vonalában, de egyetlen gólt sem szerzett. A litván Eimantas Marozas már eredményesebb karriert mondhat magáénak: a csatár 86 bajnokin összesen 11 gólt ért el hazája élvonalában, miközben szerepelt az FBK Kaunasban, a Silutében, a Siauliaiban és az Atlantas Kaunasban. Utóbbi csapat színeiben a 2010-es bajnokság első felében 11 találkozón három találatig jutott.

Áprilisban szerb válogatott, augusztusban magyar élvonal

Az újpestiek fiatal horvát középpályása, Marin Matos 18 évesen hagyta ott a Croatia Sesvetét az osztrák Red Bull Salzburg kedvéért, ahol azonban a tartalékcsapatnál nem jutott feljebb. A salzburgiak második együttesében viszont 64 találkozón 11 gólt ért el az osztrák másodosztályban - az összes találatot az előző idényben szerezte. A szerb Nikola Mitrovic pedig fél évvel ezelőtt mutatkozott be hazája válogatottjában: áprilisban a Japán elleni barátságos mérkőzésen állt be a 70. percben, ami még akkor is elismerésre méltó, ha tudjuk, hogy a találkozón csak a hazai bajnokságban szereplők játszottak. Mitrovic tavasszal nevelőegyesületében, a Napredak Krusevacban játszott - 2004 és 2007 között több, mint 100 mérkőzésen szerepelt a klubnál a másodosztályban. Ezt követően vette meg a Partizan Beograd, ahol egyetlen idényt töltött el, majd visszakölcsönözték a Napredakhoz. Egy évet lehúzott az orosz másodosztályú Volga Nyizsnij Novgorodnál is.

Zalaegerszegen a kettős állampolgárságú játékosok kerültek előtérbe a nyáron: a szerb Rad Beograd korosztályos csapatától a kanadai-horvát Stefan Cebarát szerezték meg, és leigazolták az osztrák-szerb Ahmet Delicet az SC Ostbahntól. Utóbbi játékos az Admira Wacker Mödlingnél nevelkedett, és a 2006-2007-es idényben a nagycsapatban is játszott 12 alkalommal a másodosztályban. Ezt követően megfordult a német harmadosztályú Rot-Weiss Oberhausennél, majd visszatért Ausztriába a St. Pöltenhez. Az előző szezonban az osztrák harmadosztályban 19 bajnokin hétszer talált be az Ostbahn színeiben

A debreceniek új védője, Dajan Simac is kettős állampolgárságú, német és horvát útlevele is van. Már Németországban született, és a Kaiserslautern volt az első komoly csapata, de itt csak a tartalékgárdáig jutott - ez a harmadosztályt jelenti. A Bundesliga 2-ben szereplő Greuther Fürth szerződtette ugyan, ám de csak egyetlen bajnokin szerepelt, 2003-ban (miután bemutatkozott a horvát U20-as válogatottban) pedig a Wehenben kötött ki. Ez mindkét félnek bejött: Simac összesen hat idényt töltött el a gárdánál, amellyel 2007-ben kiharcolta a feljutást a másodosztályba, és itt is alapember volt. Tavaly nyáron az FSV Frankfurtba szerződött, mivel a Wehen kiesett a Bundesliga 2-ből, de itt többnyire csak kispados volt, így egy év elteltével közös megegyezéssel szerződést bontott, hogy a Lokiba igazolhasson.

A szerb Predrag Pavlovic is eljutott a korosztályos válogatottságig: 2007 nyarán ott volt az U21-es Európa-bajnokságon, és tagja volt a 2008-as, pekingi olimpián szerepelt szerb keretnek is - bár az ötkarikás játékokon nem lépett pályára. A krusevaci születésű középpályást a helyi Napredaktól 14 évesen vette meg a Partizan Beograd, ám a fővárosiaknál nem kapott játéklehetőséget, így 2004-ben visszakerült szülővárosába. Játszott kölcsönben a Teleoptik Beogradnál is, majd 2006-ban a Napredak végleg visszaigazolta, és a következő öt idényben Pavlovics kihagyhatatlan volt a kezdő tizenegyből: a szerb élvonalban pontosan 90 alkalommal lépett pályára.

Parádés gól a Juventus ellen

Három olyan egyesület van az NB1-ben, amely a nyáron csak egy külföldi focistát vett - és közülük ketten is Szlovákiából erősítettek. A Kecskemét a Spartak Trnava kapusát, Rybánsky Lászlót vette meg, aki Vágsellyén született, és a nagyszombati egyesületnél nevelkedett, de a felnőttek között Érsekújváron debütált - miután a Spartak 2005-ben kölcsönadta az FK Nové Zámkynak.

A nagyszombatiaknál a 2008-2009-es idényben mutatkozott be, az előző idényben pedig 14 bajnokin védett. Valamivel ismertebb játékos a Haladás szlovák középpályása, Branislav Fodrek, aki kétszer a válogatottban is pályára lépett. Neki a Slovan Bratislava volt az első klubja, de a nemzetközi futballközvélemény akkor ismerte meg, amikor a 2004-2005-ös idényben az Artmedia Petrzalkával bejutott a Bajnokok Ligájába. Fodrek mindegyik BL-meccset végigjátszotta, majd a csapat trénere, Vladimír Weiss magával vitte őt az orosz Szaturn Ramenszkojébe. Innen hamar visszatért az Artmediához, és 2008 nyarán parádés gólt szerzett a Juventus elleni BL-selejtezőn. Tavaly nyáron aztán az MFK Petrzalkához igazolt, amely azonban kiesett az élvonalból, Fodrek alighanem ezért távozott.

Fodrek szép gólt lőtt a Juve ellen:


A Lombard FC Pápa trénere, Véber György többször is elmondta, hogy csapatával hasonló taktikával szeretne játszani, mint a Barcelona - a nyáron pedig szerződtetett egy olyan focistát, aki meg is fordult a katalánoknál. A szerb Goran Maric a 2008-2009-es idényben a Barca B csapatában 11 találattal házi gólkirály volt, eggyel megelőzve az azóta világbajnoki címet nyert Pedrót - igaz, ő valamivel kevesebb találkozón szerepelt. A focista spanyol állampolgársággal is rendelkezik, hiszen az országban nőtt fel: édesapja, Zoran a Celta Vigo és a Compostela légiósa volt.

Nem meglepő tehát, hogy Goran mindkét egyesület utánpótlásánál megfordult, a Celta B csapatában összesen 148 összecsapáson játszott, és egyetlen alkalommal a felnőttek között is pályára lépett, igaz, csak a másodosztályban. Ezen kívül kölcsönjátékosként szerepelt a Las Palmasban, és volt a Norwich City focistája is - a Kanáriknál azonban csak egyetlen ligakupa-mérkőzésen játszott. Az előző idényben a spanyol másodosztályú Real Unión Irúnban futballozott, de nem tudott betalálni.

www.global-soccer.eu