Vágólapra másolva!
Unaloműző focivideókat küldenek a bányaomlás után föld alá reked harminchárom chilei bányásznak. Mivel a bányászok kiszabadítása hónapokig tart majd, Pelé, Maradona és Ronaldinho legszebb pillanataival szórakoztathatják magukat, írja a Reuters.

Egy kis kamerát küldtek le a mérnökök egy szűk lyukon át a San José aranybányában rekedt chileieknek csütörtökön. Wilson Avalos, a helyi farmer focivideó-összeállítást készített két unokaöccsének, a tervek szerint pedig mini projektort is küldenek majd a hétszáz méteres mélységbe, a forró és nyirkos járaton át.

"Óriási fociszurkolók, úgyhogy remélem, Pelé, Maradona és Ronaldinho videói segítenek nekik megőrizni a lelki erejüket" - mondta Avalos.

Az egyik bányász maga is volt futballista: Franklin Lobos, aki tagja volt a Los Angeles-i olimpiára készülő válogatottnak, a Cobresolnál pedig csapattársa volt Iván Zamorano, minden idők legsikeresebb chilei focistája.

A dél-amerikai ország hatóságai is mindent megtesznek, hogy megkönnyítsék a bányászok számára a hosszú várakozási időszakot, speciális edzési és rekreációs programot alakítanak ki számukra, amihez az amerikai Űrkutatási Hivatal szakembereinek segítségét is kérték, akiknek nagy gyakorlatuk van abban, hogy hogyan kell életben tartani a hosszú űrmissziókban résztvevő asztronautákat.

Megtalálásuk óta glükóz-szirupot, vizet, csokoládé és málna ízű turmixokat küldtek le a bányászoknak. Néhány nap múlva már a szilárd élelmiszert is képes lesz emésztőrendszerük feldolgozni. Kisebb lámpákat, szemellenzőket, gyógyszereket és más gyógyászati eszközöket is lejuttattak hozzájuk. Nemsokára vizelet- és vérmintákat vesznek tőlük, és rendszeresen mérik majd vérnyomásukat és hőmérsékletüket.

A bányászoknak megfelelő erőnlétben kell lennie, mire elkészül az a járat, amin keresztül ki kell majd mászniuk. Ugyanakkor nem szabad elhízniuk sem, hiszen az alagút csak 66 centiméter széles lesz.

A 33 férfi augusztus elején rekedt a mélyben, amikor a chilei fővárostól 725 kilométerre északra levő Copiapo településen található San Jose bánya főalagútja beomlott. A bányászokra 17 nap elteltével, vasárnap találtak rá.