Vágólapra másolva!
A Premier League most kezdődő szezonjában a kluboknak 25 fős keretet kell nevezniük, azonban az 1988 után születettek már nem számítanak bele ebbe a korlátozásba. A liga azt is meghatározza, hogy a 25-ös keretben nyolc angol nevelésű játékosnak kell helyet kapnia - akik azonban ugyanúgy lehetnek légiósok is, vagyis mindez túl nagy változást nem jelent.

A válogatott csalódást okozó világbajnoki szereplését követően a szakértők és a szurkolók is az utánpótlás-nevelés gyenge színvonalát emlegették Angliában. A Premier League-ben rengeteg idegenlégiós szerepel, a topligák közül itt a legmagasabb a külföldi játékosok aránya: az előző szezonban meghaladta a 60 százalékot, míg a többi európai csúcsbajnokságban 40 százalék környékén van. A liga ezen szeretett volna változtatni azzal a szabállyal, ami a mostani szezontól kezdve lép életbe. A még tavaly szeptemberben elfogadott tervezet másik célja az, hogy megakadályozza: az egyesületek a szükségesnél több szerződtetett futballistával rendelkezzenek.

A liga hosszú távú fejlődést remél

Az új rendelkezés értelmében a 2010-2011-es bajnokságtól kezdve az angol élvonal egyesületei 25 fős keretet nevezhetnek, ráadásul közülük legalább nyolc játékosnak angol nevelésűnek kell lennie. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a labdarúgónak 21 éves kora előtt legalább 36 hónapot az FA égisze alá tartozó klubnál kellett töltenie. A liga annyi engedményt viszont tett az egyesületek számára, hogy a fenti szabályzat csak a 21 éven felüliekre vonatkozik (azaz jelen esetben az 1989 előtt születettekre), az ennél fiatalabb futballisták nem számítanak bele ebbe a 25 fős keretbe, közülük tetszőleges számú labdarúgót lehet regisztrálni, és pályára küldeni a bajnokságban. A nevezési listát egyébként az átigazolási időszak végén, azaz augusztus 31-én kell leadni (érdekes kérdés: mivel a bajnokság korábban kezdődik, az első fordulókban bővebb keretből válogathatnak a csapatok?), és változtatni rajta értelemszerűen a következő transzferperiódusban, azaz januárban lehet.

"A fő cél az utánpótlás-nevelés fejlesztése és bátorítása, de arra számítunk, hogy a szabályozás anyagi szempontból is segíti a klubokat, hiszen kevesebb szerződtetett játékos kisebb bérköltséget jelent. Bízunk benne, hogy az új rendszer hatására hosszabb távon több tehetséges angol fiatal kap játéklehetőséget" - mondta a Premier League főtitkára, Mike Foster. A hatás a Fulham akadémiájának vezetője, Huw Jennings szerint is inkább hosszú távon lesz mérhető. "Úgy vélem, hogy ha öt-tíz év múlva visszatekintünk erre a változásra, megállapíthatjuk, hogy helyes döntés volt. Nem csak az angol válogatottról van szó, még ha a vébé után sokan elsősorban erre fókuszálnak is, hanem a fiatal játékosokról, akiknek így több lehetőségük lesz megmutatni tehetségüket és tudásukat".

Wengernek nincs miért aggódnia

Ezzel persze nem mindenki ért egyet, és elsősorban a jelenleg az élvonalban dolgozó edzők azok, akik korántsem tartják ilyen örvendetesnek az új rendelkezést - ami érthető, hiszen nekik most kell eredményeket elérniük. "Ugyan mi fog változni? Ha egy fiatal játékos elég jó, akkor úgyis bekerül az első csapatba. Ha pedig csak azért kell őket játszatni, mert fiatalok és angolok, de egyébként nem elég jók, akkor a bajnokság színvonala nem fog emelkedni, éppen ellenkezőleg" - fejtette ki véleményét a Tottenham Hotspur mestere, Harry Redknapp.

Arséne Wenger máshonnan közelítette meg a kérdést, számára nem annyira a saját nevelésűek számát megkötő szabály a furcsa, hanem az, hogy a profi keret csak 25 labdarúgóból állhat - szerinte így sok játékos szerződés nélkül maradhat.

Forrás: AFP

Drogba két újdonsült angol, Song és Clichy között

Érthető, hogy Wenger nem a nyolc angol nevelésű játékos kötelezővé tétele ellen tiltakozott - elvégre ez az Arsenal számára korántsem jelent problémát. Annak köszönhetően, hogy az Ágyúsok gyakran már nagyon fiatalon leigazolják a külföldi tehetségeket, így esetükben több légiós is megfelel a szabályozásnak: Francesc Fabregas, Johan Djourou, Gael Clichy, Denílson, Alexandre Song vagy Nicklas Bendtner egyaránt bőven 21 éves kora előtt került a klubhoz, és így megfelelnek a kritériumnak, attól függetlenül, hogy egyikük sem angol. Ráadásul az Arsenalnak a 25 fős profi keret sem okoz gondot, hiszen a csapatnál nincs is ennyi, 21 évnél idősebb labdarúgó.

A fiatalok is külföldiek

De utóbbi majdnem mindegyik Premier League-es egyesületről elmondható. Az angol élvonal egyik legbővebb keretével rendelkező Manchester Citynek jelenleg 28 olyan labdarúgója van, aki elmúlt 21 esztendős, de köztük van a negyedik számú kapus, David Gonzalez, vagy az állandóan kölcsönadott brazil Jó és Shaleum Logan - akikre most is hasonló sors vár. A nyolc angol nevelésű játékos nevezése sem gond a City számára, ez inkább a Liverpool, illetve a Chelsea számára probléma.

A liverpooliaknál ebbe a kategóriába jelenleg hatan tartoznak: Jamie Carragher, Steven Gerrard, Joe Cole, Glen Johnson, Jay Spearing és Stephen Darby. Mindezek alapján a Poolnál jelenleg csak 23, 25 évnél idősebb játékost nevezhetnének a bajnokságba, és bár most 24 ilyen focistájuk van, ebbe még Javier Mascheranót, vagy a negyedik számú kapust, Charles Itandjét is beleszámoltuk - pedig ők aligha kezdik az idényt az Anfielden.

Forrás: AFP

A Chelsea-nek sem kell aggódnia az új szabály miatt

A Chelsea is hasonló helyzetben van: a londoniak keretében ugyan csak öt, 21 év feletti focista angol nevelés (Ross Turnbull, Ashley Cole, John Terry, Frank Lampard és Michael Mancienne), ám mivel rajtuk kívül csak 17 idősebb labdarúgó van a keretben (beleszámítva a távozó Decót), így Carlo Ancelottinak sem nagyon kell számolgatnia. A londoniak kerete ugyanakkor rámutat arra, hogy a liga elképzelése, miszerint a fiatal angol focisták így több lehetőséget kapnak majd, erősen idealista álláspont. A Chelsea-nél ugyanis olyan ifjú tehetségek várnak bevetésre, mint a francia Gael Kakuta, az olasz Fabio Borini, vagy éppen a holland Jeffrey Bruma és Patrick van Aanholt. Ráadásul ők, ha elmúlnak 21 évesek, mind angol nevelésűnek számítanak majd.

www.global-soccer.eu