Vágólapra másolva!
"Fejezd be, mint Beckham", "Capello lefújta Beckham meccsét", "Ismét kupleráj a válogatottnál: Beckham már nem kell, de Capello elfelejtett szólni neki" - ilyen, és ehhez hasonló szalagcímekkel jelentek meg csütörtökön az angol napilapok David Beckham válogatottságának ügyében, amelyben már David Cameron miniszterelnök is megszólalt.

Az angol labdarúgó válogatott szerda esti győzelmét a magyar csapat felett a sajtó kötelező feladatnak tekintette, a nemzeti tizenegy azonban még nem nyert feloldozást a csúfos világbajnoki szereplés után.

A barátságos mérkőzésnél sokkal nagyobb visszhangja volt viszont David Beckham ügyének. Az angol újságírók a meccs utáni sajtótájékoztatón az összecsapás helyett Fabio Capellót rögtön arról faggatták, hogy mi lesz Beckham sorsa.

A szövetségi kapitány végül kijelentette, nem számít a játékosra, aki már "kicsit öreg". A sajtó képviselői végül azt is kihúzták belőle, hogy erről nem tájékoztatta a játékost, akit a csütörtöki lapok nemzeti hősként jellemeznek, és számba veszik pályafutását. Capello végül azzal zárta le a kérdést, hogy a stábja próbálta elérni Beckhamet, de nem tudtak vele beszélni.

Az eset jelentőségét mutatja, hogy az ügyben csütörtökön a tetemes brit költségvetési deficittel küszködő, és lépten-nyomon lefaragásokról beszélő David Cameron is megszólalt. A kormányfő épp a turizmusról tartott beszédet, amely után elmondta: szeretné megragadni az alkalmat, hogy tisztelegjen Beckham előtt. Szavai szerint nagyra tartja a játékost, igazi példakép, aki sokat tett hazájáért, ezért mindent megérdemel. "Különösen szívesen emlékszem szabadrúgásaira, mindenekelőtt a görögöknek rúgott gólra, amellyel kijutottunk a 2002-es világbajnokságra" - fogalmazott a kormányfő. Mint megjegyezte, a hivatalba lépése óta eltelt három hónapban pár dolgot megtanult, ezek között van az is, hogy a válogatott ügyeit az edzőre hagyja, és ő inkább az országot irányítja.

Tom Watt, Bekcham életrajzírója a BBC hírcsatornának azt nyilatkozta: bár lehetett rá számítani, Capello bejelentése mégis meglepő volt. "David jelenleg nem is játékra képes, minden erejével azon dolgozik, hogy felépüljön sérüléséből, és pályára lépjen a Los Angeles Galaxy csapatában. Watt szerint a futballista még egyáltalán nem öreg, bár mondhatni, hogy közelebb jár pályafutása végéhez, mint elejéhez. Emlékeztetett, Fabio Capello már a Real Madrid edzőjeként sem tartott igényt Beckhamre, majd mégis visszavette a csapatba. "Semmi sem kizárt" - mondta a játékos jövőjéről.

A lapok szerint Fabio Capello "minden stílus nélkül" vetett véget Beckham válogatottbeli karrierjének, és még arra sem vette a fáradságot, hogy értesítse a játékost. Kommentárjaikban megjegyezték: az olasz edző nem tudja, mit csinál. A The Independent című lap újságírója szerint Capello jobban tenné, ha nem nyilatkozna angolul, mert láthatóan zavarba jön.