Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megkezdte szemléjét a 2018-és és a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra pályázó országokban. Először Japánba mentek, ahol a szervezők egy globális szurkolói zónával készülnek, ahol mindenki 3 dimenziós kivetítőkön nézheti majd a mérkőzéseket, írja a Soccerway.com futballhonlap.

Japán 2002-ben már volt társházigazdája egy focivébének, amikor Dél-Koreával közösen látták vendégül a világ 32 legjobb futballcsapatát. A távol-keleti országnak ezen kívül is van rutinja a nagy sportesemények rendezésében: 1964-ben Tokióban nyári, 1972-ben Szapporóban és 1998-ban Naganóban pedig téli olimpiát rendeztek.

A japánok a csúcstechnika köré építenék a 2022-es futball-vb-t. Hat milliárd dollár befektetéssel kiépítenének egy globális szurkolói zónát (Universal Fan Fest), ahol a FIFA 208 tagországának 400, a nemzetközi szövetség előírásainak megfelelő stadionjában 3D-s kivetítőkön közvetítenék a meccseket.

A szervezők azonban gondolnak a torna emberi oldalára is. Ezért a tagországokból összesen 6000 gyereket hívnának meg Japánba, akik a helyszínen nézhetnék meg a mérkőzéseket, részt vehetnének focitáborokban, megismerkedhetnének a futball gazdasági hátterével, valamint egy Hirosimába és Nagaszakiba tett kirándulással felhívnák a figyelmüket a háború borzalmaira és a béke fontosságára.

A szervezőbizottságot irányító Motoaki Inukai szerint a japán tervek meggyőzték a szemlebizottság tagjait, a végső döntést azonban mások hozzák meg.

"A lenyűgöző tervek és elképzelések lelkes fogadtatásra találtak a FIFA munkatársainál" - mondta Motoaki - "azt viszont nem tudhatjuk, hogy a végső döntést meghozó küldöttekre milyen hatással lesz."

A chilei futballszövetség elnöke, Harold Myne-Nicholls által vezetett testület valamennyi lehetséges helyszínt bejárja, a majdani 83 ezer férőhelyes oszakai stadion helyét például helikopterről nézték meg. A vizsgálat végét a helyi szervezőbizottság Tokióban elővezetett prezentációja zárja majd.

A FIFA szemlebizottsága a két tornára jelentkező valamennyi országot végiglátogatja a következő hetekben. Így elutaznak Dél-Koreába, Ausztráliába, Oroszországba, Angliába, Belgiumba és Hollandiába, Spanyolországba és Portugáliába, az Egyesült Államokba és Katarba is.

Közülük Anglia, Oroszország és az Egyesült Államok, valamint két-két európai közös pályázó, azaz Belgium és Hollandi, illetve Spanyolország és Portugália mindkét tornára beadta a jelentkezését. A négy ázsiai szövetség, vagyis Japán, Dél-Korea, Katar és Ausztrália csak a 2022-es tornára pályázik.

A végső döntést a FIFA 24 tagú végrehajtó bizottsága fogja meghozni december 2-án Zürichben.