Vágólapra másolva!
Pár nappal a világbajnokság után nagy feltűnést keltett Angliában, hogy több médium is nyilvánosságra hozta Fabio Capello értékelését az angol válogatott játékosairól, de kiderült, az osztályzatokat nem a szövetségi kapitány adta, hanem egy internetes oldal, amelyhez Capello a nevét adta, és amely objektív kritériumok alapján készít értékelést a futballistákról.

Május közepén indult el a www.capelloindex.com internetes oldal, amelynek az volt a célja, hogy objektív kritériumok alapján osztályozza a futballistákat, és a két éven át fejlesztett rendszer a világbajnokságon debütált.

Az oldalon megjelent osztályzatok nem Fabio Capello értékelésén alapultak, az angol válogatott olasz szövetségi kapitánya csak a nevét adta a rendszerhez, amely a külföldön fantasy football, itthon leginkább álomcsapat néven ismert internetes menedzserjáték alapjául szolgált.

Ennek ellenére óriási felzúdulást okozott Angliában, amikor a világbajnokság után nyilvánosságra kerültek az angol válogatott játékosainak osztályzatai, Capello pedig nem győzött magyarázkodni, hogy semmi köze sem az osztályzatokhoz, sem azok közzétételéhez.

"Szeretnénk tisztázni, hogy a világbajnokság után nyilvánosságra került értékelések egy bonyolult elemzőrendszer számításai alapján készültek. Fabio Capello elvitathatalan szakmai tudásával és tapasztalatával a rendszer alapjainak lefektetésében vett részt, de a Capello Index osztályzataira nem szabad úgy tekinteni, mintha ő adta volna azokat" - áll a weboldal által kiadott közleményben.

Az osztályzatok végül kedd reggel kerültek le az oldalról, Pierfilippo Capello, a szakember fia, egyben ügynöke pedig a Sunnak úgy nyilatkozott, apját nagyon felbosszantotta az ügy, mert előre letisztázta, hogy az angol játékosokról nem kerül fel értékelés az oldalra. Adrian Bevington, az Angol Labdarúgó Szövetség kommunikációs igazgatója azt mondta, a jövőben nem fog hasonló eset nem előfordulni, amíg Capello a kapitány a válogatottnál.