Vágólapra másolva!
A topligák közül a német bajnokságot maximum a franciánál sorolják előbbre, presztízs szempontjából a Premier League, a Serie A és a Primera División is a Bundesliga előtt jár. Uli Hoeness, a Bayern München elnöke egy sor dolgon változtatott volna, hogy a német élvonal végképp beérje a legjobb ligákat, ám a sportvezető pár nap után visszavonta kandidálását a liga elnöki posztjáért.

A német válogatott remek világbajnoki szereplése tovább erősítette azok hangját, akik szerint a Bundesliga egyre közelebb került színvonalban a legjobbnak tartott topligákhoz, azaz az angol Premier League-hez, az olasz Serie A-hoz és a spanyol Primera Divisiónhoz. A német keretben egyetlen légiós sem volt, mindenki hazája bajnokságából érkezett (noha ehhez a Chelsea-ben futballozó Michael Ballack sérülése is kellett), a csapat pedig nem csak eredményesen, hanem látványosan is futballozott - miközben az angol, az olasz vagy épp a francia válogatott csúfosan leszerepelt.

Feljövőben a német klubfutball

Sok szempontból a Bundesliga már eddig is jobb volt a többi topligánál. Elsősorban gazdasági téren: a Német Labdarúgóliga (DFL) 1999-ben hozott szabályzata szerint a kluboknak mindenképpen meg kell őrizni legalább a tulajdonjog 51 százalékát. A DFL annak érdekében döntött így, hogy a pénzügyi befektetők ne vehessék át az irányítást, így a német klubok nem kerülhetnek külföldi tulajdonosok kezébe. Az egyesületeket ezért nem fenyegeti csőd, ugyanakkor pénzügyi szempontból a Bayern München kivételével nem is tudnak versenyezni a külföldi klubokkal, nem tudnak nemzetközi sztárokat vásárolni.

Ez a szabályozás több szempontból is jó: a csapatok nem csak bevételi forrásként tekintenek a szurkolókra, jóval alacsonyabbak a jegyárak, mint Angliában, ugyanakkor a Bundesliga a legmagasabb átlagnézőszámú bajnokság Európában. A stadionokba a 2009-2010-es idényben átlagban 42 500-an látogattak ki meccsenként: a Premier League-ben ugyanez a szám 34 151, Spanyolországban 28 286, Olaszországban pedig 24 957. A versenyképesség is javul: ugyan német egyesület a Bayern 2001-es BL-diadala óta nem nyert európai kupát, de a bajorok idén döntősök voltak, és nagy a valószínűsége, hogy az UEFA ranglistáján a most induló idény végére a németek megelőzik Olaszországot - vagyis 2011-től megint négy csapatot indíthatnak a BL-ben a jelenlegi három helyett.

Külföldiek alig fizetnek a Bundesligáért

A klubok többsége maximálisan elégedett a DFL vezetőségével, éppen ezért jelentett nagy meglepetést a Bayern elnöke, Uli Hoeness múlt heti bejelentése: versenybe száll a liga elnöki posztjáért. Ezt a pozíciót 2007 óta Rainer Rauball tölti be - úgy tűnt, nem is indul más az augusztus 18-i elnökválasztáson a Borussia Dortmund elnökén kívül. Hoeness bejelentése azért volt meglepetés, mert a Bayern a közelmúltban gyakran kritizálta a ligát a televíziós pénzek, illetve a reklámbevételek elosztása miatt, így a klub sok ellenséget szerzett magának a kiscsapatok körében, ugyanakkor az egykori válogatott csatár üzleti érzékét mindenki elismeri: ha valaki, akkor ő valóban képes lehet arra, hogy több pénzt szerezzen a Bundesligának.

"Remélem, mindenki elhiszi, hogy az összes klub jól járna a megválasztásommal. Különösen igaz ez a másodosztályra, mert ha a ligának nő a bevétele, akkor a kisebb klubok is többet kapnak anélkül, hogy a nagyoktól kellene elvennünk" - nyilatkozta Hoeness, aki szerint elsősorban a televíziós bevételeket kell növelni. Ebből a szempontból ugyanis a Bundesliga messze elmarad a Premier League-től: a német bajnokság 573 millió fontnak megfelelő összeget kap évente, szemben az angol élvonal 1,6 milliárd fontjával. A differencia elsősorban a külföldi közvetítések bevételében óriási: ebből a Bundesligának csak 45 millió fontja van, míg a Premier League-nek 702 millió. Ebben közrejátszik az, hogy a német bajnokságban kettővel kevesebb csapat van (a többi topliga mind húszcsapatos), és a DFL ragaszkodik a hagyományos meccskezdési időpontokhoz: abba is csak nehezen mentek bele, hogy péntek, illetve szombat este is legyenek mérkőzések. A Premier League-ben viszont gyakran a forduló tíz összecsapását hat-hét időpontban rendezik, a Serie A pedig éppen a hamarosan rajtoló idényben változtatott a megszokott kezdési időpontjain a még több tévéközvetítés és az ázsiai piac elérése érdekében.

Forrás: AFP

Inkább a Bayern, mint a liga

Rauball korábban kijelentette: "A Bundesliga hű marad az elveihez, ragaszkodik azokhoz a szabályokhoz, amelyek hozzájárultak a sportág németországi sikeréhez és népszerűségéhez, jelesül a stabilitáshoz, folytonossághoz és a szurkolók érdekeinek figyelembevételéhez." Hoeness esetleges megválasztása valószínűleg felkavarta volna az állóvizet - ám a Bayern vezetője amilyen gyorsan bejelentette kandidálását, olyan sebességgel fújt visszavonulót is. Döntését elsősorban családi okokkal magyarázta, de hozzátette, hogy ligaelnökké választása túl sok érdekellentétet okozna, alighanem arra utalt, hogy a Bayern érdekei gyakran ütköznek a ligáéval.

Pedig ha tényleg indult volna, akkor könnyen lehet, hogy meg is választják: ehhez a 36 egyesület képviselőinek szavazásán az első körben kétharmados többséget kellett volna szereznie, ám ha itt nem született volna döntés, akkor a második fordulóban már egyszerű többség is elég lett volna számára. És a jelek szerint erre meg is volt az esélye, hiszen több klub is biztosította támogatásáról. "Sportdiplomáciai szempontból a liga számára jobb lett volna, ha Uli Hoeness veszi át az irányítást, neki egyszerűen sokkal nagyobb a nemzetközi tekintélye" - jelentette ki például a Hoffenheim menedzsere, Ernst Tanner.

www.global-soccer.eu