Vágólapra másolva!
A 60 éves szakember jelenleg az egyik legsikeresebb hazai klubedző. Háromszor nyert bajnokságot, csapataival szerepelt a Bajnokok Ligájában és az UEFA-kupában, volt a honi edzőbizottság vezetője, tavaly szeptemberben pedig az U20-as világbajnokságon bronzéremig vezette Németh Krisztiánékat.

Egervári Sándor az új szövetségi kapitány

A játékosként sem sikertelen (1977-ben tagja volt az MTK bronzérmes együttesének) Egervári korán az edzői pályára lépett. 1983-ban tagja lett a válogatott Mezey György által irányított edzői stábjának, és részese volt a diadalmas vb-selejtező sorozatnak csakúgy, mint a brazilok elleni legendás 3-0-nak, majd a mexikói vb-kudarcnak.

Ezt követőn kezdődött klubedzői pályafutása. Első komolyabb sikerét a BVSC érte el: a vasutas csapattal kis híján bajnokságot nyert, de hiába vezettek a bajnokság felénél öt ponttal, a Ferencváros tavasszal ledolgozta hátrányát, így Egervári csapatának be kellett érnie a második hellyel.

1999-ben játékos pályafutása sikereinek helyszínén, vagyis az MTK-nál érte el első igazán nagy sikerét: az egy évvel korábbi Magyar Kupa-győzelem után bajnokságot nyert az Illés Béla-féle csapattal. A sikert 2003-ban is megismételte a Hungária Körúton.

A két MTK-s bajnoki cím között három évig a Dunaferr kispadján ült, és ez volt pályafutása egyik legsikeresebb és legemlékezetesebb időszaka. A másodosztályból két évvel korábban feljutó csapattal 2000-ben bajnokságot nyert, és indulhatott a Bajnokok Ligája selejtezőjében, ahol előbb legyőzte a Hajduk Splitet, majd óriási küzdelemben összesítésben egy góllal alul maradt a norvég Rosenborggal szemben. A következő szezonban az UEFA-kupában indulhatott a Dunaferr, de az első körben kiesett a ciprusi Olympiakosz Nicosiával szemben. A 2001 augusztusi mérkőzésnek (a visszavágón kapott ki otthon 4-2-re a magyar csapat) nyolc évvel később is volt visszhangja: a Nemzeti Sportban megjelent cikk szerint a csapat két akkori játékosát is megpróbálták megvesztegetni, ők azonban visszautasították az ajánlatot.

A sikereket a szakma is elismerte, az MTK-val szerzett második bajnoki címet követően, a Garami József vezette edzőbizottság őt jelölte szövetségi kapitánynak a 2003. december 1-i hatállyal lemondó Gellei Imre helyére. A posztot végül Lothar Matthäusszal töltötték be.

Egervári a Vasas kispadjára ült le, a Fáy utcai kaland volt edző pályafutása egyetlen sikertelen korszaka. A bajnokság rajta előtt a középmezőnyt, 5-6. helyet ígérő Egervárinak a 14. forduló után mondtak föl, mert a csapat csak a 13. helyen állt.

Egy kuvaiti kitérő után 2007 júniusában a nagy terveket szövögető Győri ETO szakvezetője lett. Kezdetben minden jól alakult, a 2007-08-as szezont a harmadik helyen zárta a csapat. A további nagy álmok azonban már nem valósultak meg és 2008 decemberében a győri vezetősége azonnali hatállyal felmondott a trénernek, mivel a csapat az őszi szezon 15 mérkőzésén mindössze 18 pontot szerzett és csak a 13. helyen szerénykedett.

Ezt követően robbant ki a "péniszrajzos" botrány, amikor is a Bors című napilap arról írt, hogy a csalódott szakember egy férfi nemi szervet ábrázoló rajzot hagyott győri íróasztala fiókjában, így fogalmazva meg a szakmai munkát érintő kritikáját Tarsoly Csaba tulajdonos és Klement Tibor ügyvezető felé. Egervári megdöbbent a vádakon, és cáfolta azokat.

Közel egy év szünet után tért vissza 2009 augusztusában a magyar fociba, amikor az MLSZ az U20-as válogatott éléről kirúgta a holland Wilco van Buurent, alig egy hónappal az egyiptomi korosztályos világbajnokság előtt. Egervári átvette a csapatot, rövid felkészülés után elutaztak a vb-re és az első meccsen megalázó vereséget szenvedtek Hondurastól. A bírálói szerint nem mindig elég keménykezű, és a játékosokkal túlságosan is jó viszonyt ápoló szakember alaposan kiosztotta a csapatot, amelyik össze is kapta magát, simán nyerte a csoportját, az egyenes kieséses szakaszban pedig infarktusos meccseket játszva egészen az elődöntőig jutott, hogy aztán 11-esekkel harcolja ki a bronzérmet.

A siker után Egervári újra első számú jelölt lett Koeman posztjára, és Kisteleki István, korábbi MLSZ-elnök lemondása, illetve Csányi Sándor megválasztása után csak idő kérdése volt, mikor nevezik ki.