Vágólapra másolva!
Hat nappal a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság döntőjét követően Fabio Capello nyilvánosságra hozta saját értékelését az angol válogatott játékosairól. Az olasz kapitány osztályzatai szerint Jermain Defoe és Shaun Wright-Phillips voltak a legjobbak, Robert Green és Joe Cole pedig a legrosszabbak.

A Sky Sports internetes oldalán is megjelent listából csupán az derül ki, hogy az angol válogatott szövetségi kapitánya egy egytől százig terjedő skálán osztályozta a játékosait, azt azonban nem tudni, hogy milyen szempontokat vett figyelembe. A négy mérkőzésen a 23 fős keretből 19-en kaptak lehetőséget, de Peter Crouch olyan keveset játszott, hogy őt nem is osztályozta a kapitány.

Első ránézésre mindenki egyformán rosszul szerepelt, hiszen nemhogy a 70 pontot nem éri el senkinek a teljesítménye, de még a legjobbaké is alig haladja meg a 60-at. A legrosszabb eredménnyel záró Robert Green (51,67) is csak alig tizenegy ponttal van lemaradva a listát vezető Jermain Defoe-tól (62,47).

Az Egyesült Államok ellen óriásit potyázó, és ezzel a csapatot két ponttól megfosztó Robert Green a további meccseken már nem kapott lehetőséget, a németektől elszenvedett 4-1-es vereségig David James állt a kapuban.

A védelemben az első meccsen megsérült és a szünetben lecserélt Ledley King kapta a legalacsonyabb pontszámot, őt az egyik szélső hátvéd, Glen Johnson követi.

A középpályán a szélsőkkel volt a legkevésbé elégedett Capello: Aaron Lennon és Joe Cole is a mezőny végén kullog. Az amerikaiak ellen fél óra után lecserélt Milner lényegesen jobb pontszámot kapott, olyannyira, hogy ebből a csapatrészből csak Steven Gerrard előzi meg.

A támadók közül az összetett rangsorban is élen végző Jermain Defoe szerepelt a legjobban, aki Szlovénia ellen létfontosságú gólt szerzett. A másik két támadó közül a labdatartásban jeleskedő Emile Heskey másfél pontot vert Wayne Rooney-ra.

Az angol vb-válogatott értékelése Fabio Capello füzetében (1-100 közötti skálán):
Robert Green - 51,67
David James - 59,28
Glen Johnson - 57,18
John Terry - 60,48
Ledley King - 57,50
Jamie Carragher - 59,04
Matthew Upson - 60,21
Ashley Cole - 59,58
Aaron Lennon - 57,64
Frank Lampard - 58,58
Steven Gerrard - 60,98
James Milner - 59,40
Gareth Barry - 57,50
Shaun Wright-Phillips - 61,09
Joe Cole - 55,45
Wayne Rooney - 58,87
Emile Heskey - 60,15
Jermain Defoe - 62,47
Peter Crouch - nem játszott annyit, hogy értékelhető legyen