Vágólapra másolva!
A Bayern München az előző szezonban ötpontos előnnyel nyerte meg a Bundesligát, és az idény második felében gyakorlatilag mindenki biztos volt benne, hogy a bajorok lesznek az aranyérmesek. A münchenieknek ugyanis nem volt komoly vetélytársuk - az új idényben ez másképp lesz. A kihívó a 2009-es bajnok Wolfsburg lehet, akik pénzt nem sajnálva szeretnék megismételni a két évvel ezelőtti bravúrt.

A Volkswagen-konszern által szponzorált egyesület évek óta szeretett volna betörni a Bundesliga élcsapatai közé, de stabil középcsapatnál többet nem tudtak elérni. Éppen ezért hatalmas meglepetést jelentett, hogy a csapat 2009-ben bajnokságot nyert. Az autógyár támogatásának köszönhetően a klub korábban is a német átlagnál többet költött új igazolásokra, ráadásul egy vadonatúj stadiont is felépített, ám a siker záloga mégsem ez volt, hanem egyetlen ember: Felix Magath. Hogy ez mennyire így volt, azt jól mutatja, hogy Magath utódja, Armin Veh gyakorlatilag ugyanazzal a kerettel az előző idényben csak a nyolcadik helyen végzett. Veh-t már idény közben menesztették, a bajnokságot Lorenz-Günther Köstnerrel a kispadon fejezte be az együttes, amely a nyáron ismét igen aktív volt a játékospiacon.

Senki sem költött többet Németországban

A Wolfsburg ugyanis eddig már 23 millió euróért vásárolt új játékosokat, amivel magasan vezeti a Bundesliga-csapatok ranglistáját. A zöld-fehéreken kívül csak a Hamburg adott ki tízmilliónál többet, és a nyár eddigi legdrágább transzferét is a Wolfsburg bonyolította le. Az egyesület 12 millió eurót fizetett a Palermo középhátvédjéért, Simon Kjaerért, vagyis csak a dánért többet pénzt adott ki, mint a német egyesületek bármelyike (a Hamburg kivételével) összesen. Kjaer megszerzése azért is óriási fogás, mert a futballistát sokkal nagyobb sztárklubok is kiszemelték, a hírek szerint az AC Milan, a Manchester United és a Real Madrid is figyelte.

De nem Kjaer volt az egyetlen drága igazolás. A csatársorba érkező horvát Mario Mandzukicért hétmillió eurót fizettek a Dinamo Zagrebnek, és azt az Obafemi Martinst kell pótolnia, akit eladtak a Rubin Kazanynak - kilencmillióért. A nigériai csatáron egyébként másfélmillió eurót bukott az egyesület, hiszen tavaly 10,5 millióért vették a Newcastle Unitedtől. A wolfsburgiaknál azonban nem a pénz a legfontosabb szempont, köszönhetően a Volkswagen támogatásának.

Érkezett még a világbajnokságon kitűnő teljesítményt nyújtott német középhátvéd, Arne Friedrich is. Őt kifejezetten olcsón, kétmillió euróért sikerült megszerezni, mégpedig azért, mert az előző idényben kiesett az élvonalból a Herthával, és szerződése nem lett volna érvényes a másodosztályra. Friedrich annyiban segítette a berlinieket, hogy belement egy olyan kontraktusba, amelyben az szerepelt, hogy kétmillióért eligazolhat - a vébét követően pedig a wolfsburgiak jogosan érezhették, hogy ennyit mindenképpen megér a védő.

A Bundesliga öt legdrágább nyári átigazolása

Simon Kjaer Palermo Wolfsburg 12,0
Heiko Westermann Schalke 04 Hamburg 7,5
Mario Mandzukic Dinamo Zagreb Wolfsburg 7,0
Marko Arnautovic Twente Werder Bremen 6,2
Gojko Kacsar Hertha Hamburg 5,5

A játékos neve után az eladó, majd a vevő egyesület, illetve a vételár olvasható millió euróban.



Marad a mágikus trió

Nem csoda, hogy a Wolfsburg elsősorban a védelmét igyekezett megerősíteni, hiszen az elmúlt két idényben a támadóira nem lehetett panasz. A 2009-es bajnokság hősei Zvjezdan Misimovic, Grafite és Edin Dzeko voltak: hárman együtt 61 gólt szereztek, Grafite volt a liga legeredményesebb játékosa; az előző szezonban pedig a trió 43 találatot termelt - Dzeko pedig gólkirály lett. A védelem viszont katasztrofálisan teljesített, a csapat 34 mérkőzésen 58 gólt kapott - ennél még az utolsó helyen végző Hertha mutatója is jobb volt. A wolfsburgiak joggal bízhatnak abban, hogy a Kjaer-Friedrich duó némi stabilitást ad a védelemnek.

Ami pedig a gólszerzést illeti, egyelőre úgy tűnik, hogy a nagy hármas is együtt marad, annak ellenére, hogy mindegyikük iránt komoly az érdeklődés külföldről. Dzekót korábban az AC Milannal, legutóbb pedig a Manchester Cityvel és a Juventusszal hozták kapcsolatba, Misimovicot pedig a Schalke és a Fiorentina is vinné. A bosnyák csatár esetében a szerződés tartalmazta, hogy 40 millió euróért el kell engedni - ennyit azonban senki sem kínált.

Forrás: AFP

Grafite továbbra is Wolfsburgban szórja a gólokat

A pletykák megelőzése végett a klub sportigazgatója, Dieter Hoeness a minap kijelentette: "Dzeko és Misimovic is marad, kaphatunk bármilyen ajánlatot értük". A német pletykalapok szerint ennek a kategorikus kijelentésnek a játékosok nem örültek, főleg Dzekóról írták, hogy szívesen igazolt volna egy sztárklubhoz, de Hoeness úgy véli, hogy erről szó sincsen. "Biztos vagyok benne, hogy ez semmilyen hatással nem lesz a teljesítményükre. Mindketten kiváló futballisták és remek emberek, nagyon jól dolgoznak az edzéseken" - mondta Hoeness.

A keret tehát kifejezetten erős, ami alapján a Wolfsburg lehet a Bayern München legfőbb riválisai a Bundesligában. A kérdés már csak az, hogy a klubnak sikerült-e megtalálnia a megfelelő szakembert a kispadra? A nyáron ugyanis itt is váltás történt, az angol Steve McClarent szerződtették, aki az előző két évben a holland Twentét irányította, és előbb ezüst-, majd aranyérmes volt a csapattal. A tréner éves fizetése hárommillió euró lesz, és hivatalosan az a célkitűzés számára, hogy vezesse ki a gárdát az európai porondra. De Wolfsburgban alighanem csalódottak lennének, ha a 2011-2012-es szezonban "csak" az Európa Ligában indulhatnának.

www.global-soccer.eu