Vágólapra másolva!
A DVSC-TEVA megint az észt Levadia Tallinnal került szembe a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében, az Európa Ligában induló magyar csapatok számára pedig a sorsolás legfőbb pozitívuma, hogy nem kell messzire utazniuk. Ugyanakkor két világbajnoki részvevő ország képviselője is az ellenfelek között lesz.

A Levadia nem változott

Egy évvel korábban a debreceniek kettős győzelemmel búcsúztatták az észt Levadia Tallinnt a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körében, most a két csapat már a második fordulóban találkozik.

A tallinniak a Lokihoz hasonlóan újra aranyérmesek lettek, a 2009-es bajnokságot 21 pontos előnnyel nyerték meg, a 2010-es idényben pedig 12 forduló után veretlenül állnak az élen. Egy év alatt az együttes nem nagyon változott, a Debrecen ellen szerepelt játékosok közül Sander Puri a görög Larisszába, a jobbhátvéd Tihhon Sisov az azeri Hazar Lankaranba, Vitali Gussev a román Astra Ploiestibe szerződött, Indrek Zelinski pedig visszavonult.

A Levadia kizárólag a hazai mezőnyből erősített, az új szerzemények egytől egyig tehetségesnek tartott ész játékosok. A Debrecen elleni vereség után egyébként tavaly a tallinniak a török Galatasarayt kapták ellenfélül az Európa Ligában, és Isztambulban 5-0-s vereséget szenvedve búcsúztak.

Magyar csatárral a Győr ellen

A győriek ellenfele a szlovák FC Nitra, amelyet 1909-ben még Nyitrai ÖTTSO néven alapítottak, de később hívták Nyitrai TVE-nek és Nyitrai SC-nek is. A jelenlegi elnevezés 1990 óta érvényes, de a nyitrai együttes még Szlovákiában sem számít élcsapatnak: a klub az 1990-es években liftezett az első- és a második vonal között, 2001 és 2005 között pedig a másodosztályban szerepelt.

A feljutásban nagy szerepe volt a magyar nemzetiségű csatárnak, Rák Róbertnek, aki 2005-ben a másodosztályban, 2006-ban pedig az élvonalban volt gólkirály, és a legutóbbi idényben is ő szerezte a legtöbb gólt a szlovák bajnokságban, pedig három fordulóval az idény vége előtt részleges izomszakadást szenvedett.

Könnyen lehet, ha nincs a sérülés, akkor a szlovákok vb-keretébe is bekerült volna. Rákra egyébként a magyar szurkolók is emlékezhetnek, hiszen az 1997-98-as szezonban a Diósgyőr játékosa volt, igaz, csak a tartalékcsapatig jutott.

Egykori klasszisok a Maribor kispadján

A Videotonnak azzal az NK Mariborral kell majd játszania, amely a szlovén labdarúgás történetének legnagyobb klubsikerét érte el az 1999-2000-es idényben, amikor bejutott a Bajnokok Ligájába. A mariboriak abban az időszakban egyeduralkodók voltak hazájukban, 1996 és 2003 között sorozatban hét aranyérmet szereztek, azóta viszont csak egyszer lettek bajnokok, 2009-ben.

Ráadásul a két legutóbbi elsőség között kis híján csődbe is ment az egyesület (a szlovén lapok azt találgatták, hová lett a BL-pénz), és a szlovén futball legendás alakjai mentették meg. 2008-ban az egykori klasszis Zlatko Zahovic sportigazgató, Darko Milanic vezetőedző, Ante Simundza pedig pályaedző lett: hárman együtt összesen 125-ször szerepeltek a válogatottban.

Az előző szezonban kupagyőztes gárda a nyáron már két alapemberét is eladta: az utánpótlás-válogatott René Mihelicért 900 ezer, a horvát U21-es válogatott Dejan Skolnikért pedig 400 ezer eurót fizetett a portugál Nacional. Cserébe viszont leigazolták azt az Aleksander Rajcevicet a Kopertől, aki a szlovének bővebb, 30 fős vb-keretében is ott volt.

Apa és fia a ZTE-vel szemben

A zalaegerszegieknek Albániába kell utazniuk, ellenfelük neve azonban hivatalosan nem SK, hanem KF Tirana. Az 1920-ban alapított egyesületet több névváltoztatáson is átesett, 1927 és 1947 között volt SK, majd öt évig 17 Nentorinak hívták, 1952-től 1956-ig Puna volt a neve, majd megint SK lett belőle, hogy 1991-ben visszavegye eredeti elnevezését, ám ennek ellenére nagyon sok helyen ma is SK-ként hivatkoznak a klubra, amely 24-szeres bajnok és 13-szoros kupagyőztes hazájában.

A tiranaiak a 2004-2005-ös idényben már játszottak magyar csapattal, akkor a Ferencváros 3-3-as összesítéssel, idegenben szerzett gólokkal verte ki őket úgy, hogy az albániai 3-2-es győzelem után az Üllői úton kikapott 1-0-ra. A jelenlegi keretben nyolc olyan játékos van, aki már pályára lépett a válogatottban, köztük a veterán kapus, Blendi Nallbani, akinek idősebb fia, Marvin szintén a felnőtt csapat keretéhez tartozik.

A KF Tirana az elmúlt két évben kétszer is játszott barátságos mérkőzést az AC Milannal, és 2008 októberében nagy meglepetésre le is győzte a milánóiakat 2-1-re, 2009 májusában 3-3 lett a végeredmény.

www.global-soccer.eu