Vágólapra másolva!
Gera Zoltán tökéletes párost alkotott idén Bobby Zamorával, a két támadó együtt tizenkét gólt szerzett az Európa Ligában. Az Atlético Madrid elleni döntőben az angol csatár félig sérülten is vállalta a játékot, s a pályán eltöltött 55 perce alatt nem is tudta ugyanazt nyújtani, mint eddig, ugyanúgy le kellett cserélni, mint a Hamburg elleni elődöntőben. A vesztes meccs után az [origo]-nak azt mondta: Gera Zoltán a fináléban is a Fulham legjobbja volt.

Juha Pál helyszíni tudósítása Hamburgból

Bobby Zamorának felemás a megítélése Angliában. A csatárt 2008-ban vette meg a Fulham a West Ham Unitedtől a francia-ghánai John Paintsillal együtt, a két játékosért összesen 6,3 millió fontot fizetve. Az első idénye nem sikerült jól, legalábbis a gólszerzés nem nagyon ment neki, mindössze kétszer volt eredményes, ám vannak, akik úgy gondolják, kevés gólja ellenére is fontos tagja lett a csapatnak. Az ellenfél szurkolói persze lecsapták a magas labdát, és a következő versikét költötték róla: "Ha a Z szektorban ülsz és fejen talál a labda, akkor tudhatod: Zamora lőtt kapura."

Meg is akart tőle válni a Fulham, a Hull City ötmillió fontos ajánlata visszautasíthatatlannak tűnt, ám Zamora másképp gondolkodott: úgy döntött, marad a, és bebizonyítja a kétkedőknek, hogy igenis ő egy jó csatár, aki gólokat is képes szerezni.

A szavakat tettek követték, idén már ő a Fulham-rajongók egyik legnagyobb kedvence, a bajnokságban nyolc, az Európa Ligában hat, az FA-kupában pedig három gólt szerzett. Az ázsiója olyannyira megnőtt, hogy sokan már a válogatottba követelték, úgy, hogy 29 éves kora ellenére még soha nem volt csapattag (az U21-es válogatottban annak idején hatszor játszott).

Gera Zoltán februárban a Sunnak nyilatkozva külön felhívta Fabio Capello figyelmét Zamorára: "Az angol kapitánynak találnia kell valakit a világbajnokságig, akik jól kiegészítheti Wayne Rooney-t, és szerintem Bobby tökéletes választás lenne."

Zamora végül kimaradt az olasz kapitány 30-as vb-keretéből - csatárposzton ők kerültek be: Wayne Rooney (MU), Peter Crouch (Tottenham), Emile Heskey (Aston Villa), Darren Bent (Sunderland), Jermain Defoe (Tottenham) -, amire egyből reagáltak a Soccernet.com olvasói. A többségük úgy szavazott, hogy Zamora hiányzik a legjobban a csapatból (a felsorolt játékosokat messze megelőzve, majdnem ötven százalékkal nyerte meg a szavazást). Más kérdés, hogy a csatár régóta Achilles-sérüléssel bajlódik (ezért kellett a legutóbbi két EL-meccsen is lecserélni), és immáron muszáj a kés alá feküdnie, talán már a jövő héten, így még ha akart volna, sem tudott volna utazni a vébére.

Mint utólag kiderült, ezt a játékos maga közölte Capellóval: "Tisztában voltam vele, ezzel a sérüléssel egyszerűen nem tudnám tudásom legjavát nyújtani. Láthatták szerda este is, hogy nagyon zavar. Nem tudok rendesen futni, négy-öt hete elég sok gondom van ezzel" - mondta a döntő után, hozzátéve, hogy minden labdaérintésnél fájdalmat érzett.

A finálét követően egyszerre volt boldog és szomorú: "Kettős érzések kavarognak bennem. Először is, nagyon csalódott vagyok, hogy kikaptunk a döntőben, ám egyúttal nagyon büszke vagyok az idei szezonunkra. Hihetetlenül nehéz idényen vagyunk túl, fantasztikus csapatok ellen játszottunk, s végül a kupát is majdnem elhódítottuk. Először kivertük az UEFA-kupa-győztest, majd a német bajnokot és a Juventust is, megmutattuk, hogy egy kiscsapat is képes nagyot alkotni. Most is mindent kiadtunk magunkból, de ez kevésnek bizonyult."

Zamora nem fogalmazott egyértelműen arra a kérdésre, hogy megérdemelte-e az Atlético a győzelmet. "A tények önmagukért beszélnek: egy 120 perces csata utolsó pillanatában tudott csak nyerni."

A lefújás után odament vigasztalni Gera Zoltánt, megkérdeztük, hogy mit mondott neki? "Elmondtam, hogy számomra ő volt a meccs embere, a döntő legjobbja. Zoli briliáns volt az egész szezonban és szerdán is ő emelkedett ki a leginkább a Fulhamből, játéka az egész csapat számára végig inspiráló volt" - mondta az [origo]-nak Zamora.

Gera így reagált csapattársa szavaira: "Örülök, ha így látja. Nagyon szeretek vele játszani, remekül megértjük egymást elöl. Bobby sajnos sérüléssel küszködött az elmúlt időszakban, így a döntőben sem volt olyan jó, mint amilyen jó valójában."