Vágólapra másolva!
A magyarországi Inter- és Bayern-szurkolók a saját bőrükön is érzik, hogy kedvenceik nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, és sokan kifejezetten ellenszenvesnek tartják a BL-döntő két résztvevőjét. Ibrahimovicot még az interesek sem szerették, Mourinho zsenialitását viszont a legnagyobb Milan-fanatikusok is elismerik. Magyar drukkereket kérdeztünk arról, mi táplálja a két csapat iránt érzett gyűlöletüket, illetve miért lehet mégis szeretni a Bayernt és az Intert.

A budapesti labdarúgó-bajnokságban szereplő Hegyvidék SE edzője, Bajzik József - aki régóta nagy München-fanatikus - úgy gondolja, Magyarországon nem szeretik azt a fajta labdarúgást, amit a Bayern bemutat: "A magyarok azt szeretik, ha a focista a fülén is meg tudja állítani a labdát és szépen játszik, még mindig a parádés Puskás-éra diktálja az igényeket, a racionálisan futballozó klubok nem igazán népszerűek. Ha egy játékos ütközik, robotol, küzd és nyer, az nem népszerű nálunk - sajnos" - mondta Bajzik, hozzáfűzve, hogy az igazi zsenik általában elkerülik a Bayernt. "Persze én is fizetnék azért, hogy élőben láthassam Messit és a Barcát, mert ők játsszák a legnézhetőbb focit. De közben a Bayern szépen feljött a Barca mellé, aki nézte a Werder Bremen elleni, 4-0-ra megnyert kupadöntőt, az alátámaszthatja ezt."

Ha necces egy meccs, a Bayern a végén biztos megnyeri

Balázs a Milanért él és hal, az Intert és a Bayernt pedig kifejezetten utálja, ezért hiába tudja, hogy a legtöbbször mindkét csapat nyer, a totón mindig a vereségükre fogad. Először a müncheniek iránti érzelmeit magyarázta: "Effenberg, Kahn, Scholl - egytől egyig antipatikusak, a képességeiket elismerem, de ettől még nem kell őket szeretni. Ráadásul a pályán kívül még ott van a nagy Beckenbauer, akinek az arrogáns megjelenése szintén irritáló a számomra. Bár nem szeretem különösebben a német focit, de a Bobic, Balakov, Elber-féle Stuttgart miatt egy időben mindig megnéztem az összefoglalókat, és akkor is feltűnt, hogy a Bayern sosem jött ki rosszul a vitatott helyzetekből, vagy mázlival, vagy bírói segítséggel, de mindig be tudta húzni a rázósabb meccseket, pedig akkor is neki volt messze a legjobb kerete. A Bayernbe bele van kódolva, hogy ha necces egy meccs, biztos, hogy a végén megnyeri, leszámítva persze az 1999-es BL-döntőt" - mondta a szurkoló.

A futballedző szerint azonban nevetséges azért utálni egy csapatot, mert csúnyák a játékosaik: "Le lehet köpni Kahnt, hogy milyen ronda, de ez nem szépségverseny. A feleségét vagy a gyerekét kellene megkérdezni, hogy milyen ember, nem pedig a külső alapján megítélni őt. Kívánom minden magyar edzőnek, hogy olyan mentalitású játékosai legyenek, mint Kahn, ha ez így lenne, nem tartana itt a magyar foci."

Forrás: AFP
Kahnt a 2002-es vb legjobb játékosának választották

Ákos egy magyarországi AS Roma-klub tagja, így érthetően csalódottan nyilatkozott az Interről, amely Diego Milito utolsó fordulóban szerzett góljának köszönhette, hogy vasárnap - a végül csak ezüstérmes Romát megelőzve - zsinórban ötödször is bajnok lett.

"Egyszerűen szeretem az Intert. Érvek is kellenek? Elsősorban azért szeretem, mert nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre és beépíti az ifjú olasz tehetségeket az elsősorban olasz sztárokra épülő nagycsapatba is. Így messzemenőkig megérdemli az olasz bajnoki címet" - mondta gúnyosan, arra célozva, hogy az Inter kezdőcsapatának a legritkább esetben volt tagja olasz játékos, és a csapat játékospolitikájára jellemző, hogy a saját nevelésű futballisták bevetése helyett összevásárolt sztárokból építkezik.

A Comscore.com 2007-es felmérése szerint - a hivatalos weboldalak látogatottsága alapján - a legnépszerűbb európai klubok angolok. A MU, Liverpool, Arsenal triót követi a Real Madrid és az FC Barcelona, majd a Chelsea után következnek csak az olaszok: sorrendben a Milan, az Inter és a Juventus. Az Inter tehát nincs a dobogó közelében, a Bayern München pedig nem fért be még a top 12-be se - ahová odaért viszont három francia csapat is. Ezek alapján elmondható, hogy még egy Lyon-Barcelona döntőnek is jobban örültek volna az európai drukkerek, mint a szombati Bayern-Inter párosításnak.


"Köszönjük a BL-döntőt, Zlatan!"

Lekli Miklós, aki egy társkereső oldal tulajdonosaként dolgozik, huszonhét éve látta egy sportújságban leírva azt, hogy Internazionale. "Nagyon megtetszett a neve, azóta fanatikusan szeretem őket, ott leszek a BL-döntőn is. Nem divatból, nem a sikerek miatt szeretem a csapatot, akkor is oda voltam érte, amikor a 90-es években, az UEFA-kupa-győzelmek után évekig semmit sem nyert, egészen a Mancini-időszakig. Utáltam Zlatant, és Mourinhót is leszarom, igaz, őt mindig jó, sőt a legjobb edzőnek tartottam, de ha nem lenne itt, akkor is ugyanúgy szeretném az Intert" - magyarázta klubszeretetét Lekli. "Zlatannal éveken át szívtunk, mert a BL-ben nem volt egy normális meccse sem. Ő egy szórakoztató futballzseni, aki nem tud komoly tétmeccsen jól játszani, kivéve a Népstadionban."

Lekli szerint minden Inter-drukker örült, amikor a svéd csatár elment, mert nem lehetett rá csapatot építeni, és meg van róla győződve: az Inter nagyrészt annak köszönheti az idei BL-finálét, hogy Ibrahimovic is játszott a Barcában az Inter elleni elődöntőn: "És persze Mourinho zsenialitása is döntő volt, a Bayern elleni sikerben is főleg miatta bízom."

Forrás: AFP
Ilyen hangulatot teremtenek a milánói ultrák

Péter az olasz csapatok közül az Internek drukkol, de nem tudja megindokolni, hogy miért. Mourinho érkezése viszont árnyalta az érzéseit: "Annyira ellenszenves és arrogáns, hogy ha nyer az Inter, akkor sem lesz felhőtlen az örömöm."

A Bayern játékospolitikáját visszataszítónak tartja: "Mindig megveszik a legjobbakat a riválisaiktól, majd a kispadra ültetik őket, öt-hat nevet kapásból felsorolhatnék: Podolski, Deisler, Altintop, Borowski, Frings, Pizarro, Sforza, Gomez. Szerintem egyrészt emiatt nem szeretik sokan, másrészt azért, mert egymaga annyira kiemelkedik a németországi mezőnyből, hogy az amúgy nem elkötelezettek önkéntelenül ellene szurkolnak."

Ha Effenberg állat, akkor Totti mi?

Soma a 90-es évek végén szerette meg a Bayernt, és egy vesztes meccsen, az 1-0-ról néhány perc alatt elveszített BL-döntőt követően lett a kedvenc külföldi csapata, és ezzel egy időben utálta meg a Manchestert meg az angol focit. "Abban a csapatban Effenberg, Basler, Matthäus, Kahn, Scholl játszottak, akikre csak a divatból németgyűlölők mondják, hogy gyengék. Olyan érveket szoktam hallani a németek ellen, hogy 'nézd már, hogy néz ki Kahn', vagy hogy 'mekkora állat ez az Effenberg'. Érdekes, hogy azt valahogy kevesebben harsogják, amikor a kedves Totti ámokfut vagy hegyet mászik, esetleg köpköd. Az meg, hogy melyik focista hogy néz ki, maradjon a nők asztala, szerintem Kahn akkor is a 2000-es évek elejének legnagyobb kapusa volt."

Forrás: AFP
Effenberg 109 sárga lapjával Bundesliga-csúcsot döntött

Azt még Soma is bevallotta, hogy Van Gaalt nem szereti különösebben, de a csapatot nagyon összerakta, s ezt nem felejti el egy bayernes sem. "Az év elején azt mondta, hogy kell pár év, amíg BL-esélyes csapatot farag a Münchenből. Ha az első ilyen lett, akkor kíváncsian várom a továbbiakat!"

Futács örülne a Bayern BL-győzelmének

Futács Márkó, az U20-as vb-bronzérmes válogatott csatára szerint van ugyan Németországban egy szurkolóréteg, amely nem szereti a Münchent, ám azt ők is elismerik, hogy a Bayerné a legjobb csapat. "Két trófeát már begyűjtöttek és a BL-döntőbe is bekerültek, nagyon megy nekik a szekér. Bár a német kupadöntőben 4-0-ra elvertek minket, megérdemelték a sikert, jól játszottak, jobbak voltak, a Werdernek viszont nagyon nem ment ezen a meccsen. Én örülnék annak, ha a Bayern révén német győztese lenne a Bajnokok Ligájának" - nyilatkozta a támadó, aki a Werder harmadik ligában szereplő amatőrcsapatában várja, hogy felhívják a nagycsapathoz.



Somának nagy fájdalma volt, hogy a német foci (a Bayernnel együtt) szürkévé silányult az elmúlt évtizedben, de annál boldogabbá tette a fiatal tehetségek megjelenése. "A Bayern utánpótlás-rendszere végre működni kezdett: Lahm, Müller, Badstuber, Contento, Alaba és az őszi Bundesliga legjobbja, Toni Kroos fog még itt állakat a földre ejteni, lehet majd pislogni."

Alattomos Cordoba, szeretetre méltó Materazzi

Balázs az Intert már csak azért sem szereti, mert a Milan legnagyobb riválisa, de ennél prózaibb okokról is beszélt: "Cordoba, Materazzi, Samuel durva, bunkó és alattomos, rúgnak, mint a szomjas lovak, aztán ott volt még Ibrahimovic, akit a nagyképűsége miatt még az interesek sem szerettek, ha meg Morattit, a klubelnököt meglátom, hányingerem támad." Az interes Péter erre meg is jegyezte, bezzeg Silvio Berlusconi mennyire "szimpatikus" elnök, amivel a milanos Balázs is egyetértett.

Forrás: AFP
Az Argentínából érkező, kolumbiai Cordoba 2000-ben a Real Madrid helyett választotta az Intert

Balázst Mourinhóban csak az zavarja, hogy túl jó: "Ő egy zseni, miatta van ott az általunk, Milan-drukkerek által a 2000-es évek elején lesajnált Inter az idei triplázás kapujában. Egy igazi showman, minden magánszáma előre eltervezett, de hihetetlen nagy koponya, elég csak megnézni a Barca elleni meccseket. Nem probléma, ha ikszelünk Perugiában, ha másnap megverjük az Intert. Számomra évekig meghatározó élmény volt, amikor 2001-ben 6-0-ra megvertük őket, úgy, hogy az Inter volt a pályaválasztó a San Siróban" - folytatta a Milan-drukker Balázs.

Az interes Lekli Miklós elismeri, "Materazzi egy hentes, ezzel együtt szeretjük, mert világbajnokként is vállalta, hogy kispadozik, s ha kell, beáll. Nem hisztizik, s bár sok szurkolónak megvan róla a véleménye, bizony vannak olyan karakterjegyei, amelyek miatt rajongani lehet érte."

Forrás: AFP

Van Gaalt sok magyar drukker azért sem kedveli, mert az 1994-es Fradi-Ajax után szóvá tette: egy olyan csapatnak nincs helye az európai kupákban, amelynek a szurkolói huhognak. "Amit megjegyzett, az igaz volt - akkor hát hol a probléma?" - kérdezett vissza a Bayern-drukker edző. "Az eredményeit kell nézni! Az Alkmaarral bajnok lett, elment onnan - a csapat visszaesett. Lehet kritizálni, de inkább azt kell vizsgálgatni, hogy az Ajaxból mennyien lettek világsztárok az európai topklubokban a játékosai közül. Vagy ott van Mourinho. Mit csináljon még, hogy elismerjék? Magyarországon Csank Jánosra mondják sokan: nem jó edző, mert nem mosolyog. Nézzük meg, hogy milyen eredményeket tett le az asztalra, pedig nem éppen Van Gaal-i körülmények között készítette fel a csapatait."