Vágólapra másolva!
A nyári labdarúgó-világbajnokságon Spanyolország az egyik legnagyobb esélyes, azonban ha a torna most kezdődne, Vicente del Bosque szövetségi kapitány nagy bajban lenne. Kulcsemberei közül ugyanis többen is sérültek, és nagy kérdés, hogy melyikük milyen állapotban lesz majd Dél-Afrikában.

A FIFA legutóbbi világranglistáján a spanyol válogatott ugyan már nem az első, hiszen öt hónap után Brazília visszaelőzött, de így is a vb egyik legnagyobb favoritja. Az Európa-bajnok tétmérkőzésen három év alatt mindössze egy vereséget szenvedett, és az elmúlt időszakban olyan csapatok ellen nyert, mint Anglia, Argentína vagy Franciaország.

A keret hemzseg a klasszisoktól, azonban a szövetségi kapitány, Vicente del Bosque mégsem lehet nyugodt, hiszen bő egy hónappal a torna előtt több meghatározó játékosa is sérüléssel bajlódik.

Operációk a világbajnokság előtt

A szakember például valószínűleg a szívéhez kapott, amikor a minap a Liverpool orvosi stábja a klub honlapján nyilvánosságra hozta: Fernando Torres állapota ugyan javul, azonban korántsem biztos, hogy teljesen felépül a vébére, az első csoportmérkőzést alighanem ki kell hagynia.

A csatár még a Benfica elleni Európa Liga-mérkőzésen szenvedett térdszalag-húzódást, rögtön a találkozó elején, ám ennek ellenére csak a 86. percben cserélték le, miután két gólt szerzett. Azóta viszont nem lépett pályára, a térdét operálták, és a liverpooli orvosok úgy vélik: nem szabad siettetni Torres visszatérését. Igen ám, de a világbajnokság rajtjáig már nincs sok idő, arról nem is beszélve, hogy a szövetségi kapitánynak már a viadal előtt ki kell hirdetni a 23-as keretet, amelyen már nem változtathat.

Ha csak Torresszel lennének problémák, akkor Del Bosque nem izgulna túlságosan (arról nem is beszélve, hogy a csatár egyetlen gólt sem lőtt a selejtezők során), ám mások is hasonló gondokkal küzdenek. Az Arsenal középpályása, Francesc Fabregas még a Barcelona elleni BL-negyeddöntőn szenvedett lábközépcsont-törést, azóta egyetlen mérkőzésen sem játszott.

Fabregas ugyan biztos benne, hogy a vébére felépül ("A világbajnokságra tökéletes állapotban leszek" - jelentette ki), ám a meccshiány gondot jelenthet majd neki. Akárcsak Andrés Iniestának, aki a Real Madrid-Barcelona rangadón szerepelt utoljára, bár ő a hírek szerint a spanyol bajnokság záró fordulójában visszatérhet a pályára.

A Villarreal két középpályása, Marcos Senna és Santi Cazorla (akik szintén alapemberek a keretben) egyaránt csak az elmúlt hetekben kezdett el ismét futballozni, de egyikük sem teljesen egészséges, és nincsenek is valami jó formában.

Del Bosque sérültet nem visz Dél-Afrikába

Utóbbi a Barcelona karmesteréről, Xaviról nem mondható el, azonban a Villarreal elleni bajnokit követően edzője, Josep Guardiola olyan nyilatkozatot tett, amitől Del Bosquénak valószínűleg égnek állt a haja. "Xavi sérült, de ennek ellenére vállalta a játékot, példát mutatva csapattársainak. A világbajnoki szereplése is veszélybe kerülhetett volna, de ő ismeri a saját testét, és szerencsére nem lett komolyabb gond" - jelentette ki Guardiola. Márpedig Xavi kiesése valóban hatalmas problémát jelentene, hiszen a válogatott játéka nagy részben rajta áll vagy bukik.

A szövetségi kapitány persze igyekezett csillapítani a kedélyeket, és elvenni a fenti nyilatkozat élét. "Bízunk a klub orvosaiban, a játékosban és Guardiolában. Melyik focista nem játszott már kisebb sérüléssel? Xavinak áll a leginkább az érdekében, hogy ott legyen a vébén, tudja, hogy mit tesz" - állította Del Bosque, aki azért nem hallgatta el, hogy kicsit aggódik a helyzet miatt.

"Remélem, hogy a kerethirdetés idején mindenki megfelelő állapotban lesz. Egy nagyon kemény szezonnak járunk a végén, és a focisták fáradtak. Egy biztos: sérült játékost nem viszek el Dél-Afrikába. Kisebb problémák beleférnek, de négy-öt ilyen labdarúgó nem lehet a keretben, abban bízva, hogy a mérkőzésekre tökéletesen felépülnek".

A spanyol válogatott legtöbb tagjának 2008 nyara óta szinte egyáltalán nem volt pihenője: akkor a gárda az Eb-n szerepelt, majd a kontinensviadal megnyerése után tavaly nyáron a Konföderációs Kupán indult, miközben klubszinten is rengeteg mérkőzést játszottak, gondoljunk csak a Barcelona BL-szereplésére.

www.global-soccer.eu