Vágólapra másolva!
Vadócz Krisztián vasárnap bombagólt lőtt a Real Madridnak, amit odaadna cserébe azért, ha a csapata megnyerte volna a mérkőzést, hiszen akkor nem kellene tartania a kieséstől az Osasunának. A középpályás úgy gondolja, fog még játszani erősebb csapatban, mint a Primera División jelenlegi tizenkettedikje. Bízik benne, hogy a Fulham-Atlético Európa Liga-döntőben Geráék legyőzik a madridiakat, szerinte a Barca nyeri a spanyol bajnokságot, a BL-serleg pedig az Interé lesz. Értékelte Messi és Ronaldo játékát, a két aranylabdás csatáját nála az argentin nyerte 8-6-ra.

- A Real Madrid ellen lőtt bombagólját odaadná cserébe azért, ha a 3-2-es vereség helyett nyer az Osasuna?
- Oda, hiszen akkor most nyugodtabbak lehetnénk, nem kellene egyáltalán a kiesésre gondolnunk. Így, hogy nem nyertünk, a gól nem is annyira különleges, az sem számít, hogy a Realnak lőttem, olyan, mint bármelyik más. Sebaj, szerdán jön a Depor, majd ellene javítunk.

- Ennyire félnek még a kieséstől?
- Nem beszélünk róla, mert hiszünk a bennmaradásunkban. Mert az utóbbi meccseinket nem sikerült nyernünk ugyan, de jól játszottunk, és sokszor csak az utolsó pillanatokban buktuk el a győzelmet vagy a döntetlent, mint most a Real ellen is. Még három forduló van hátra, egy siker biztosan elég lesz.

- Melyik az igazi posztja? Eddig védekező középpályásként ismertük, de Spanyolországban mostanság bebizonyította, hogy támadni is tud, ha éppen arra van szükség.
- Eddig sem mondtam, hogy védekező középpályás vagyok, hiszen a támadások szervezésében is részt vettem, de tény, hogy mostanság előrébb játszom, és mindenki láthatta, hogy némi támadói vénával is rendelkezem. Mindenki a gólszerzést szereti a legjobban, ezzel én is így vagyok, de a lényeg, hogy ott legyek a csapatban.

- Mindig ekkora lövőerővel bírt, vagy Spanyolországban fejlesztette ki?
- Inkább úgy fogalmaznék, így, hogy előrébb játszom, több lehetőségem van a támadásokkal foglalkozni és néha rádurrantani a labdát. Azt mondom, tíz éve ugyanígy lőttem volna el a labdát Casillasnak, mint vasárnap.

MESSI-RONALDO 8-6

Vadócz Krisztián a világ jelenlegi két legjobb játékosa, a tavalyi és a tavalyelőtti aranylabdás Lionel Messi és Cristiano Ronaldo ellen is játszott már az idei bajnokságban. Megkértük, vesse össze a két világsztár képességeit.

Védekezés
"Barcelonában a csatárok jobban kiveszik a részüket a védekezésből, minél inkább segíteniük kell a labda visszaszerzését, s bár Ronaldo is segíti a mögötte lévőket, Messi talán jobb ebben." Messi-Ronaldo 1-0

Cselezőkészség
"Mindketten félelmetesek. Messi teljesen kiszámíthatatlanul, a labdán piciket tolva négy-öt embert is könnyedén ki tud cselezni, míg Ronaldónak nagyobb a fizikai ereje, s amikor meglódul a biciklicseleivel, akkor megállíthatatlan. Sajátosan cseleznek, és ebben egyformán klasszisok." Messi-Ronaldo 2-1

Fejelés
" Ronaldo sokszor eredményes fejjel, ami köszönhető a fizikai adottságainak, a szögletek után is mindig jól helyezkedik. Messi alacsony, s csak üggyel-bajjal képes fejelni, nem kérdés, hogy ebben Ronaldo a jobb." Messi-Ronaldo 2-2

Forrás: AFP

Lövőkészség:
"Ronaldo előnye, hogy ő mindkét lábbal ugyanolyan jó, Messi főleg ballal, de azzal utánozhatatlanul. Az argentin 20-25 méteren belül már veszélyes, ha megindul, könnyen lecselezheti és a társai segítségével kipasszolhatja az ellenfél védelmét, nem véletlenül lőtt idén már 29 gólt. Ronaldo lövőereje nagyobb, így ha már az ellenfél térfelén van, tartani kell tőle, hiszen kiszámíthatatlan, hogy mit fog lépni. Máshogyan jók a lövőkészség tekintetében." Messi-Ronaldo 3-3

Gyorsaság:
"Ronaldón jobban látszik, hogy gyors, mert nagyokat lép, Messi csak kicsiket, ettől függetlenül egy fokkal sem lassabb, mint a portugál. Nagy fegyverük a gyorsaság, de a mozgásuk nagyon különböző." Messi-Ronaldo 4-4

Taktikai érettség:
"Mindketten világklasszisok, így a felkészültségükben nemigen lehet hibát találni. Saját stílust alkottak meg, ami a többi sztár közül is kiemeli őket." Messi-Ronaldo 5-5

Csapatérdek vs. egyéni érdek
"Egy hajszálnyival Messi jobban feladja az egyéni érdekeit a csapat érdekében, de ez abból is adódik, hogy a Barcánál jobban érvényesül a csapatjáték." Messi-Ronaldo 6-5

Ki ellen nehezebb játszani?
"Messit talán nehezebb utolérni, a súlypontját alacsonyan tartja, megpróbálva távol tartani a testét a többiektől, Ronaldo viszont jól használja a testét. Ennek ellenére mindkettőjük ellen nagy öröm játszani." Messi-Ronaldo 7-5

Nemzeti válogatott
"Egy világklasszis jelenléte nem biztos, hogy elég, a jelenlétük nem biztos, hogy ér annyit, mint egy spanyol vagy egy német csapat szervezettsége, vagy mint a csupa sztárból összerakott brazilok játékereje. Ezzel együtt megvan bennük az a képesség, hogy meccseket döntsenek el a válogatottban is, hogy ez a vébén mire lesz elég, az nemsokára kiderül." Messi-Ronaldo 8-6



- Meglepte, hogy a Barca kiesett a Bajnokok Ligájából?



- Ki nyeri a spanyol bajnokságot?
- A Barcelona már nem fog botlani.

- Dzsudzsák Balázs álma a spanyol liga, melyik csapatot tudná neki elképzelni?
- Ő tudja, hogy kik vannak a tarsolyban, nehéz megmondani, hogy melyik csapat lenne számára a legjobb.

- Valencia, Sevilla, Atlético?
- Sok tényezőtől is függ, például, hogy mennyiért engedi el a PSV, a nagycsapatok nyilván sok játékost figyelnek, nem tudom, hogy rajta kívül kiket néztek még ki az ő posztjára. Én mindenesetre az Osasunában szívesen látnám.

Forrás: AFP/Dani Pozo

- Geráéknak mit javasolna, hogyan fogható meg az Atlético a jövő szerdai Európa Liga-döntőben? Feltéve persze, hogy nekik drukkol.
- Naná, hogy Gerzsonnak drukkolok, a magyar érdekeltség mindent fölülír, remélem, hogy megnyerik a kupát. Az Atléticónak nem megy annyira jól a bajnokságban, ettől függetlenül nagyon erős csapat, ráadásul egy nemzetközi meccs teljesen más, mint egy sima bajnoki. Nagy harc lesz, s egy biztos: velem eggyel több szurkolója lesz a Fulhamnek.

- A madridiak egyik kulcsemberének, Diego Forlánnak Angliában, a Manchester Unitedben nem ment a játék. Le lehet ebből bármit is szűrni az angol és a spanyol stílus különbségeiről?
- Nem hiszem. Forlán akkor fiatal volt, nem kapott annyi lehetőséget, s egy karrier sikeressége sokszor nem csak a játékoson, hanem a körülményeken is múlik. Nem lehet véletlen, hogy amint átigazolt Spanyolországba, egyből gólkirály lett. Hasonló Gerard Piqué esete, neki sem ment a MU-ban, most pedig a Barcában a világ egyik legjobb védőjévé nőtte ki magát.

Koemannak tetszett Vadócz madridi játéka

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitány a helyszínen nézte meg Vadócz Krisztiánt a Real Madrid-Osasuna mérkőzésen. "Tanulságos volt a találkozó, hogy némileg új poszton láthattam őt futballozni, hiszen a szokottnál kissé előrébb, támadó középpályásként szerepelt az Osasunában. Nem teljesen világos, mik a tervei edzőjének Krisztiánnal: hol játszik, hol nem, és a posztja is váltakozik. Ezzel együtt nagyon örülök, hogy láthattam játszani, és nem fölöslegesen utaztam Madridba. Azt mondhatom, nagyszerűen teljesített a világ egyik élcsapata ellen" - fogalmazott a holland tréner az MLSZ honlapján vezetett blogjánban.


- Mi a helyzet önnel, léphet még feljebb az Osasunánál, vagy egy spanyol középcsapatban, kezdőként játszani már a csúcsot jelenti?
- Huszonöt éves leszek, van még előttem jó pár év, úgy vélem, amit eddig elértem, azt még meg lehet fejelni, hogy milyen mértékben sikerül, majd kiderül. Spanyolországon belül is szívesen feljebb lépnék, a külföldöt sem zárom ki.

- Gerát visszahívná a válogatottba? A korelnök Dárdaira - aki korábban azt mondta, ha arra kérik, nyáron átadja a helyét - szükség van még?
- Nyilván a kapitánynak kell eldöntenie, hogy szüksége van-e a tapasztaltabb játékosokra s hogy milyen a viszonya velük, de Gera és Dárdai a nyugat-európai futball egy-egy meghatározó csapatának a tagja, így nyilván tudnának segíteni a magyar válogatotton, és a csapattagok sokat tanulnának tőlük.

- Hogyan él Spanyolországban? Sztárként, luxusautóval közlekedve, vagy visszahúzódva, szerényen?
- Csak a futballra koncentrálok, s mivel Spanyolországban az élet szerves része a foci, a labdarúgókat elismerik az emberek - jobban, mint Magyarországon -, főleg akkor, ha jönnek a sikerek. Egy kávézóba azért be tudunk ülni, mert bár felismernek minket a szurkolók, de nem jutnak el a zaklatásig.