Vágólapra másolva!
A tavalyi, Manchester United elleni kiesés után José Mourinho feltette önmagának a kérdést, miért nem sikeres a klub Európában. A portugál szakvezető megtalálta a választ, hiszen csapata, az olasz Inter eljutott a 2009-2010-es idényben a Bajnokok Ligája döntőjébe, ráadásul úgy, hogy a Chelsea után az elődöntőben a címvédő FC Barcelonát búcsúztatta. Mourinho szerint jogtalan lenne egyetlen találkozó miatt védekező csapatként beállítani együttesét, amely az egész sorozatban fantasztikus teljesítményt nyújtott.

- Kemény útja volt a csapatának a BL-döntőig?
- Már maga a finálé is hihetetlen siker, olyan magas volt a színvonal a sorozatban. A csoportkörben játszanunk kellett a címvédővel, valamint az orosz és az ukrán bajnokkal. Aztán az egyenes kieséses szakaszban a Chelsea-vel, majd a CSZKA Moszkvával, ami egy kis lélegzetvitelnyi szünet volt a viharban, végül megint jött a Barcelona. És végig nekünk kellett idegenben játszanunk a visszavágókat.

- Mi okozta a legnagyobb nehézséget?
- Sokan elfelejtik, hogy a csoportkörben rengeteg sárga lapot gyűjtöttünk be, így a Chelsea ellen a fél csapatot az eltiltás veszélye fenyegette. Olyan játékosok, mint Lúcio, Walter Samuel, Javier Zanetti vagy Estebán Cambiasso nem engedhették meg maguknak, hogy még egy sárgát kapjanak. A barcelonai visszavágót úgy játszottuk végig, hogy lehetőséget sem adtunk a játékvezetőnek arra, hogy elővegye a sárga lapot. Sergio Busquets nem túl sportszerű viselkedése miatt Thiago Mottát ugyan kiállították, de elfogadom, hogy ez benne van a játékban.

- Ebben a szezonban a minél jobb BL-szereplés volt a klub célja?
- Az elmúlt években az Inter rendre kiesett a nyolcaddöntőben. Amikor tavaly kikaptunk a Manchester Unitedtől, az olasz sajtó keményen kritizált, mert kijelentettem: azért estünk ki a BL-ből, mert az ellenfél jobb volt nálunk. Fel kellett tennem magamnak a kérdéseket: miért volt jobb nálunk a Manchester? Miért nem tud az Inter évek óta messzire jutni a BL-ben? Miért sikeres a klub Olaszországban, de az európai kupákban nem?

- A jelek szerint megtalálta a megoldást.
- Lépésről lépésre gondolkodtam. Úgy véltem, a BL-ben nem lehet jó eredményt elérni két erős középhátvéd nélkül. Nem lehet jól szerepelni úgy, hogy nincs egy szabadrúgás-specialista a csapatban, mert a mérkőzések nagyon szorosak. Olyan középpályás-sorra van szükség, amelyik képes birtokolni a labdát, és kontrollálni a találkozók többségét. Nem lehet sikert elérni a BL-ben olyan csatár nélkül, aki a legfontosabb pillanatokban nem tud eredményes lenni. Nem olyan támadó kell, aki 15 helyzetből három gólt szerez, hanem aki minden második lehetőségét értékesíteni. A klub szerencsére nagyon nyitott volt az elképzeléseimre, és miután a keret kialakult, csak arra volt szükség, hogy áttörjük a pszichés gátakat.

- Ez hogyan sikerült?
- Egy nagy pillanatra, fontos mérkőzésre volt szükség, ez volt a Chelsea elleni. A londoniak kiverése nagyon fontos volt, nem is beszélve arról, hogy kettős győzelemmel búcsúztattuk őket. Kétség sem lehetett afelől, hogy megérdemeltük a továbbjutást. A csapatnak mentálisan éppen erre volt szüksége, főleg azoknak a focistáknak, akiknek évek óta csak kudarcban volt részük a BL-ben az Internél. Ők akkor már tudták: ha a Chelsea-t kivertük, akkor minden más gárda ellen is képesek vagyunk ugyanerre.

- Csapatát azzal vádolták, hogy túlságosan is védekező felfogású.
- Azt hiszem, ez a megállapítás nem állja meg a helyét. A csoportkörben rendkívül nehéz ellenfelekkel szemben remekül futballoztunk. Aztán kétszer legyőztük a Chelsea-t, és egyetlen csapatra sem emlékszem, amelyik ilyen bátran futballozott volna a Stamford Bridge-en. A Barcelona ellen otthon egygólos hátrányba kerültünk, de fordítottunk, és nyertünk 3-1-re, ez sem a védekező futballra utal. És egyetlen különleges mérkőzés miatt, amelyen az volt a cél, hogy bejussunk a döntőbe, az emberek azt mondják, hogy defenzívek voltunk. Kétgólos előnyt kellett őriznünk, és a mérkőzés nagy részében tíz emberrel játszottunk - szerintem fantasztikus teljesítményt nyújtottunk. Aki igazán ért a futballhoz, az tudja, hogy milyen jól játszottunk azon a meccsen, és a focistáim elismerést érdemelnek. Egy futballcsapat számára az egyensúly nagyon fontos, nem hiszek az őrülten támadó, vagy őrülten védekező csapatokban.

Forrás: Times Online

www.global-soccer.eu