Vágólapra másolva!
Fülöp Márton, a Manchester City kölcsönkapusa három nagy bravúr után peches gólt kapott a Tottenham elleni angol bajnokin, amivel eldőlt: a londoniaké lett a Premier League negyedik Bajnokok Ligáját érő helye. Crouch góljáért nem hibáztatják a magyar játékost, sőt az angol lapok szerint Fülöp volt a City egyik legjobbja. Az egyik védését a Times "félelmetes bravúrnak" nevezi, Roy Keane rögtön üzent is a magyar kapusnak, hogy szívesen látná az Ipswich kapujában.

A szerda esti Manchester City-Tottenham bajnokit akár angol BL-döntőnek is lehetett nevezni, ez a meccs döntött ugyanis arról, hogy melyik csapaté lesz a negyedik hely a Premier League-ben, ami Bajnokok Ligája-selejtezős indulást ér. Az Aston Villa múlt vasárnap kiszállt a versenyből, amikor 3-1-re kikapott a Manchester City otthonában, s Carlos Tévezék drukkerei joggal bízhattak abban, hogy hazai pályán sikerül a Tottenham legyőzésével elcsípni a negyedik helyet.

A Spurs azonban másként gondolta, és a 82. percben szerzett góllal legyőzte a nagyon gyenge támadójátékot bemutató Cityt, elérve ezzel a BL-t. Aki csak a meccs gólját látta, talán azt gondolhatja, hogy Fülöp Mártont, a sérülések miatt a Sunderlandtől három meccsre kölcsönkért kapust hibáztatják a vereségért a hazai drukkerek, a hajrában ugyanis első látásra elkerülhető gólt kapott, Kaboul beadását épp Crouch elé ütötte, aki azután könnyedén fejelt a kapujába.

Ám ha megnézzük a lassítást, a jobbról érkező beadást a francia középpályás nagyon erősen lőtte meg, a labda ráadásul irányt változtatott egy hazai védőn, így eleve bravúr volt, hogy Fülöp ki tudta ütni a labdát, az pedig balszerencse, hogy nem a City hátvédje, hanem Crouch érte el a kipattanót.

Fülöp két angol laptól is hetest kapott

A mértékadó Times internetes oldala is azt írja, hogy Fülöp nem volt benne a gólban, ráadásul a teljesítményét hetesre értékelte, így Tévez mellett ő kapta a legmagasabb osztályzatot a City-játékosok közül.

Az alábbi videón az is jól látható, hogy miért dicsérik a magyar kapust, aki a gól előtt három nagy bravúrt is bemutatott.


A Times szerint az 57. percben mutatta be a meccs védését, a Defoe-löket utáni hárítását az angol újság "félelmetes védésnek" nevezi. A gólt már csak azért is Fülöp balszerencséjének tartja, mert "előtte egyetlen rossz lépése sem volt".

Redknapp is dicsérte, Roy Keane az Ipwichbe hívja

Fülöp a Goal.com-tól is hetest kapott, annyi különbséggel, hogy itt Tévezt is megelőzve a City abszolút legjobbja lett. A futballportál megemlíti, hogy Defoe lövését ujjheggyel hárította, majd Crouch egyik fejesénél remekül védett lábbal. A weboldal egyúttal rámutat: a bravúrokkal a kapus bebizonyította, hogy nem véletlenül gondoltak rá a City-vezetők, amikor Shay Given sérülése után megfelelő utódot kerestek. "A gólnál egyértelműen pechje volt" - zárta értékelését a Goal.com.

Forrás: AFP

Talán ennél is nagyobb dicséret, hogy az ellenfél edzője, a meccs után nyakon öntött Harry Redknapp is kiemelte Fülöp teljesítményét: "Az ellenfél kapusának volt néhány egészen nagyszerű védése, arra, hogy a végén gólt szerzünk, már nem is igazán számítottam" - nyilatkozta a szakvezető.

Fülöp jövője továbbra is kérdéses, hiszen a West Ham United elleni zárómeccs után vissza kell térnie a Sunderlandhez, ahonnan viszont mielőbb távozni szeretne. Kérőkben biztosan nem lesz hiány, sőt - amint azt több helyen is olvasni lehet - egy régi ismerős máris reaktiválná Fülöpöt: a Sunderland volt menedzsere, Roy Keane "vitathatatlanul első számú kapusként" számítana rá az Ipswich Townnál. Ezzel a váltással a magyar kapusnak vélhetően csak egy gondja lenne: az Ipswich csak a második ligában szerepel.