Vágólapra másolva!
Amióta a bochumi ügyészség tavaly novemberben kipattintotta a nemzetközi bundaügyet, számos magyar csapatra is rávetült a gyanú árnyéka. Több esetben senki sem erősítette meg a sajtóértesüléseket, máskor azonban maguk a klubok vagy a játékosok jelentették, hogy megpróbáltak őket megvesztegetni. Legújabban a Debrecen nyolc játékosát kérdezték ki az UEFA illetékesei a csapat tavalyi Bajnokok Ligája-mérkőzeiről, de vizsgálták már a Honvéd és az utánpótlás-válogatottak mérkőzéseit is. 

A bochumi ügyészség által tavaly novemberben kirobbantott bundabotrányban összesen kilenc ország csapatait vizsgáltak gyanús mérkőzésekkel kapcsolatban. A meccsek között tizenhárom magyar élvonalbeli bajnoki is szerepel, így a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is bekapcsolódott a nyomozásba. Az NNI hat személyről és tizenkét csapatról tett említést, és nyárra ígért konkrét fejleményeket. A Nemzeti Sport szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) - az UEFA monitoringrendszere nyomán - a Vasas Kecskemét és ZTE elleni meccseiről tett feljelentést az NNI-nél, az Újpest nevét pedig a német Bild dobta be a gyanús csapatok közé.

Még novemberben kiderült, az UEFA saját hatáskörében vizsgálja a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1). A hírt először a francia L'Équipe szellőztette meg, majd az MLSZ nemzetközi igazgatója, Bienerth Gusztáv is megerősítette a Magyar Rádiónak.

George F. Hemingway, a Honvéd elnök-tulajdonosa az [origo]-nak elmondta, ő nem látott bundázására utaló jeleket Isztambulban, és kártékonynak tartja, hogy nyilvánosságra hozták a kispesti klub nevét. Szerinte a gyanú egy sötét, gonosz érzés, ha viszont bármelyik játékosáról bebizonyosodik, hogy csalt, akkor az illető semmi jóra nem számíthat.

Időközben három utánpótlás-válogatott játékos, Somodi Bence, Pintér Ádám és Présinger Ádám is elismerte, hogy ismeretlenek megpróbálták őket megvesztegetni válogatott összecsapások előtt. Később Vass Ádám úgy nyilatkozott, hogy szerinte nem mindegyik csapattársa tett meg mindent a sikerért a Walesben 4-1-re elveszített Eb-selejtezőn, és ezt szóvá is tette az öltözőben a meccs után.

A Nemzeti Sport februárban azt írta, az NNI már a Magyar Kupa tavalyi, Honvéd-Győr döntője ügyében is vizsgálódik, mert a visszavágó előtt állítólag magukat Honvéd-futballistának kiadó ismeretlenek húszmillió forintot ajánlottak Böőr Zoltánnak és Józsi Györgynek azért, hogy a fővárosiak erlveszítsék a meccset. Az ETO ügyvezetője, Klement Tibor elismerte, hogy igaz a történet a vesztegetési kísérletről.

Áprilisban a Blikk információi szerint a Diósgyőr futballcsapatának néhány játékosa az első félidei gólok számára fogadott a Honvéd elleni bajnoki mérkőzésen. A meccset 4-2-re nyerte a fővárosi csapat, a végeredmény már a 30. percben kialakult. Tóth László, a bajnokságban utolsó helyen álló diósgyőri csapat vezetőedzője a mérkőzés után úgy nyilatkozott, sejtette, hogy melyik játékosai fognak várakozáson alul játszani, és sajnálja, hogy igaza lett. A szakvezető a Blikknek azonban cáfolta, hogy nyilatkozatában bundázásra gondolt volna.

A Debrecennel kapcsolatban sem a mostani az első bundagyanú. A sportnapilap május 5-ei száma arról írt, hogy az UEFA a magyar bajnok svájci Young Boys elleni, 2008-as UEFA-kupa-párharcát is vizsgálja. A sorozat selejtezőjének második fordulójában a Debrecen kettős vereséggel esett ki, a 4-1-es svájci vereség után a hazai visszavágón 3-2-re veszített.

Tavaly november óta eddig egyetlen labdarúgót szankcionáltak, kedden az MLSZ fegyelmi bizottsága minden futballal kapcsolatos sporttevékenységtől eltiltotta egy évre Kiprich Dánielt, a másodosztályú Gyirmót SE játékosát. A bizonyítékok megvizsgálását követően úgy ítélték meg, hogy a futballista befolyásolni akarta a május 9-ei Tatabánya-Gyirmót meccs végeredményét, mivel három hazai játékosnak fejenként százezer forintot ajánlott fel azért, hogy a Gyirmót nyerje a meccet.

Korábban a szintén másodosztályú Szigetszentmiklós és az a NB III-as Battonya játékosai is jelezték, hogy megpróbálták megvesztegetni őket.