Vágólapra másolva!
Dárdai Pál, a Hertha BSC középpályása televíziós szakkommentátorként követte a hamburgi Atlético-Fulham (2-1) Európa Liga-döntőt, amely előtt és után egyaránt nyilatkozott az [origo]-nak. A 61-szeres magyar válogatott futballista szerint Gera 40-50 évig magyar idollá válhatott volna, ha felemeli a kupát, s úgy véli, még mindig nem késő, hogy egy igazi nagycsapatba szerződjön. Dárdai úgy gondolja, hogy Gerának meg kellene szólalnia azért, hogy ismét magyar válogatott legyen, mert mindaddig szükség van rá, amíg csak mozogni tud a pályán.

Juha Pál helyszíni tudósítása Hamburgból

A hamburgi Európa Liga-döntő előtt Dárdai Pál ugyanolyan optimistán készült a Fulham-Atlético összecsapásra, mint a helyszínen lévő összes angol drukker: arra számított és abban bízott, hogy Geráék elhódítják a serleget. A Bundesligából idén meglepetésre kiesett Hertha magyar középpályása szerint Puskás Ferenc és Détári Lajos után Gera Zoltánból lehetne a következő futballistanemzedék példaképe, főleg egy kupával a kezében: "A régi generációnak ott volt Puskás Öcsi, míg nekünk sokat jelentett, amikor Détári Lajos góljával a Frankfurt 1988-ban megnyerte a német kupát. Gerzsonék győzelme nagy motiváció lenne nagyon sok gyerek számára, sőt kimondott idol lenne 40-50 évig, egy darabig nehezen lehetne utolérni" - nyilatkozta néhány perccel a kezdő sípszó előtt az [origo]-nak Dárdai Pál.

Hogy Gerát mennyire nagyra tartja, az a szavaiból hamar kiderült: "Ebből a csapatból nem nehéz technikailag felfelé kitűnni - nem is ez a fegyvere a Fulhamnek -, éppen ezért jobb lenne, ha Gerzson az Interben, a Milanban vagy mondjuk a Chelsea-ben játszana, mert az azt jelentené, hogy igazi világsztár."

Dárdai szerint azonban még bízik abban, hogy a 31 éves Fulham-légiós további négy-öt éven át ezen a szinten folytatja a labdarúgást, és úgy véli, még mindig megvan benne a potenciál, hogy világszerte ismert klasszissá váljon. "Jó lenne, ha még most lépne egyet, és egy nagycsapathoz igazolna, majd azzal ugyanígy bejutna egy olyan kupadöntőbe, mint ez a mostani" - fogalmazott.

Ha Gera nem fut ennyit, jobban jár a Fulham?

A döntő után sajnálkozással nyitott: "Azt mondtam a meccs előtt, ha a Fulham 60 percig nem kap két gólt, akkor megnyeri a csatát. Sajnos nem jött be a tippem, nyert a spanyol csapat, méghozzá megérdemelten, amit elsősorban a két minőségi csatárának köszönhet. A Fulhamnek pedig részben az volt a veszte, hogy amint lejött a pályáról Zamora, megváltozott a játék képe. A végére Gerzson is egy kicsit elfáradt, hihetetlen, hogy mennyit futott."

Dárdai szerint nem volt igazi döntőt idéző hangulata a pályán látottaknak: "Nagyon sok volt a technikai hiba, látszott, hogy mindkét csapat először, vagy legalábbis nagyon ritkán játszik finálét. Az Inter-Bayern BL-döntő biztosan egész más focit hoz majd, mert ez a két együttes már hozzászokott az ilyen nagy téttel bíró ütközetekhez."

Ettől függetlenül Dárdai nagyon-nagy dolognak tartja, hogy egy magyar játékos döntőt játszott: "De egy kicsit felemás érzésem van, jobban örültem volna, ha megnyerik, igaz, a Fulhamet a végeredmény ellenére sem tartom vesztesnek" - folytatta. "A különbség az, hogy a győztesre emlékezni fognak, róla fognak filmet forgatni, nem pedig a második helyezettről, és nem Gera, hanem Forlán kerül a címlapokra."

A győzelem szerinte nem Gera Zoltánon múlt: "Ezúttal is a csapata legjobbja volt, s amit csinált, azelőtt le a kalappal. Lehet, ha nem fut ennyit, és a gólszerzésre koncentrál, jobban jár a csapata. Merthogy nagyon sokat melózott, még a többiek helyett is. Ettől függetlenül ez nagy siker a számára, és minden magyar számára is."

"Amíg csak mozogni tud, ott van a helye a válogatottban"

A Fulham sikerei, Gera góljai láttán a magyar drukkerek egyre hangosabban követelnék a válogatottba az angol csapat légiósát, akit bármikor kérdeznek a Koeman-afférról, sohasem kíván nyilatkozni, így továbbra sem érthető pontosan a történet a szurkolók számára. Megkérdeztük erről Dárdait is, aki Gerához hasonlóan volt már a magyar válogatott csapatkapitánya, s elöljáróban elárulta, nem akar - az ő szavával élve - beleokoskodni a két fél vitájába, és nem is érti a történetet, de szerinte a játékosnak mindenképp meg kellene nyilvánulnia az ügyben.

"Gerzsonnak kell megszólalnia! Én még mindig nem értem, hogy miért nem szólal meg. Ahogyan én tudom, Koeman visszavárja - innentől kezdve már csak nála van a labda. De bevallom, nem értem a történetet, amit csak Zoli tudna megmagyarázni" - mondta Dárdai.

A berlini légiós szerint végre Gera is belátta, hogy csatárként a leghasznosabb, bár nem ez a legfontosabb kérdés vele kapcsolatban, sokkal inkább az, hogy ott legyen a válogatottban. "Mindenki tudja, hogy ő az a magyar játékos, aki képes váratlan húzásokra. Hány éve mondom neki, hogy ő csatár, de azt állította, hogy nem az. S most tessék, kiderült, hogy tényleg csatár, pedig még a Gellei-éra alatt is azt mondta, hogy márpedig ő nem csatár. Elöl van a helye, de ami fontosabb: amíg csak mozogni tud, ott van a helye a csapatban, mindegy, hogy 90 vagy éppen csak 20 percet játszik. Ezt tudja a kapitány is."

Érdekes még, amit Dárdai Gera idei remekléséről mondott zárásképp: "Ki tudja, lehet, hogy azért játszik tavaly óta ilyen jól, mert csak a klubjára koncentrál?"