Vágólapra másolva!
Bár vasárnap megszerezte története ötödik bajnoki aranyérmét, egyelőre nem ünnepel a Debrecen labdarúgócsapata, mert szerdán még Magyar Kupa-döntő vár rá a Zalaegerszeg ellenében. Czvitkovics Péter, a csapat Zilahi-díjas kulcsembere megköszönte a Győrnek, hogy legyőzte a Videotont, e nélkül ugyanis nem védhette volna meg a címét a Loki a zárófordulóban (győri döntetlen esetén rájátszást rendeztek volna). Székesfehérváron a Videoton drukkerei "Gyuri Bácsi, Gyuri Bácsi!" skandálással köszöntötték az ezüstérmes csapat edzőjét, Mezey Györgyöt.

A debreceniek a zárófordulóban 1-0-ra kikaptak Kecskeméten, de mivel közvetlen üldözőjük, a Videoton is vereséget szenvedett Győrben, az élcsoportban nem változott a korábbi helyzet: a DVSC lett az első, a székesfehérvári csapat a második, a Győr pedig a harmadik.

A címvédő DVSC 2005, 2006, 2007 és 2009 után ötödször végzett az élen, a sikert azonban azzal szeretné teljessé tenni, hogy a hét közepén a Puskás Ferenc-stadionban legyőzi a ZTE alakulatát.

Vasárnap mintegy kétezer szurkolója buzdítása ellenére nem játszott jól a Debrecen a Széktói Stadionban, ám a győriek közreműködésének köszönhetően így is az élen végzett a Soproni Ligában.

Herczeg András: Szeretnénk a Magyar Kupát is elhódítani

Herczeg András klubmenedzser megkönnyebbülten nyilatkozott, miután kiderült, hogy játékosai a vereség ellenére is bajnokok lettek: "Egy nagyon nehéz szezonban sikerült újra aranyérmet szereznünk. Sok problémával kellett megküzdenünk, rengeteg kritikát kaptunk másoktól. Büszke vagyok a csapatra, kemény ellenfeleket előztünk meg. Még nincs vége idei menetelésünknek, mert szerdán szeretnénk a Magyar Kupát is elhódítani."

A DVSC-Teva együttesében ebben az idényben kulcsszerepet játszott Czvitkovics Péter, aki az utolsó hazai összecsapás előtt, múlt szerdán, a Győr elleni rangadó kezdetekor megkapta a szezon legjobb debreceni játékosnak járó Zilahi-díjat. A középpályás már az aranyéremmel a nyakában így értékelt: "Nagyon idegesek voltunk a vasárnapi mérkőzésen. Egy igencsak kemény szezonban tudtuk megvédeni a bajnoki címünket. Szeretnénk megköszönni a győrieknek, hogy legyőzték a Vidit."

Forrás: MTI

A debreceni csapat a bajnoki elsőségért járó kupa és az aranyérmek átvétele után még pezsgőzött egyet, majd a játékosok és a stáb tagjai Cegléden töltötték az éjszakát, ahonnan nem haza, hanem Budapestre utaznak majd, hogy a helyszínen készülhessenek a kupafináléra. A szurkolók a mérkőzés után útra keltek Debrecenbe, az utazás a töltőállomásokon zajló ünneplés miatt kicsit hosszabbra nyúlt a szokásosnál. A nagy bulira - már a csapattal együtt - még ezen a héten sor kerül a debreceni Kossuth téren.

Mezey György: Ígérem, jövőre sírni fogunk!

Az elsőséget ugyan nem sikerült kiharcolnia a Videotonnak, de az ezüstérem megszerzésével zárult bajnoki menetelést, a csapat vártnál jobb teljesítményét azért megünnepelték Székesfehérváron. A játékosokat Győrből, az 1-0-s vereséggel zárult utolsó mérkőzés helyszínéről hazaszállító busz vasárnap este tíz órakor gördült be a Sóstói Stadionba, ahol már több száz piros-kékbe öltözött szurkoló várakozott. Az ünneplésre felállított pódiumra azonban csak egy órával később léptek fel a csapat tagjai, akkor, amikor megérkeztek a Győrből busszal visszatérő drukkerek.

A mintegy 1200 ember előtt először Kovács Ferenc, a Videoton tiszteletbeli elnöke, az 1985-ben UEFA-kupa-döntőt játszott alakulat edzője megköszönte a szurkolók buzdítását és segítségét. Felhívta a figyelmet arra, hogy két és fél évvel ezelőtt nem volt licence a klubnak, de nagy erőfeszítéssel, 34 év után ismét ezüstérmet szerzett a Videoton.

Berzi Sándor, a Fehérvár FC Kft. ügyvezetője a csapatmunka fontosságát emelte ki, megköszönte a város, a szakvezetés, a játékosok, és a szurkolók összefogását, majd hozzátette: "Jövőre még fényesebb lesz ez az érem!"

Mezey György, a fehérváriak vezetőedzője másodpercekig nem tudott szóhoz jutni, mert a tömeg "Gyuri Bácsi, Gyuri Bácsi!" skandálással fogadta. "Végtelenül fájlalom, és sajnálom, hogy nem tudtuk megragadni az alkalmat a bajnoki cím elhódítására. Büszke vagyok, hogy itt állhatok önök előtt az ezüstéremmel együtt. A mai mérkőzés után láttam, hogy néhány játékosom, vezetőtársam, és szerintem sok szurkoló mintha könnyeket morzsolgatna a szeme sarkában. Azt mondom: síni, csak a győztesnek szabad! Ígérem, és szentül hiszem, hogy jövőre sírni fogunk!" - mondta a tréner.

A csapat tulajdonosát, Garancsi Istvánt vastapssal köszöntötték a szurkolók. "Örülök, hogy csapat és közönség egymásra találtak. Ha összefogunk, jövőre nagyon szép sikereket érhetünk el."

Farkas Balázs: Szép jövő vár ránk!

Székesfehérvár városa nevében Warvasovszky Tihamér polgármester (MSZP, SZDSZ, Fehérvári Polgárok Egyesülete) serleggel köszöntötte a csapatot. "Május 22-én ünnepeltük, hogy a Videoton 25 évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett az UEFA-kupában, s rá egy nappal egy újabb ezüstöt ünnepelhetünk. Örüljünk ennek a bajnoki második helynek, hiszen ez 34 év óta nem adatott meg. Jövőre a Városház téren szeretnénk ünnepelni! Hajrá, Videoton! Szép volt fiúk!"

Cser Palkovics András országgyűlési képviselő (Fidesz) egy aranyrögöt formázó csokoládédesszerttel lépett az emelvényre, melyet szimbolikusan Garancsi Istvánnak nyújtott át. "Két évvel ezelőtt, ha valaki azt mondja, hogy ezüstérmet ünneplünk, sokan nem hittük volna el. Jövőre pedig itt lesz egy bajnokcsapat. Az aranyrúd már itt van hozzá, hogy aranyérmeket tudjunk belőle készíteni. Hajrá, Vidi!"

Az Európa Liga-indulást kiharcoló együttes nevében Farkas Balázs csapatkapitány mondott néhány mondatot. "Szeretném megköszönni a szurkolóknak az egész éves buzdítást. Kicsit csalódottak vagyunk mindannyian, de azt mondom: ne legyünk azok! Legyünk bizakodóak, mert szép jövő vár ránk, remélhetőleg már a következő évben, és akkor egy még szebb ünnepet ülhetünk ugyanitt."

Győrben nincs szervezett ünneplés

"A csapat tagjai a vasárnapi mérkőzés után egy szórakozóhelyen megünnepelték a Soproni Ligában kiharcolt bronzérmet, hivatalos köszöntésre azonban nincs idő" - mondta a bajnoki zárást követően Klement Tibor, a győri labdarúgóklub, az ETO FC ügyvezetője.

"Grúz, litván és észt válogatottjainknak még kötelezettségeik vannak a nemzeti csapatukban, ezért el kell utazniuk" - indokolta a visszafogott programot, hozzátéve: nem tud arról, hogy Győr város vezetése tervezne köszöntést az ETO csapata számára.

A Győri ETO fennállása során ötödik alkalommal szerzett bronzérmet a labdarúgó első osztályban (1967, 1973-74, 1985-86, 2007-08, 2009-10). A zöld-fehérek vasárnap a Videoton legyőzésével biztosították be idei sikerüket.