Vágólapra másolva!
A Lazio-Inter mérkőzésen történtek miatt valószínűleg jóval paprikásabb lesz a hangulat a szerda esti olasz kupadöntőn, mint volt az előző években. A fináléban a Serie A első két helyezettje, a Roma és az Internazionale csap össze a római Olimpico stadionban, ahol a fővárosiak megakadályozhatják a milánóiakat a triplázásban, Claudio Ranieri pedig az őt korábban többször is leszóló José Mourinhónak tehet keresztbe.

Pár napon belül másodszor lép pályára a római Olimpico stadionban az Internazionale, azonban a szerdai Olasz Kupa-döntőn a milánóiaknak sokkal nehezebb dolguk lesz, mint vasárnap este a Lazio ellen volt. Ezúttal ugyanis a másik római csapattal, az AS Romával játszanak, amely a legnagyobb ellenfelük a scudettóért folytatott küzdelemben. A fővárosiak számára a kupadöntő remek alkalom arra, hogy megmutassák: bár valószínűleg megint az Inter mögé szorulnak a bajnokságban, képesek felülmúlni José Mourinho együttesét.

A Lazio korbácsolta fel az indulatokat a kupadöntő előtt

A rómaiak számára extra motivációt jelenthet a vasárnapi Lazio-Inter lötyögés, amikor is a hazaiak gyanúsan simán kaptak ki. A Lazio játékosai a második félidőben szinte meg sem próbáltak támadni, szurkolóik pedig mindvégig az Intert buzdították.

A hazaiak pontszerzése ugyanis azt jelentette volna, hogy a Roma közel kerül a bajnoki címhez, márpedig a két római klub hívei között olyan erős az ellentét, hogy a Lazio drukkerei így inkább a saját csapatuk vereségét kívánták.

Mindez hatalmas visszhangot váltott ki, a leghevesebben a Roma vezetősége fejezte ki felháborodását "Így abszurdnak tűnik az a megállapítás, hogy a miénk a világ legszebb bajnoksága. Az Inter helyében szégyellném magam egy efféle győzelem után" - nyilatkozta Rosella Sensi, a Roma elnöke.

A Roma hívei ezek után bizonyára pokoli atmoszférát teremtenek majd a szerdai kupadöntőn.

Hat év alatt ötödször

Francesco Tottiék már hozzászokhattak a kupagyőzelmekhez, na meg ahhoz is, hogy rendre az Interrel kerülnek össze a fináléban: az Olasz Kupa legutóbbi öt kiírásából négyben ez a két együttes játszotta a döntőt, az egyetlen kivételt a tavalyi év jelentette, akkor a Lazio és a Sampdoria jutott a fináléba.

Sokak szerint az Olasz Kupának nincsen igazán komoly rangja a szövetség minden erőfeszítése ellenére sem. A sztárklubok rendre tartalékosan lépnek pályára a sorozatban, a Juventus vagy a Milan számára egyáltalán nem fontos a hazai kupasorozat (a torinóiak 1995-ben, a milánóiak 2003-ban diadalmaskodtak utoljára), a szurkolók sokszor csak lézengenek a lelátón. A Milan most a negyeddöntőben az Udinese ellen esett ki, mégpedig úgy, hogy hazai pályán kapott ki 1-0-ra - Ronaldinho, Nesta, Thiago Silva és Pato nélkül. A Juventust legalább az Inter verte ki, José Mourinho csapatának még a cseresora is elég erős ahhoz, hogy bárkit búcsúztasson. A Roma viszont mintha az évtized közepén rájött volna arra, hogy a kupában a legkönnyebb trófeát szerezni, és komolyabban vették a sorozatot: sikerült is megnyerniük 2007-ben és 2008-ban is. Mind a két alkalommal ezüstérmesek voltak a bajnokságban - az Inter mögött.

Forrás: AFP

Mourinho és Ranieri párviadala

A mostani döntő annyiban újdonságot jelent, hogy a legutóbbi négy Inter-Roma párharc két mérkőzésből állt, most viszont egyetlen találkozó dönt. Ezt az újítást a szövetség tavaly vezette be, és azt is akkor határozták meg, hogy a döntőre mindig a római Olimpico stadionban kerül sor. Így aztán tavaly a Lazio, idén pedig a Roma élvezheti a hazai pálya előnyét.

A rómaiak előtt a trófea megszerzésén kívül célként lebeghet az is, hogy megakadályozzák az Intert a triplázásban. Claudio Ranieri számára mindez külön öröm lenne, hiszen José Mourinhóval korántsem felhőtlen a viszonya. A portugál 2008 júliusában kijelentette: "Előttem a Chelsea-nek egy olyan edzője volt, aki öt év alatt annyit sem tudott megtanulni angolul, hogy jó reggelt és jó estét". Nem sokkal később pedig így jellemezte Ranierit: "Hetvenéves korára nyert egy Szuperkupát és még egy jelentéktelen trófeát. Túl öreg ahhoz, hogy nyerő típus legyen belőle".

Az amúgy 58 éves Ranierinek a Chelsea-vel valóban nem sikerült nyernie semmit, trófeagyűjteménye egy Olasz és egy Spanyol Kupából, egy európai szuperkupából, valamint egy olasz- és egy spanyol szuperkupából áll.

A két klub vezetősége azért igyekezett kicsit csökkenteni a feszültséget. "Az Inter remek csapat, nem véletlenül jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. Ha jól játszanak, én vagyok az első, aki elismeri" - mondta a Roma sportigazgatója, Gian Paolo Montali.

"Nagyon nehéz mérkőzésre számítok, és bízom benne, hogy a játékosaimban meglesz a kellő győzni akarás" - nyilatkozta az Inter elnöke, Massimo Moratti, amivel valószínűleg arra utalt, hogy a bajnoki cím és a BL mellett a kupagyőzelem talán nem tűnhet olyan fontosnak.

A triplázás lehetősége azonban elég vonzó lehet az Inter számára ahhoz, hogy ne tartalékoljon: a sérüléssel bajlódó Lúcio valószínűleg kénytelen kihagyni a meccset, de Mourinho rajta kívül várhatóan a legerősebb tizenegyet küldi pályára.

A bajnokságban két fordulóval a vége előtt az Inter előnye két pont a Roma előtt, a Chievo és Siena elleni meccseken azonban nagyon kicsi az esély a milánóiak botlására.

www.global-soccer.eu