Vágólapra másolva!
Már az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is megerősítette, hogy bundagyanú miatt vizsgálódik a Debrecen egyik Bajnokok Ligája-mérkőzésével kapcsolatban. Szima Gábor, a DVSC elnöke és többségi tulajdonosa nincs meglepődve azon, hogy többek szerint a bajnoki rivális Videoton állhat a Loki-játékosok múlt szombatra időzített kikérdezése mögött, mert szerinte is túl sok a véletlen egybeesés az ügyben. Berzi Sándor, a fehérváriak ügyvezetője, egyben az UEFA fegyelmi bizottságának alelnöke felháborodottan visszautasítja a feltételezést.

Az UEFA emberei a múlt szombaton, május 15-én hallgatták ki Budapesten a bajnok DVSC-TEVA nyolc labdarúgóját, majd nem sokkal később, aznap délután a címvédő 2-1-es vereséget szenvedett az Újpest FC-től a Szusza Ferenc Stadionban. Ennek következtében a Debrecen négypontos előnye egypontosra csökkent az üldöző Videoton előtt (ez az utolsó előtti, szerdai forduló után sem változott).

A meghallgatásról szóló hírek megjelenése óta a debreceni klubvezetők elzárják a külvilágtól a játékosaikat, arra hivatkozva, hogy vasárnap Kecskeméten bajnokavatást szeretnének tartani. Ha győznek, minden más körülménytől függetlenül megvan a hat idény alatt megszerzett ötödik aranyérem, ha nem, akkor bármi előfordulhat.

Debreceni forrásaink ugyanakkor egybehangzóan felhívták figyelmünket arra a szerintük gyanús körülményre, hogy az UEFA fegyelmi bizottságának magyar alelnöke van Berzi Sándor, a Videoton ügyvezetője személyében, a múlt szombati vizsgálat pedig kapóra jött a fehérváriaknak.

Megkérdeztük Szima Gábort, a DVSC-TEVA klubelnökét, szerinte van-e realitása azoknak a találgatásoknak, hogy az UEFA nem véletlenül kérdezte ki a debrecenieket éppen az Újpest-meccs előtt.

"Csupán a tényeket teszem egymás mellé, s az összkép felettébb elgondolkodtató" - mondta az [origo]-nak Szima. "Szombaton, május 15-én beidézik nyolc játékosunkat Budapestre, egy kihallgatásra. Nem könnyen, de kiderül, hogy az UEFA emberei kutakodnak, útlevelükkel igazolják magukat. Ez az első tény. Délután bajnoki mérkőzésen az Újpest FC 2-1-re legyőzi a Debrecent. Ez a második tény. Berzi Sándor, az UEFA fegyelmi bizottságának alelnöke egyben a Videoton ügyvezetője. Azé a Videotoné, amellyel harcban állunk a bajnoki aranyéremért. Ez a harmadik tény. Szerintem nem csoda, hogy az emberek elkezdenek kombinálni."

Arra a kérdésünkre, hogy egyetért-e a kombinálókkal, Szima így felelt: "Nem állítok semmit, honnan is venném a bátorságot, hogy bárkit is gyanúsítsak. Csupán megjegyzem, hogy túl sok a véletlen egybeesés. Miért volt olyan fontos az UEFA-nak pont most kihallgatni a játékosainkat, fél évvel ezelőtt, sőt, régebben lejátszott mérkőzésekkel kapcsolatos bundagyanú ügyében? Miért nem tudtak várni tíz napot, hogy vasárnap befejeződjék a bajnokság, majd szerdán lejátsszuk a Zalaegerszeggel a Magyar Kupa döntőjét? Ha fél évet tudtak várni, akkor most miért lett hirtelen olyan sürgős?"

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Debrecen kiélezett harcot vív a Videotonnal az aranyéremért

A klubelnöktől megtudtuk, az UEFA vizsgálóbizottsága mind a hat BL-meccsükről kérdezte a játékosokat, szerinte azonban nem életszerű, hogy bárki is bundázott volna, amikor már egy döntetlenért is négyszázezer euró az UEFA-jutalom. Szima azt mondja, először meg akarják nyerni a bajnokságot és a kupát, aztán személyesen Michel Platini UEFA-elnökhöz fordulnak panaszukkal a vizsgálat időzítése miatt.

Berzi Sándor, a Videoton ügyvezetője elképedve hallgatta szavainkat, amikor elmondtuk neki: Debrecenben többen úgy gondolják, hogy ő állhat a múlt szombati UEFA-vizsgálat hátterében. "Erre csak azt tudom mondani, hogy még a feltételezés is nevetséges és méltatlan, sőt abszurd" - mondta az [origo]-nak. "Azért is, mert az UEFA fegyelmi bizottsága csak akkor foglalkozna az üggyel, ha a vizsgálat eredményét elé terjesztenék. Ám ha így lenne, azonnal kérném a felmentésem az ügy tárgyalása alól, hiszen magyar csapat érintettsége esetén nyilvánvaló az összeférhetetlenség. Azaz nem is foglalkoznék az üggyel" - hangsúlyozta a Videoton ügyvezetője.

Az UEFA pénteken megerősítette, hogy vizsgálódik a Debrecen egyik Bajnokok Ligája-mérkőzésével kapcsolatban. "Egy UEFA-delegáció az elmúlt héten Budapesten járt, hogy beszéljen a klub azon játékosaival, akik érintettek lehetnek egy lehetséges manipulációban" - mondta Robert Faulkner UEFA-szóvivő csütörtökön a dpa német hírügynökségnek. A szóvivő további adatokat nem árult el az esetleges megvesztegetés körülményeiről, sem azt, hogy hány játékos érintett az ügyben.


Ch. Gáll András