Vágólapra másolva!
Drámai körülmények között a Debrecen lett a labdarúgó NB I bajnokcsapata, pedig a végül második helyezett Videotonnak még Finnországban is drukkoltak, ha ugyanis a fehérváriak végeznek az élen, akkor a tavalyi finn bajnok Helsingin JK kiemelt lett volna a BL második selejtezőkörében. Így viszont a Loki kaphat könnyebb ellenfeleket.

Már csak egyetlen olyan ország van Európában, ahol még nem tudni, hogy melyik csapat szerzi meg az aranyérmet a 2009-2010-as idényben, és lesz ott a Bajnokok Ligája következő kiírásában. San Marinóban csak május 31-én kerül sor a bajnoki döntőre, és ekkor lesz teljes a BL következő idényének mezőnye. A csapatok kiemelését azonban nem befolyásolja, hogy a miniállamban a Tre Penne, a Tre Fiori, esetleg a Faetano végez az élen, hiszen San Marino bajnoka biztosan az első selejtezőkörben kezdi szereplését.

A magyar bajnok kiléte azonban nem csak a Debrecen, illetve a Videoton drukkerei számára volt fontos, hiszen a Bajnokok Ligája selejtezőinek kiemelését tekintve egyáltalán nem volt mindegy, hogy melyik klub végez az élen az NB I-ben. Az nem volt kérdéses, hogy a magyar bajnokcsapat a második selejtezőkörben kezdi szereplését, azonban attól függően, hogy a debreceniek vagy a fehérváriak nyerték volna az aranyat, változott volna a magyar, és ezzel összefüggésben a finn bajnok kiemelése is. A selejtezőn belül az induló csapatokat az UEFA-koefficiens alapján kettéosztják, és a sorsolásnál egy erősebb és egy gyengébb gárdát sorsolnak össze.

Az UEFA-koefficiens a klubok esetén nagyobb részben az egyesület előző öt szezonban az európai kupákban nyújtott eredményeiből, kisebb részben pedig az ország koefficienséből áll össze. Mivel a Videoton a 2005-2006-os idénytől kezdve nem indult semmilyen nemzetközi kupában, így a csapat koefficiense rendkívül alacsony, vagyis ha a fehérváriak nyerték volna meg a bajnokságot, akkor a selejtező sorsolásánál nem lettek volna kiemeltek. Olyan csapatokat kaphattak volna, mint a cseh Sparta Praha, a norvég Rosenborg BK, az izraeli Hapoel Tel-Aviv, a szerb Partizan Beograd, a ciprusi Omonia Nicosia vagy a horvát Dinamo Zagreb.

A Loki viszont biztosan elkerüli ezeket a csapatokat, köszönhetően annak, hogy a most véget ért idényben nála magasabban rangsorolt csapatokat kiverve eljutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ugyan ott nem szerzett pontot, de így is szerzett annyi pontot, hogy kiemelt legyen a selejtező sorsolásánál: a debreceniek 5,35 ponttal a 32 csapat közül a tizenkettedik helyen állnak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Dombiéknak papíron könnyebb dolguk lesz, mint a Videotonnak lett volna

A DVSC kiemelése egyben azt jelenti, hogy a finn bajnok Helsingin JK kiszorult a kiemeltek közül, és így akár a debreceniek ellenfele is lehet a selejtező során - akárcsak többek között az észt, a lett, az izlandi, a bosnyák, az albán vagy a macedón bajnok. Ezek a csapaotk mindenképpen könnyebb ellenfélnek számítanak, mint a Sparta Praha, a Partizan vagy éppen az Omonia. A debreceniek a továbbjutás esetén, a harmadik körben viszont már nem lesznek kiemeltek, itt megkaphatják például a Baselt, az Anderlechtet és az FC Köbenhavnt is. (Ez a három bajnokcsapat csak ebben a fordulóban csatlakozik a mezőnyhöz.)

Jelenleg huszonkét klub biztosan lehet abban, hogy ott lesz a BL-csoportkörben. A megszokott topligás együtteseken kívül láthatjuk majd például a görög Panathinaikoszt, a holland FC Twentét, a török Bursasport, és visszatér a BL mezőnyébe a román CFR Cluj is, amely megint megnyerte hazája bajnokságát. Már most tudni lehet, hogy utóbbi három együttes a csoportkör sorsolásánál a negyedik kalapban lesz majd.

A Debrecen lehetséges ellenfelei:
HJK Helsinki (finn)
Levadia Tallinn (észt)
Liepajas Metalurgs (lett)
FH Hafnarfjardar (izlandi)
FK Zeljeznicar Sarajevo (bosnyák)
Olimpi Rusztavi (grúz)
Pjunik Jerevan (örmény)
NK Koper (szlovén)
Inter Baki (azeri)
FK Renova Dzsepcsiste (macedón)
Dinamo Tirana (albán)
HB Tórshavn (feröeri)
The New Saints (walesi)
Linfield (északír)
Jeunesse Esch (luxemburgi)
az előselejtezőből továbbjutó csapatok

A második selejtezőforduló első mérkőzéseit július 13/14-én rendezik, a visszavágókra július 20/21-én kerül sor. A sorsolást június 21-én tartják.

www.global-soccer.eu