Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligájában való szereplés létfontosságú a sztárklubok számára, márpedig a következő idényben két tradicionális topligás nagycsapat is csak nézője lesz a BL-nek. A Liverpool és a Juventus egyaránt lemaradt a sorozatról, ám míg a torinóiaknál mindez az újjáépítés lehetőségét jelenti, a Vörösöknél sokak szerint ez a vég kezdete.

Az egyik leggyakoribb kritika a Bajnokok Ligájáról, hogy évről évre ugyanazok a résztvevők, ami unalmassá teszi a sorozatot. A legnagyobb kluboknak szinte bérelt helyük van, köszönhetően annak, hogy a topligákból még a harmadik-negyedik helyezett is indulhat a selejtezőben, azonban van, amikor még ez a lehetőség sem segít egy csapaton.

A jelenlegi szezonban két sztárklub is rosszul szerepelt hazája bajnokságában, és így a következő idényben csak nézői lesznek a BL-nek, márpedig ez súlyos következményekkel, hatalmas bevételkieséssel jár, nem is beszélve a presztízsveszteségről.

Torinóban a vezetőség máris megújult

Olaszországban a Juventust a szezon előtt még a bajnoki címre is esélyesnek tartották, a legtöbb szakértő úgy vélte, hogy a torinóiak lehetnek a fő vetélytársai az Internek. Ebből azonban semmi sem valósult meg, sőt, a klub története egyik legrosszabb bajnoki szereplését könyveli el: két fordulóval a zárás előtt a Juve csak a hetedik.

A gyenge szereplésnek elsősorban szakmai okai vannak. Nagy hibának bizonyult, hogy az idény elején a semmiféle vezetőedzői tapasztalattal nem rendelkező Ciro Ferrarát nevezték ki, aki képtelen volt keményen tartani a focistákat, akik nagy részével még együtt futballozott. A szurkolók azonban nem is annyira a játékosokat vagy az edzőt, hanem a vezetőséget, azon belül is Jean-Claude Blanc elnököt és Alessio Secco sportigazgatót kritizálták, leginkább az ő távozásukat követelték transzparenseiken.

A jelek szerint az egyesület fő mecénása, a Fiat alelnöke és a Juve legendás tulajdonosának, Gianni Agnellinek az unokája, John Elkann hasonlóan látja a helyzetet, hiszen az már biztos, hogy a nyártól nem Blanc, hanem Andrea Agnelli (a korábbi legendás elnök, Umberto Agnelli fia) lesz a Juve első embere, a sportigazgatói pozíciót pedig a jelenleg a Sampdoriánál ugyanilyen feladatot ellátó Giuseppe Marotta kapja meg.

A nagy kérdés azonban az, hogy ki lesz az edző, hogyan alakul majd a játékoskeret összetétele. Nos, utóbbi az előbbitől is függ, személyével kapcsolatban eddig csak találgatásokat lehet hallani - igaz, abból sokat. Sokáig a Liverpool spanyol mesterét, Rafa Benítezt tartották a legnagyobb esélyesnek, ám Marotta kinevezése arra utalhat, hogy olasz szakember érkezik: szóba került már a legutóbbi két idényben Olaszországban az év edzőjének megválasztott Massimiliano Allegri, a Fiorentinánál dolgozó Cesare Prandelli, illetve a Zenit Szankt-Petyerszburg edzője, Luciano Spalletti is.

Annyi biztos, hogy a Juvénál nincsenek anyagi problémák, inkább szakmai megújulásra vár, ami részben már meg is kezdődött, és az egyesületnek nincsen szüksége arra, hogy megváljon sztárjaitól - még ha egy-két idősebb, az utóbbi időben gyengébben teljesítő játékost alighanem el is adnak. A mostani keret némi kiegészítéssel, és egy jó edzővel alkalmas arra, hogy a mostani szezonra hamarosan már mindenki csak egy kisiklásként emlékezzen. A Juve számára nem jelent olyan nagy sokkot a BL-től való távolmaradás, hiszen amikor a klub száműzték a másodosztályba, akkor két évig egyáltalán nem szerepelhetett az európai kupákban.

Liverpoolban a pénz a fő kérdés

Más a helyzet a Liverpoolnál, amely a 2001-2002-es idény óta mindig ott volt a BL mezőnyében, sőt, kétszer döntőt játszott, amelyek közül egyet meg is nyert. A Vörösök az előző idényben nagyon megszorították a Manchester Unitedet, ám most rendkívül gyengén szerepeltek, és egy fordulóval a Premier League zárása előtt csak a hetedik helyen állnak a tabellán.

Mindez még az Európa Liga-indulásra is csak azért elég, mert a kupadöntős Portsmouth nem kapta meg a licencet az UEFA-tól, és így nem szerepelhet majd a sorozatban. A Juvéval ellentétben a Vörösöknél nem szakmai problémákról beszélnek: Rafa Benítez munkáját leginkább az anyagi problémák nehezítették.

A tavaly ezüstérmet szerzett gárdából ugyanis távozott egy meghatározó játékos Xabi Alonso személyében, akit nem sikerült megfelelően pótolni (ebben részben Benítez is ludas, hiszen az általa szerződtetett Alberto Aquilani sérülten érkezett, és így csak nagyon keveset játszott), és a keret nem volt elég erős ahhoz, hogy versenyben maradjon a dobogóért.

Elég volt egy-két meghatározó játékos sérülése (Martin Skrtel, Steven Gerrard, Fernando Torres), és a csapat már nem tudta felvenni a versenyt a rendkívül megerősödött Manchester Cityvel vagy Tottenhammel sem - nem is beszélve a Chelsea-ről, az Arsenalról vagy a Manchester Unitedről. Érdemes megnézni, hogy melyik egyesület mennyit költött tavaly nyáron: míg a Liverpool a játékoseladásból szerzett pénz csak egy részét adta ki új igazolásokra, addig a Spurs és a City egyaránt többet fizetett a szerzeményekre, mint amekkora a bevétele volt.

Forrás: AFP

Torrest (középen) elengedi a Liverpool a nyáron, ha mesés ajánlat érkezik

Pedig a hírek szerint, amikor Benítez tavaly márciusban újabb négy évvel meghosszabbította a szerződését, azt az ígéretet kapta, hogy a játékoseladásokból szerzett összeget teljes egészében az erősítésekre fordíthatja. Ez nem történt meg, mivel a Vörösök amerikai tulajdonosainak az egyesület egyre növekvő adósságát is menedzselniük kellett - ami továbbra is komoly problémát jelent.

Nem csoda, hogy egyre-másra lehet olyan híreket olvasni, hogy a Liverpool a nyáron hajlandó lenne megválni akár Fernando Torrestől is, amennyiben csillagászati összegű ajánlatot kap érte. Azt nem tudni, hogy ebből mi az igazság, de annyi bizonyos, hogy a Liverpoolnak április óta új elnöke van Martin Broughton személyében, akinek egyik fő feladata, hogy új befektetőket, vagy akár új tulajdonosokat találjon.

Benítez a napokban ülhet tárgyalóasztalhoz Broughtonnal, és alighanem ekkor dől majd el, hogy marad-e az Anfielden. Az edző igyekezett nem kommentálni azokat a pletykákat, amelyek szerint a Juventushoz tart, ám menedzsere, Manuel García Quilon szerint valószínűbb, hogy marad Liverpoolban - ám ehhez az is szükséges, hogy garanciákat kapjon arra, hogy lesz pénz új igazolásokra. Igaz, ezt már tavaly is megígérték neki.

www.global-soccer.eu