Vágólapra másolva!
A bennmaradást az előző hétvégén kiharcoló West Ham United alaposan felfrissíti a keretét, a klub tulajdonosa, David Sullivan ugyanis kijelentette, Scott Parker kivételével valamennyi játékos távozhat, amennyiben a klub megfelelő ajánlatot kap értük. A menedzser, Gianfranco Zola jövője is bizonytalan a klubnál.

A Wigan elleni szombati 3-2-es győzelemmel két fordulóval a Premier League zárása előtt a West Ham kiharcolta élvonalbeli tagságának meghosszabbítását, mivel a Hull City ugyan pontszámban még beérheti, de nehezen elképzelhető, hogy Halmosi Péter csapata a két meccset majdnem harminc góllal nyeri meg.

A londoni klub tulajdonosa, David Sullivan azonban egyáltalán nem elégedett az idei szerepléssel, ezért gyökeres átalakításba kezd az idény végén - írja a Daily Mail című angol napilap online kiadása. A klubtól valamennyi játékos távozhat, amennyiben megfelelő ajánlat érkezik értük, köztük az angol válogatottnál számításba vett futballisták, mint a kapus, Robert Green, a védő Matthew Upson, valamint a csatár Carlton Cole is.

Upson szerződéséből még egy év van hátra, azonban eladásával nem csak pénzhez jutna, hanem heti 68 ezer fontos (mintegy 21 millió forintos) fizetését is megspórolná a klub. "Abban maradtunk vele, hogy a szezon végéig nem bolygatjuk az ügyet. Utána viszont minél előbb el kell döntenie, hogy megy vagy marad" - mondta Sullivan.

Egyetlen játékos nem eladó csupán, az elnök által "Mr. West Ham"-ként leírt Scott Parker. "Neki még több év van hátra a szerződéséből, és már számos alkalommal megerősítette, hogy feltétlenül a klubnál szeretne maradni. Számunkra ő Mr. West Ham."

A menedzser, Gianfranco Zola maradása is bizonytalan, annak ellenére, hogy végül benntartotta a csapatot az élvonalban. A helyzet képlékenységét mutatja, hogy Zola nem vesz részt az új játékosok szerződtetésében, inkább csak a hagyományos edzői feladatokat látja el. Angliában ez szokatlan, hiszen a csapat élén álló menedzser lényegesen több egyszerű edzőnél, tevékenyen részt vesz a keret kialakításában, beleszól játékosok vételébe és eladásába.

Sullivan, mint azt a lapnak nyilatkozva elmondta, azért döntött ilyen drasztikus lépés mellett, mert jövőre még nehezebb lesz kiharcolni a bennmaradást.

"Nem álltathatjuk magunkat ezzel a 17. hellyel, ez ugyanis minden, csak nem siker. A kiesők közül a Portsmouthtól levontak kilenc pontot, a Hull nem tudta megismételni az őszi teljesítményét, a Burnley pedig csak tavaly tudott vitézkedni, amikor kiharcolta a feljutást. De nézzék meg, melyik csapatok jutnak fel idén! A Newcastle egy igazi nagy klub, a West Bromwich most már szeretne hosszú távon megragadni a Premier League-ben, a harmadik (ennek kiléte majd osztályozón dől el), lehet akár a Nottingham Forest is, amelyik szintén óriási hagyományokkal rendelkezik. Nagyon nehéz dolgunk lesz."

Sullivan azt is elárulta, hogy milyen játékosokkal képzeli el a következő idény West Hamjét: lesznek köztük angolok és külföldiek, tapasztalt profik és lelkes fiatalok.

"Több rutinos francia és német válogatott játékost megnéztünk már, de figyelünk fiatal, tehetséges dél-amerikai focistákat is. De nem akarunk fölöslegesen sok pénzt kifizetni közepes képességű futballistákért. Én szeretem a brit játékosokat is, igaz, néha ők néha túl sokba kerülnek.