Vágólapra másolva!

A légiósok számában már felvesszük a versenyt a román focival

A téli átigazolási időszakban 42 külföldi játékos szerződött a magyar bajnokságba, és egyre többen vélik úgy, hogy a sok légiós nem tesz jót a hazai labdarúgásnak. A környező kelet-európai országok többségében valóban alacsonyabb a légiósok aránya - Romániában és Cipruson viszont magasabb, és ezt a két ligát jobbnak is tartják, mint a magyart.

Az elmúlt években is egyre több külföldi labdarúgó igazolt Magyarországra, a januári átigazolási időszak pedig minden korábbi rekordot megdöntött. A tavaszi idény előtt 42 olyan légiós igazolt élvonalbeli klubokhoz, akik korábban még nem játszottak hazánkban, és ezzel a külföldi játékosok száma megközelítette a 150 főt.

A transfermarkt.de internetes portál adatai szerint jelenleg a magyar élvonalban a futballisták 32,3 százaléka külföldi: a mértékadónak számító honlap minden játékost számba vesz, aki hivatalosan a klubok kereteihez tartozik.

Ez az arány a vezető európai bajnokságokhoz képest alacsony: a Premier League-ben 60 százalék felett van a külföldiek száma, de a többi topligában is meghaladja a 40 százalékot ez az arány (a kivétel a spanyol Primera División, ahol jelenleg 35,8 százalék).

A Soproni Ligát azonban nem szabad összehasonlítani ezekkel a bajnokságokkal, hiszen ott a klubok a magyar csapatok költségvetésének sokszorosából gazdálkodnak. A kelet-európai régiót vizsgálva azonban megállapítható, hogy a magyar bajnokság a légiósok számát tekintve kiemelkedik a mezőnyből - a környező országokban szinte mindenhol kevesebb a külföldi játékosok aránya.

Románia17135,5%
Magyarország14132,3%
Ukrajna12530,7%
Szlovákia10130,0%
Bosznia-Hercegovina10124,5%
Csehország8420,8%
Lengyelország9320,6%
Szlovénia5018,6%
Bulgária8118,4%
Horvátország7617.9%
Szerbia7917,5%
Albánia5517,1%


Az ország neve után a külföldi futballisták száma szerepel, majd százalékos arányuk az összes élvonalbeli játékoshoz képest.

A magyarnál több külföldit jelenleg csak a román liga alkalmaz, ahol az összes futballista 35,5 százalékát teszik ki a légiósok. Itthon ugyanez a szám 32,3 százalék - és ezek az arányok nem csak a teljes keretekre igazak, hanem a pályára lépett játékosok számára is. A Soproni Liga legutóbbi fordulójában 224 futballista szerepelt a 16 klubban, és közülük 78-an voltak külföldiek (34 százalék), ami még meg is haladja egy kevéssel a keretekben szereplő külföldiek arányát.

Lényeges különbség azonban a két bajnokság között, hogy míg nálunk elsősorban a volt jugoszlávok (leginkább a szerbek) szerepelnek a legnagyobb számban, addig Romániában inkább a brazil és a portugál légiósok vannak többségben. E két országból összesen 35-en futballoznak a román élvonalban, 43 egyéb nemzetiségű légiós mellett - nálunk 37 nemzet képviselteti magát az élvonalbeli futballpályákon. A térségben még két olyan bajnokság van, ahol a légiósok aránya eléri a 30 százalékot, és Ukrajna esetében talán meglepő, hogy ez a szám ilyen alacsony - azonban nem véletlenül.

Az ukránoknál korlátozták a légiósok számát a meccseken

Az ukrán szövetségnél ugyanis már évekkel ezelőtt észlelték, hogy a hazai futballistáknak egyre nehezebb a helyzetük, ezért a 2005-2006-os bajnokság előtt hoztak egy szabályt, amelynek értelmében nyolcnál több légiós egyszerre nem lehet a pályán. Ennek köszönhetően az ukrán egyesületek jobban figyelnek az utánpótlás-nevelésre, és a légiósok száma egy bizonyos határnál nem nő tovább.

A szintén 30 százaléknál járó Szlovákia esetében pedig mindenképpen érdemes figyelembe venni a tényt, hogy itt a külföldiek nagy részét a csehek jelentik - ami a két ország történelmi kapcsolatát figyelembe véve természetes. De ugyanez érvényes az egykori Jugoszlávia tagállamaira is - ennek ellenére a külföldi futballisták aránya így is csak Boszniában haladja meg a 20 százalékot.

A külföldi futballisták magas számát kritizálóknak ugyanakkor Ciprus az ellenpélda. A ciprusi labdarúgást manapság gyakran említik követendő példáként, hiszen az elmúlt években az ottani klubcsapatok kifejezetten jól szerepeltek az európai kupákban, és az elmúlt két idényben egyaránt volt csapatuk a Bajnokok Ligájában - amire korábban sohasem volt példa. Pedig Cipruson elképesztően magas a légiósok száma: az élvonalban szerződtetett játékosok 65,1 százaléka külföldi!

Sőt, a pályára lépett játékosok számát vizsgálva még nagyobb az arányuk: az alapszakasz utolsó fordulójában 194 futballista közül 150 külföldi volt - ami 77 százalék! Igaz, közülük 62-en már bemutatkozhattak hazájuk válogatottjában is, míg a magyarországi légiósok közül ugyanezt csak 31-en mondhatják el magukról.

www.global-soccer.eu