Vágólapra másolva!
Diego Maradonát úgy felvillanyozta a német válogatott elleni győzelem, hogy kijelentette: az argentinok képesek arra, hogy megnyerjék a világbajnokságot. A szerdai játéknap másik rangadóján Thierry Henryt a néhány évvel ezelőtti franciákra emlékeztette a spanyol válogatott, amely 42 év után győzött Franciaországban. Az angolok Egyiptomot verték, Fabio Capello szerint ez volt John Terry legfontosabb meccse azóta, hogy kirobbant a botrány a személye körül. 

"Akik úgy gondolják, hogy mi jogtalanul jutottunk ki a vb-re, tévednek" - értékelt Diego Maradona, az argentinok szövetségi kapitánya a Münchenben aratott 1-0-ás sikert követően. "Megmutattuk, számolni kell velünk, és hogy készen állunk a harcra. Ez már egy olyan meccs volt, mint a négy évvel ezelőtti világbajnoki negyeddöntő, ezt a szintet kell tartanunk a jövőben."

Maradona ezúttal sem mulasztotta el, hogy üzenjen az argentin újságírókkal, akik nem ápol éppen baráti kapcsolatot. "Lehet, hogy Argentínában sok újságírónak nem fog tetszeni amit mondok, de úgy érzem, remek világbajnoki szereplés elé nézünk. Olyan csapatunk van, amelyik képes megnyerni a világbajnokságot."

"Nagyon meggyőzőek voltak, és hihetetlenül magabiztosan járatták a labdát" - dicsérte az ellenfelet Joachim Löw német kapitány, akit lenyűgözött az argentinok eltökéltsége is.

Az Európa-bajnok spanyolok ezúttal is komoly erődemonstrációt tartottak, az előző vb-n második franciák otthonában nyertek 2-0-ra.

"Presztízsértékű győzelem volt, ugyanakkor továbbra sem mondhatjuk azt, hogy mi lennénk a torna esélyesei, majd meglátjuk, mi lesz" - mondta Andrés Iniesta, az FC Barcelona középpályása. Más véleményen van Thierry Henry, aki szerint Brazília mellett éppen Spanyolország a vb másik nagy esélyese.

"A néhány évvel ezelőtti francia válogatottra emlékeztetnek. "Láttunk egy csapatot, amelyik esélyes a vb-győzelemre, és egy másikat, amelyiknek még nagyon sokat kell dolgoznia" - mondta a Barcelona csatára, aki azt is elárulta, miért érezte magát furcsán a pályán szerda este. "Az a helyzet, hogy a Barcelonában nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy nekem kell szaladgálnom a labda után."

A győzelem fontosságát emelte ki a spanyol válogatott kapusa, Iker Casillas, aki a válogatottságok számában beérte a második helyen álló Raúlt, mindketten 102 fellépésnél tartanak. "Fontos volt ez a győzelem, mert kiderült, hogy továbbra is jó formában vagyunk. Korábbi világbajnokokat győztünk le az utóbbi időben, ami további önbizalmat adhat a csapatnak. Most arra kell figyelnünk, hogy továbbra is alázatosak legyünk. Az amerikaiak elleni vereség a Konföderációs Kupán megmutatta, hogy nem árt, ha két lábbal a földön maradunk, ami nem mindig könnyű."

Az angolok az első félidőben még 1-0-s hátrányban voltak az Afrika-kupa-győztes egyiptomiakkal szemben, Upson hibája után Mohamed Zidan talált be Robert Green kapujába. A szünetben aztán Fabio Capello néhány cserével rendezte a sorokat és felpörgette az angol csapat játékát. A hazaiak végül magabiztosan, 3-1-re nyertek, a cserék közül Wright-Phillips egy, Crouch pedig két gólt lőtt, igaz, a másodikat lesről.

"Nagyon jó az egyiptomi csapat, sokat tanultunk az összecsapásból. Az észak-afrikai együttesek stílusa hasonló, ez jól jön majd a világbajnokságon az Algéria elleni mérkőzésen" - mondta Fabio Capello, aki egyébként már az első félidei játékkal is elégedett volt. "Sok helyzetünk volt, csak éppen gólt nem tudtunk lőni. A második félidőben cseréltem néhányat, a szünetben pedig azt kértem, hogy járassuk gyorsabban a labdát és helyezzük nagyobb nyomás alá az ellenfelet."

Capello külön dicsérte a két gólt szerző Peter Crouchot. "Ő egy igen komoly lehetőség a fegyvertáramban. Előfordulhat, hogy hosszú, előreívelt labdákkal leszünk kénytelen játszani, és abban óriási hasznát vehetjük. Ma viszont nem így játszottunk, de Peter az egy- és kétérintős játékban is remekelt."

A mérkőzés eredménye mellett legalább ugyanolyan fontos volt Anglia-szerte, hogy fogadják a Wembley-ben a kapitányi karszalagtól megfosztott John Terryt. Volt némi füttyszó, de a szurkolók túlnyomó része éltette a védőt, aki az utóbbi időben azzal került érdeklődés középpontjába, hogy viszonyt folytatott Wayne Bridge barátnőjével. "Fantasztikus volt, ahogy a közönség kiállt mellettem, teljesen meghatódtam" - mondta Terry.

Fabio Capello sem ment el szó nélkül az eset mellett. "Ez volt Terry legfontosabb meccse azóta, hogy napvilágot látott ez az egész ügy. Fantasztikusan játszott, úgy, ahogy mindig is szokott, a legmagasabb szinten."

Olaszország a szintén vb-résztvevő Kamerunnal játszott gól nélküli döntetlent Monte Carlóban. Marcello Lippi először hívta meg a keretbe Leonardo Bonuccit, Andrea Cossut és Salvatore Sirigut, de meghívót kapott az AC Milan csatára, Marco Borriello is, akivel az utóbbi időben nem számolt a kapitány. Bonucci és Cossu a kezdőbe is bekerült, és előbbit, a Bari középső védőjét az olasz sajtó és Lippi egyaránt dicsérte, így könnyen lehet, hogy a 23 éves védő bejátszotta magát a dél-afrikai 23-as keretbe. Ugyanez nem mondható el Borriellóról, akit a szünetben levett a pályáról a kapitány. A nagy öregek közül sem Del Piero, sem Totti nem kapott meghívót, elképzelhető, hogy Lippi egyikükkel sem számol már.