Vágólapra másolva!
Négy évvel a calciopoli botrány kirobbanása után ismét vezetői válságról beszélnek a Juventusnál, a szurkolók szerint a mostani gyenge szereplés elsősorban a klub elöljáróinak a hibája. A leggyakrabban elhangzó kritikák szerint  a torinóiak szakmai koncepció nélkül erősítettek a nyáron, ám a következő szezon előtt ezt szeretnék elkerülni.

A 2006-os olasz bundabotrányt követően a Juventust a másodosztályba száműzték, ám annak ellenére sikerült visszajutnia a Serie A-ba, hogy sztárok egész sora hagyta menekült el a klubtól. A csapat rögtön visszaverekedte magát a bajnokság élmezőnyébe, újoncként bronzérmes lett, a legutóbbi idényben pedig a második helyet szerezte meg, vagyis minden jel arra mutatott, hogy a Juve újra a régi.

A mostani idényben azonban tragikusan szerepelnek a torinóiak, és miután a Juve a Fulham elleni 4-1-es zakóval kizuhant az Európa Ligából, a klub szurkolói még Londonban rámutattak az általuk vélt fő felelősökre. "Vattene Blanc e Secco!" - skandálták dühösen, ami szabad fordításban annyit tesz: "Blanc és Secco, takarodjatok".

A két úriember nem más, mint Jean-Claude Blanc elnök, illetve Alessio Secco sportigazgató. Mind a ketten 2006 nyarán, a nagy tisztogatást követően kerültek pozíciójukba, igaz, Secco már korábban is az egyesületnél dolgozott, először sajtótitkárként, majd menedzserként, a bundabotrányban elítélt Luciano Moggi segítőjeként.

Amikor a Juve egy évnyi pokoljárás után visszakerült a legjobbak közé, majd ott is elismerésre méltóan szerepelt, akkor mindenki őket ünnepelte, most azonban ők az első számú bűnbakok. Olyannyira, hogy egyes lapértesülések szerint a klub fő mecénása, a Fiat alelnöke és a Juve legendás tulajdonosának, Gianni Agnellinek az unokája, John Elkann mindkettőjüket le akarja váltani a nyáron. A multimilliárdos a napokban raportra hívta Blanc-t, illetve a klub decemberben kinevezett igazgató-helyettesét, Roberto Bettegát, a megbeszélés témája a csapat jövője volt.

Blanc-nal és Seccóval szemben az a vád, hogy szakmai szempontból igen csak megkérdőjelezhető döntéseket hoztak az elmúlt időszakban.

Forrás: AFP
Seccónak valószínűleg új állást kell keresnie

Leginkább Ciro Ferrara edzői kinevezése bizonyult rossz húzásnak: az egykori kiváló védő ugyanis minimális tapasztalattal rendelkezett, és mint utólag kiderült, nem tudta keményen fogni a játékosokat, akiknek nagy részével anno együtt futballozott. De valószínűleg az sem tett túl jót az egyesületnek, hogy a másodosztályba száműzés óta már négy szakvezető dolgozott a csapattal négy év alatt: Didier Deschamps, Claudio Ranieri, Ferrara és jelenlegi Alberto Zaccheroni - aki várhatóan csak a nyárig marad.

Az igazolások is csak ritkán sikerültek jól Seccóéknak. A 2006 nyara óta szerződtetett futballisták egy része rövid időn belül távozott: Cristiano Zanetti, Marco Marchionni, Jean-Alain Boumsong, Domenico Criscito, Sergio Almirón, Jorge Andrade, Tiago, Olof Mellberg vagy Cristian Molinaro jelenleg egyaránt máshol futballozik.

A legutóbbi átigazolási időszak pedig igazi blama: a 25 millió euróért megvett Felipe Melo, a nála csak félmillióval olcsóbb Diego, vagy az Olympique Lyonból hazatért Fabio Grosso egyaránt messze elmarad a várakozásokról. Pedig a két brazilnak jó a híre, ám a Juvéban képtelenek kihozni magukból a maximumot, ami részben a szakmai stáb hibája is. Mintha bármilyen koncepció vagy elképzelés nélkül vették volna meg őket, mondván, majd csak kialakul valami. A rossznyelvek szerint egyébként Melót, Grossót és Fabio Cannavarót a jelenlegi olasz szövetségi kapitány, Marcello Lippi tanácsára szerződtették, sőt, a Juve volt mesterének Ferrara kinevezéséhez is volt köze, hiszen a szezon közben menesztett tréner korábban az ő asszisztense volt a válogatottnál.

A Juve persze még mindig odaérhet a negyedik helyre, ami létfontosságú lenne a klub jövője szempontjából, a BL-szereplés nélkül ugyanis sokkal nehezebb lesz a nyáron megerősíteni a keretet. Olasz lapértesülések szerint a kispadra a Fiorentina jelenlegi mestere, Cesare Prandelli a legesélyesebb. Prandelli 1979 és 1985 között hat szezont húzott le a Juvénál játékosként, és jelenleg az egyik legjobb, taktikailag legképzettebb olasz trénernek tartják, szerződtetése jó húzásnak tűnik, már csak azért is, mert a jelenleg képességeitől messze elmaradó Felipe Melo a kezei alatt a Serie A egyik legjobbja volt.

Forrás: AFP

Prandelli viheti magával a Fiorentinából a perui szélsőt, Juan Manuel Vargast is, hogy az általa kedvelt 4-2-3-1-es játékrendszert alkalmazza, de Alberto Gilardino vagy a jelenleg a Sampdoriában játszó Giampaolo Pazzini párhuzamos átigazolása sem lenne váratlan fordulat.

A torinóiak állítólag már fel is vették a kapcsolatot a trénerrel, aki csak annyit mondott az ügyről: "Minden edző számára öröm, ha kapcsolatba hozzák a nevét egy ilyen nagy klubbal, de egyelőre nem foglalkozom a dologgal. Júniusban majd meglátjuk, hogy miként alakul a helyzet, és megbeszélem a terveimet a Fiorentina vezetőségével" - jelentette ki sokat sejtetően.

www.global-soccer.eu