Vágólapra másolva!
Ugyan Carlo Ancelotti a Chelsea-Inter párviadal előtt kijelentette, hogy véleménye szerint egész Olaszország a londoniaknak szurkol majd, a milánói együttes továbbjutása nagy szolgálatot tett az olasz futballnak - bár lehet, hogy az olaszok csak időt nyertek vele. Még mindig megtörténhet ugyanis, hogy Olaszország visszaesik a negyedik helyre az UEFA ranglistáján, és 2011-től csak három csapatot indíthat a BL-ben.

Az UEFA az európai kupákban induló csapatok számát és kiemelését a klubok által megszerzett pontok alapján határozza meg. A sokat emlegetett UEFA-koefficienst úgy számolják, hogy a győzelmekért kettő, a döntetlenekért pedig egy pont jár, míg a selejtezők során ennek csak a felét kapják meg a csapatok. Ezen kívül négy bónuszpontot ér a BL-be kerülés, majd pedig egy-egy bónuszpontot a csoportkörből való továbbjutás, illetve az egyenes kieséses szakasz minden sikerrel megvívott párbaja. Ez érvényes a BL-re és az Európa Ligára is. Az azonos nemzetiségű csapatok pontjait összeadják, majd elosztják az együttesek számával, így jön ki az adott ország UEFA-koefficiense. A rangsor öt idény eredményeiből áll össze, mégpedig úgy, hogy az egyes szezonok pontszámát összeadják. Mivel az idény kiírása rendszerint már tavasszal elkészül, így a 2009-2010-es szezon eredményei majd csak 2011 nyarától számítanak.

A rangsor első három helyét immár kilenc éve Anglia, Olaszország és Spanyolország foglalja el - utoljára 2001-ben fordult elő, hogy nem ez a három nemzet volt a dobogón. Akkor Németország állt a harmadik helyen, Anglia csak ötödik volt, azonban az angol egyesületek remek szereplése azt jelentette, hogy a Premier League fokozatosan átvette a vezetést Spanyolországtól, és 2008 óta a legjobb koefficienssel rendelkezik. Olaszország visszaesett a harmadik helyre, ám ezt a pozíciót sokáig nem fenyegette veszély, mivel Németország a Bayern München 2001-es BL-diadala óta semmilyen trófeát nem nyert.

Utóbbi kijelentés még mindig igaz, azonban a Bundesliga képviselői egyre jobb eredményeket érnek el, miközben az olaszok visszaesőben vannak. Az elmúlt idényben a Bajnokok Ligájában egyetlen olasz együttes sem volt a legjobb nyolc között (a németeket a Bayern képviselte), az UEFA-kupában pedig az utolsó állva maradt olasz csapatot, az Udinesét éppen a Werder Bremen búcsúztatta a negyeddöntőben. Az elődöntőben a brémaiak a Hamburggal futottak össze. Az elmúlt három idényben a Bundesliga képviselői mindig több pontot szereztek, mint az olaszok, és a mostani szezonban is jobban állnak, köszönhetően annak, hogy az Európa Ligában három képviselőjük is bekerült a nyolcaddöntőbe - míg az olaszoktól csak a Juventus.

A 2009-es ranglistán, ami a következő idény kiemelését határozza meg, Olaszország 62,910 ponttal állt a harmadik helyen, míg Németország 56,695 ponttal a negyedik volt. Ez azt jelenti, hogy a következő idényben még biztosan négy olasz, és csak három német együttes indulhat a BL-ben, azonban már akár egy évvel később is változhat a helyzet. A különbség ugyanis jelentősen csökkent: a szerdai BL-visszavágók előtt Olaszország ugyanúgy 62,910 ponttal rendelkezett, a németek viszont már 61,040-gyel. Ha az Inter mondjuk egy 1-0-s vereséggel kiesett volna a Chelsea ellen, akkor az olaszoknak már csak 62,482 pontjuk lenne. Ha mindhárom német csapat továbbmegy az Európa Ligában (amire megvan az esély, hiszen a Hamburg megnyerte az első mérkőzést az Anderlecht ellen, a Werder és a Wolfsburg pedig egyaránt idegenben játszott 1-1-et), akkor a németek koefficiense minimum 61,874-re nő.

A szezon hátralévő részében tehát az olasz, illetve a német együttesek nem csak saját magukért küzdenek, hanem azért is, hogy a 2011-2012-es idényben országukat hány csapat képviselheti majd a Bajnokok Ligájában. Az Inter, vagy a Juventus esetleges jó szereplésével azonban valószínűleg csak egy évnyi időt nyer a Serie A-nak, hiszen a 2011-es rangsorban (ami majd a 2012-2013-as szezon indulóinak számát határozza meg) az olaszok számára kiesik a jól sikerült 2005-2006-os idény, ami a mostani fórjukat adta. Vagyis amennyiben a 2010-2011-es idényben az olasz csapatok nem tarolnak az európai kupákban (esetleg a németek szerepelnek katasztrofálisan), akkor szinte biztos, hogy két év múlva a Serie A negyedik helyezettje már csak az Európa Ligában indulhat majd. Márpedig ennek súlyos következményei lehetnek a sokak szerint amúgy is válságban lévő olasz klubfutballra.

www.global-soccer.eu