Vágólapra másolva!
Szerdán 19.30-kor Oroszországgal játszik a magyar labdarúgó-válogatott, a győri felkészülési mérkőzés az első az Eb-selejtezők szeptemberi rajtjáig tervezett három előkészületi összecsapás közül. A vendégek holland kapitányának, Guus Hiddinknek ez lesz utolsó meccse az orosz kispadon, nyártól ugyanis a török válogatott irányítását veszi át. Dárdai Pál alig épült fel sérüléséből, mégis szívesen hazajött a meccsre, a győri Koltai Tamás - aki szombaton két gólt szerzett az Újpest ellen - meglepődött, amikor behívták, Szalai Ádám bízik benne, hogy az egycsatáros játékrendszerben is lehetőséghez juthat.

Szép búcsúra készül a magyarok elleni, szerdai barátságos mérkőzésen Guus Hiddink, az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, akinek ez lesz az utolsó találkozója a csapat kispadján.

"Jó kis mérkőzésre számítok és szeretnék szépen búcsúzni" - nyilatkozott a 63 éves holland szakember, aki nyártól a török nemzeti együttes irányítását veszi majd át.

Korábban szóba került, hogy Hiddink, akinek az oroszokkal nem sikerül a kvalifikáció, mégis ott lesz a nyári, dél-afrikai világbajnokságon, miután hírbe hozták az elefántcsontparti válogatottal, ám ezt ő tagadta: "Júliusig szól a szerződésem az orosz szövetséggel, tehát nem tudnék átvenni egy másik csapatot."

Hiddink annak ellenére eredményes időszakot zárt az orosz válogatottal, hogy nem jutottak ki a vb-re, miután a szlovénok elleni pótselejtezős párharcot elbukták. "Rendkívül sok szép közös emlékünk van, gyönyörű négy év volt" - mondta a tréner.

Irányításával Arsavinék legnagyobb eredménye az volt, hogy a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon bronzérmesek lettek, a negyeddöntőben éppen Hiddink honfitársait, Hollandiát győzték le.

A holland szakember a Magyar Labdarúgó Szövetség telki edzőközpontjában találkozott Erwin Koemannal, a magyarok szövetségi kapitányával is, s a két honfitárs barátként üdvözölte egymást, majd egy kép erejéig pózoltak a fotósoknak.

Dárdai fáradtan, de örömmel jött

Dárdai Pál, a magyar válogatott - 34 éves - korelnöke még csak lábadozik sérüléséből, de boldogan jött el a felkészülési meccsre. "Lassan bajnoki formába lendülök, a Hertha amatőr csapatban már játszottam, rúgtam is egy gólt, a meccs után alig álltam a lábamon, annyira elfáradtam. Úgy vagyok a válogatottal, hogy amikor hívnak, mindig jövök, számomra ez nem is kérdés. Vagyok már annyira rutinos labdarúgó, hogy tudjak vigyázni magamra, ha beállít a kapitány, örömmel lépek pályára" - mondta a Hertha legendája.

Dárdai arról is beszélt, hogy egy fiatal magyar labdarúgónak - mint amilyen például Szalai Ádám - ideális terep a Bundesliga. "De nemcsak a német élvonal, hanem még a harmadik osztály is. Ott is ugyanazt a futballt játsszák, az iram öldöklő, a színvonal magas, mi kell még egy olyan magyar fiatalnak, aki meg akarja szokni az európai szintet."

Forrás: AFP

További sorsát illetően óvatosan nyilatkozott. "Én már csak egy-egy évre hosszabbítok a Herthával, a szezon végén lejár a szerződésem, igaz, utána még két évig kapom a fizetésem. Nem tudom, meddig játszom még, annak csekély a valószínűsége, hogy levezetni hazajönnék a magyar bajnokságba, netán a Pécsbe futballozni. Edzőként képzelem el a jövőmet, erre készülök, minden valószínűség szerint Németországban, hiszen a családom is jól érzi magát ott. Legnagyobb fiam, Pali tehetséges labdarúgó, de a másik kettőből is lehet valami. Nálunk a labda elengedhetetlen kellék, mindig pattog a berlini házam kertjében."

Szalai az egycsatáros felállásban is feltétlenül játszana

Szalai Ádám, a Real Madrid Castillából kölcsönben a Mainzhoz szerződött csatár egyre inkább megszokja a Bundesliga hangulatát. "Persze Spanyolországban kellemesebb az éghajlat, most is azért van rajtam ez a sapka, mert fázom. Még nem játszom teljes meccseket Mainzban, fel kell vennem a német élvonal ritmusát, egy-egy mérkőzés után olyan fáradt vagyok, hogy két napig alig tudok lépni. De nincs mese, hozzá kell szoknom ehhez a ritmushoz" - említette a hatalmas termetű center.

Szalai elmondta azt is, hogy elváltak útjaik eddigi ügynökével, Ifjabb Laczkó Mihállyal. "A mainzi szerződésemet már nem ő intézte, remélem, nem maradtak elvarratlan szálak közöttünk, továbbléptem, ilyen a profi labdarúgó élete" - jelentette ki, majd még hozzátette, hogy feltétlenül számít arra, hogy Koeman pályára küldi szerdán - mindegy, hogy kezdőként vagy a cserepadról. "A válogatott egycsatáros játékot játszik, ezért kétszeresen nehéz megcsípnem azt az egyetlen csatárposztot. De nem adom fel."

Koltai: büntetés helyett válogatott meghívó

Koltai Tamás, aki szombaton két gólt szerzett az Újpest elleni 0-3 alkalmával, hihetetlenül meglepődött, amikor behívták a keretbe. "Hétfőn délelőtt szólt Klement Tibor, a Győr ügyvezetője, hogy menjek fel hozzá. Nem tudtam mire vélni, még az is felmerült, hogy valamiért megbüntetnek, bár tudtam, hogy nincs miért. Amikor közölte, hogy meghívtak a válogatottba, először nem akartam elhinni" - mondta a 22 éves csatár, aki másfél évvel ezelőtt egyszer már játszott a nagyválogatottban.

Koltainak egyébként az édesapja tagja volt a Győr nyolcvanas évek elején két bajnokságot nyerő csapatának. "Mindent az édesapámnak köszönhetek, ő tanított meg futballozni, ő egyengeti a pályafutásomat. Meg akarom ragadni ezt a hirtelen jött lehetőséget. A Győr remek bajnoki rajtjának a titka szerintem a csapategység, a soknemzetiségű keret játékosai különböző nyelveken is megértik egymást" - mondta Koltai.

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Oroszország, 19.30 (tv: Sport1)
Győr, ETO-park
v.: Ante Sumunovic (horvát)
a várható kezdőcsapatok:
Magyarország: Király - Bodnár, Juhász, Vanczák, Bodor - Tőzsér, Szélesi - Rudolf, Buzsály, Huszti - Torghelle.
Oroszország:
Akinfejev - Anjukov, Ignasevics, V. Berezuckij, Janbajev - Szemak, Gyenyiszov - Zirjanov, Biljaletgyinov, Arsavin - Pavljucsenko.

Az MLSZ honlapja szerint az orosz meccs után a következő felkészülési mérkőzéseken szerepel a magyar válogatott:
május 29.: Magyarország - Németország
június 5.: Hollandia - Magyarország

A magyar csapat első Eb-selejtezőjére szeptember 9-én kerül sor Svédországban.