Vágólapra másolva!
Hétfőn a magyar labdarúgó-válogatott telki edzőtáborában Erwin Koeman szövetségi kapitány azt mondta, nem zárkózik el attól, hogy Gera Zoltán ismét a csapat tagja legyen, ám úgy gondolja, hogy az első lépést a játékosnak kellene megtennie. A Fulham légiósát meglepték a kapitány szavai, és nem akar a sajtón keresztül üzengetni Koemannak.

"Annak idején Gera Zoltán hagyta ott a csapatot a Dánia elleni vb-selejtező előtt, ezért teljesen logikusnak érzem, hogy ha vissza akar térni, akkor neki kell megtennie az első lépést. Nem zárkózom el a szerepeltetése elől, de szerintem nyilvánvaló, hogy most ő van lépéskényszerben. Természetesen figyelem a Fulhamben nyújtott teljesítményét, szeptemberig rengeteg idő van még, amint a többiek előtt, úgy előtte is nyitva áll az út a kerettagság felé. De, ismétlem, neki kell felvennie velem a kapcsolatot, s nem fordítva" - nyilatkozta Erwin Koeman hétfőn Telkiben, ahol az oroszok elleni, szerdai barátságos mérkőzésre készül a válogatott.

Gera Zoltán egy nappal később a Pepsifoci.hu-n vezetett blogjában reagált Erwin Koeman szavaira. "Értesültem arról, hogy a válogatott legutóbbi sajtótájékoztatóján szóba került az esetleges újbóli válogatottságom. Kicsit meglepett a dolog, mert azt gondoltam, hogy ez nincs benne a levegőben. A kapitány ismeri a tavalyi döntésem hátterét. Ő is pontosan tudja, és én is, hogy miért döntöttem akkor úgy, hogy egy ideig nem szeretnék szerepelni a válogatottban. Az akkori döntésemhez tartom magam, és egyáltalán nem tartanám jó ötletnek azt, ha most a sajtóban, nyilvánosan kezdődne bármiféle üzengetés, vagy vita erről a dologról. A magam részéről éppen ezért nem szeretnék reagálni Erwin Koeman felvetésére" - jelentette ki a 63-szoros válogatott Gera, hozzátéve, hogy a csapatnak sok sikert kíván a győri mérkőzésen, amelyet még televízión sem tud megnézni, mivel Angliában nem tudja fogni a magyar adásokat.

2009-ben a Dánia elleni, már tét nélküli vb-selejtező előtti napon Gera Zoltán elkésett a magyar válogatott taktikai értekezletéről, mire Erwin Koeman büntetésből kihagyta a válogatottból, sőt még a cserék közé sem nevezte a a csapatkapitányt Koppenhágában. A döntést követően Gera közölte, hogy a továbbiakban nem tekinti magát a keret tagjának, és még a meccs előtt visszarepült Angliába.

Blogjában később azt írta, hogy már régóta érlelődött benne ez a döntés, úgy érzi, az utóbbi időben több méltánytalanság is érte a kapitány részéről, és a hangulat is zavarja a válogatottnál, amelyben egy ideig nem akar szerepelni.

Kisteleki István - azóta posztjáról távozott - MLSZ-elnök később az [origo]-nak úgy nyilatkozott, Gera cserbenhagyta a csapatot, ez pedig a legsúlyosabb dolog, amit csapatkapitányként elkövethetett. Erwin Koeman akkor azt közölte: amíg ő a kapitány, Gerának nincs visszaút a válogatottba. Azóta hétfőn először fogalmazott úgy, hogy a játékos esetleg mégis visszatérhet a csapatba.