Vágólapra másolva!
Egy szövetségi kapitánynak problémát jelent, ha valamelyik posztra nem találja a megfelelő megoldást, de legalább ekkora dilemma az is, ha több klasszis közül kell választania. Brazíliában jobb-, Franciaországban bal-, Szerbiában középhátvédből, Portugáliában szélsőből, Argentínában pedig csatárokból van túlkínálat a válogatottban.

Fabio Capello legnagyobb gondja a közelgő világbajnokság előtt, hogy ki legyen az angol válogatott balhátvédje. Az első számú jelölt, Ashley Cole jelenleg sérült, és csak kevéssel a torna előtt várható a felépülése, míg korábbi helyettese, Wayne Bridge a John Terryvel való afférja miatt lemondta a szereplést.

Az olasz szakembernek így nincsen sok választási lehetősége, a legutóbbi, Egyiptom elleni barátságos mérkőzésen kénytelen volt újoncot avatni Leighton Baines személyében. Az Everton védője ugyan nem rossz labdarúgó, de azért nem ugyanaz a szint, mint Cole, ám Capello nem sok mindent tehet ebben az ügyben.

Már csak azért sem, mert az angol sztárcsapatok közül jelenleg kettőnél is francia balhátvéd szerepel. Mindketten klasszisok a posztjukon, de a válogatottban mégsem biztos a helyük. A franciáknál ugyanis éppen balhátvédből van túlkínálat, Raymond Domenech egyaránt számíthat az Arsenalból Gael Clichyre, a Manchester Unitedben szereplő Patrice Evrára, valamint a Barcelonában futballozó Eric Abidalra is. Mindez azt jelenti, hogy az előző idényben BL-elődöntős négy csapatból háromnak francia balhátvédje van. Mivel jelenleg Abidal sérült, így aztán a spanyolok elleni barátságos mérkőzésen Evra játszott, és Domenech korábban is neki szavazott bizalmat a leggyakrabban, míg Abidalt többször is a védelem tengelyében szerepeltette.

Hasonló gondokkal küzd a brazil szövetségi kapitány, Dunga is, a különbség csak az, hogy neki a védelem jobb oldalán kell szembesülnie a bőség zavarával. Jelenleg ugyanis a rendelkezésére áll a világ két legjobbnak tartott jobbhátvédje, az Internazionale erőssége, Maicon, illetve a Barcelona sztárja, Daniel Alves alighanem a világ bármelyik válogatottjában alapemberek lennének, azonban a brazil együttesben egyiküknek a kispadra kell ülnie.

Dunga a jelek szerint Maicont választotta, rendre őt szerepelteti, és egyelőre sehogyan sem találja Daniel Alves helyét, két jobbhátvéddel pedig mégsem állhat ki. Kipróbálta már a Barca ászát a védelem bal oldalán is, az utóbbi időben pedig rendre jobb oldali középpályásnak cseréli be, azonban így éppen a játékos egyik legnagyobb erősségét veszi el, hiszen középpályásként sokkal kevesebb szabad terület nyílik Alves előtt.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A portugál labdarúgásban az elmúlt években egymás után bukkantak fel a kiváló szélsők, ezen a poszton Carlos Queiroz áll jobban a kelleténél. A szakember annak érdekében, hogy Cristiano Ronaldo, Simao Sabrosa és Nani is egyszerre a pályán lehessen, a legutóbbi, Kína elleni barátságos mérkőzésen a Real Madrid sztárját középcsatárként szerepeltette (igazi centerből amúgy is hiány van a portugáloknál). A vb-selejtezők során azonban a fenti hármasból egyvalaki (rendszerint Nani) kimaradt, amennyiben mindhárman egészségesek voltak. És nem feledkezzünk el a korábbi nagy kedvencről, Ricardo Quaresmáról sem, máskérdés, hogy neki előbb az Interbe kellene beverekednie magát ahhoz, hogy megint számításba vegyék a válogatottnál.

A szerb labdarúgás mintha a középhátvédek kinevelésére állt volna rá az elmúlt években, aminek köszönhetően Radomir Antic számára a védelem összeállítása jelent kellemes gondot. A Manchester United klasszisa, Nemanja Vidic természetesen kihagyhatatlan, de mellette szükség esetén Alekszandar Lukovic (Udinese), Neven Subotic (Borussia Dortmund), Braniszlav Ivanovic (Chelsea) vagy akár Ivica Dragutinovic (Sevilla) is játszhat. Antic legnagyobb szerencséjére Ivanovic kiválóan elboldogul jobbhátvédként is, Lukovic és Dragutinovic pedig a bal oldalon is bevethető, így aztán a szerbeknél kész is a komplett védelem - így viszont a Lazio remek rúgótechnikájú balhátvédjének, Alekszandar Kolarovnak nem jut hely.

Az argentin szakvezető, Diego Maradona azonban ilyen megoldásban nem gondolkozhat, neki ugyanis a csatársorban áll számos lehetőség a rendelkezésére. Az aktuális aranylabdás és a világ legjobb játékosának számító Lionel Messi mellett számíthat még Gonzalo Higuaínra (Real Madrid), Sergio Agüeróra (Atlético Madrid), Carlos Tévezre (Manchester City), Diego Militóra (Internazionale) - a legutóbbi, Németország elleni barátságos mérkőzésen éppen ez az öt támadó kapott meghívót a keretbe. De az otthon, a Boca Juniorsban futballozó Martín Palermo szinte biztosan ott lesz a vébén, és akkor a bombaformában lévő Javier Savioláról (Benfica), az Olympique Lyonban remeklő Lisandro Lópezről nem is szóltunk még. A Serie A olyan sztárjai, mint Ezequiel Lavezzi (Napoli) vagy Mauro Zárate (Lazio) már szóba sem kerülnek. Sok más válogatottnál összetennék a kezüket, ha ilyen csatáraik lennének, de Argentínában még a keretbe sem férnek be.

www.global-soccer.eu