Vágólapra másolva!
Új divat hódít a brazil futballisták körében, a paradinha, ami annyit tesz, hogy a tizenegyesnek nekifutó játékos a lövés előtt lelassít, bemutat egy lövőcselt, majd az eldőlő kapust becsapva kényelmesen a kapuba gurítja a labdát. A szabálykönyv szerint a tizenegyesnél is megengedett a cselezés, amíg az nem számít sportszerűtlennek, de így a játékvezetők szubjektív döntésén múlik, mi az, ami még belefér. Brazíliában a bírók engedik a megtorpanásos tizenegyest, Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke viszont csalást emleget, és minél előbb fellépne ellene. A magyar bírók egyelőre bizonytalanok. 

Brazíliában járványszerűen terjed a tizenegyesrúgás új módja, a paradinha. A szó portugálul kis lépést jelent, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a büntetőt elvégző játékos hirtelen lefékez, amikor a labdához ér, néha még egy lövőcselt is bedob, majd kihasználva, hogy a kapus eldőlt, kényelmesen begurítja a labdát.

Így csinálják a brazilok:


A Santos 18 éves csodagyereke, Neymar is így csapta be Rogério Cenit, aki, mivel maga is rendszeresen végez el büntetőket, szintén használni szokta a paradinhát, Neymar mégis átverte. A korábbi Lyon-játékos Fred még inkább tökélyre fejlesztette a technikát, ő nem csak megtorpan, hanem még lövőcseleket is bevet, ahogy tette azt például a Vasco-Fluminense meccs büntetőpárbajában.

Fred még egy lövőcselt is megcsinált:


Igaz, neki sem mindig jön össze a trükk, legutóbb egy kupameccsen ugyanis a kapus nem mozdult el középről, ami annyira megzavarta Fredet, hogy mellélőtt. A paradinhának megvan az első áldozata is, a Joinville-Brusque meccsen utóbbi csapat kapusa, Wender bedőlt a lövő játékosnak, és a vetődésnél megsérült a könyöke, így hordágyon kellett levinni a pályáról.

Hordágyon vitték le a kapust a trükkös büntető után:

A módszer annyiban nem új, hogy korábban is rengeteg olyan tizenegyest lehetett látni, amikor a lövő játékos megtorpant, Romário vagy Figo is gyakran verte át a kapust ezzel a trükkel, amit Cristiano Ronaldo is előszeretettel alkalmazott, bár a 2008-as BL-döntőn Petr Cecht nem sikerült becsapnia. A megtorpanásos büntető megjelenését Pelének tulajdonítják, aki saját bevallása szerint egy másik világbajnok legendától, Diditől leste el a módszert.

Ronaldónak a BL-döntőben nem jött össze:


A paradinha feltámadását 1997 óta számolhatjuk, akkor változtatták meg a büntetőrúgás szabályát, és a kapusok azóta oldalirányban mozoghatnak a vonalon a lövés előtt. Így aztán a rúgó játékosnak is nehezebb lett a dolga, hiszen a kapus ide-oda ugrálása zavarhatja a koncentrálásban. A tizenegyes amúgy is egy speciális műfaj, mind a két fél azon van, hogy belelásson a másik fejébe, próbáljon túljárni az eszén, a kapusoknak kapóra jött, hogy kaptak egy lehetőséget, ami növeli az esélyüket, úgyhogy érthető, ha a rúgó játékos is kitalált valamit, ami az ő javára döntheti el a párharcot.

Akár le is lehet passzolni a tizenegyest

Akik nincsenek tisztában a szabállyal, hajlamosak egyből rámondani a megtorpanásos tizenegyesre, hogy szabálytalan, pedig nincs tiltva, hogy a játékosnak megtörjön a lendülete a rúgás előtt. A végrehajtásnál mindössze két kitétel van, aminek teljesülnie kell: a büntetőrúgást végző játékosnak a labdát előre kell rúgnia, valamint nem játszhatja meg ismét a labdát, amíg az egy másik játékost nem érintett, nincs szó arról, hogy a nekifutás és az elrúgás között milyennek kell lenni a mozgásának.

Éppen az előbbi két kitétel miatt lehet szabályosnak tekinteni Johan Cruyff legendás büntetőjét, amikor a labdát csapattársa, Jesper Olsen elé játszotta, aki visszapasszolt Cruyffhoz, az aranylabdás klasszis pedig a meglepett kapus mellett a kapuba lőtt A büntető, bár újszerű volt, de a kitételeknek megfelelt, hiszen Cruyff előre rúgta a labdát, a társ a 16-oson kívülről érkezett, és a gólszerző csak a társ visszapassza után ért újra a labdához.

Cruyffék formabontó megoldása:


A módszert azóta megpróbálták lemásolni, de Robert Pires és Thierry Henry ugyanúgy kudarcot vallott egy Arsenal-Manchester City meccsen, mint a portugál U21-es válogatott két tagja, Bruno Pereirinha és Rui Pedro, akik a Zöld-foki-szigetek elleni mérkőzésük utolsó perceibe próbáltak némi izgalmat csempészni.

A portugáloknak nem sikerült megviccelni a kapust:


A büntető végrehajtását taglaló szabály azt is kimondja, hogy a büntetőrúgás elvégzése közben az ellenfél megtévesztésére irányuló cselezés a labdarúgás részeként megengedett. Ha azonban a játékvezető véleménye szerint a cselezés egy sportszerűtlen magatartásnak tekinthető, akkor a játékost figyelmeztetni kell.

Itt kezdődik a vita, hiszen mit tekinthetünk sportszerűtlen cselezésnek? Brazíliában úgy tűnik, a bírók megengedik a cselezést, ugyanakkor a videomegosztokon található felvételeknél a kommentelők többsége sportszerűtlennek tartja a belassulást, és nem érti, miért nem avatkoznak közbe a játékvezetők. Kaká, a Real Madrid aranylabdás sztárja a saját Twitter-oldalán osztotta meg véleményét a paradinháról, szerinte a kapusok hátrányba kerülnek azzal, hogy a rúgó játékos megtorpanhat. Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke is felszólalt a paradinha ellen, mondván, ez csalás, és minél hamarabb fel kell lépni ellene, a megtorpanó játékost sportszerűtlenség miatt szerinte sárga lappal kell büntetni.

A bíró szubjektív döntése, mi fér bele

Vágner László, egykori FIFA-játékvezető, aki jelenleg az MLSZ Játékvezetői Bizottság elnöke az [origo] érdeklődésére azt mondta, a szubjektivitás miatt nehéz állást foglalni, mi számít sportszerűtlennek, szerinte régebben könnyebb volt a bírók dolga, amikor az volt a szabály, hogy a rúgó játékosnak nem törhet meg a lendülete. Konkrét megoldást azonban Vágner sem tudott mondani, de jelezte, odafigyelnek majd a jelenségre, hátha magyar pályán is előfordul majd hasonló.

A FIFA még a világbajnokság előtt tisztázni akarja a helyzetet - a szabályokat alkotó testület (International Football Association Board) május 17-18-i ülésén tárgyalja a témát -, de nem kizárt, hogy valamelyik trükkös focista Dél-Afrikában is a megtorpanásos módszerrel rúgja a büntetőt, így az [origo] megkereste Kassai Viktort, aki tagja a vébére kijelölt magyar játékvezetői csapatnak. Kassai szerint nagyon szűk a mezsgye, hogy valaki el tudja dönteni, mi a sportszerű, és mi az, ami már nem fér bele, így ő is csak az adott szituációt tudja majd megítélni.

A nemzetközi kupákban is sűrűn foglalkoztatott bírónak elküldtük a megtorpanós videókat, de konkrét esetről nem kívánt véleményt mondani. Hozzátette viszont: a futballbíróknak nem olyan könnyű a helyzete, mint a teniszben dolgozó kollégának, akinek csak azt kell eldöntenie, kinn vagy benn volt a labda.

A befutó játékosok ellenére elfelejtik újrarúgatni a 11-est

Brazílián kívül egyébként nem biztos, hogy a bírók vevők lennének a mutatványra, legalábbis ezt bizonyítja, hogy 2008-ban a Copa Sudamericana sorozatban rendezett Argentinos Juniors-Palmeiras meccsen a kolumbiai bíró nem adta meg a brazil csapatot erősítő Diego Souza belassulós tizenegyesgólját, sőt, sárga lappal figyelmeztette a játékost, aki újrarúghatta a büntetőt, de másodjára a kapus nyerte a párharcot.

Ami szembetűnő ezeknél a büntetőknél, hogy a megtorpanás miatt sokszor berohannak a játékosok, márpedig ilyen esetekben újra kéne rúgatni a tizenegyest, kivéve, ha csak védő szaladt be a 16-oson belülre. Az általunk vizsgált esetek azt mutatják, hogy a játékvezetők nem szokták újrarúgatni a büntetőket, legalábbis csak a már említett Diego Souza büntetőjénél láttunk példát arra, hogy ismételnie kellett a rúgónak. Vágner László szerint az egyik legnehezebben megkövetelhető dolog, hogy a beszaladó játékosok miatt a játékvezetők megismételtessék a rúgást, legalábbis nagyon kevés esetben döntenek úgy, hogy újra kell rúgni a tizenegyest.

A tizenegyesről szóló szabály azt is kimondja, hogy egyértelművé kell tenni, ki lesz az ítéletvégrehajtó, úgyhogy itt szinte nincs is lehetőség a trükközésre. Azért írjuk, hogy szinte, mivel az alábbi videón éppen ezt a szabályt játszotta ki egy japán csapat két játékosa: az egyikük letette a labdát, majd hátat fordított a kapunak, kisétált a 16-os vonalához, úgy tűnt, mintha nagyon koncentrálna, aztán a bíró sípjele után egy társa befutott, és a kapuba gurította a labdát.

A bíró megette a személycserés tizenegyest:


Arról nincs információnk, hogy a szabályt nem alkalmazó bírót eltiltották-e az eset után, de ez is mutatja, hogy a büntetőt elvégző játékosok találékonysága és rafinériája nem csak a kapusok számára okozhat meglepetést.