Vágólapra másolva!
A keddi vendégsikerek után szerdán a hazai csapatok örülhettek a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek visszavágóján, a Barcelona a duplázó Lionel Messi vezérletével 4-0-ra legyőzte a Stuttgartot, a Bordeaux pedig egy korai és egy hajrábeli góllal verte 2-1-re az Olimpiakoszt egy három kiállítással tarkított mérkőzésen. A katalánok 5-1-es, a franciák 3-1-es összesítéssel jutottak tovább, pénteken kiderül, ki lesz az ellenfelük az elődöntőért.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Barcelona (spanyol) - Vfb Stuttgart (német) 4-0 (2-0)
Barcelona, Nou Camp
v.: Hamer (luxemburgi)
Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Puyol, Maxwell - Busquets (Ibrahimovic, 66.), Y. Touré, Iniesta (Bojan, 88.) - Messi, Henry (G. Milito, 78.), Pedro.
Stuttgart: Lehmann - Celozzi (Gebhart, 46.), Niedermeier, Delpierre, Molinaro - Träsch, Kuzmanovic, Khedira, A. Hleb - Pogrebnyak (Marica, 70.), Cacau.
gól: Messi (13., 60.), Pedro (22.), Bojan (89.)
továbbjutott: a Barcelona, 5-1-es összesítéssel

A Barcelonának nem csak az jelentett motivációs tényezőt a Stuttgart elleni visszavágón, hogy a továbbjutással egy lépéssel közelebb kerülhetett a címvédéshez, ami a BL-ben még egyetlen csapatnak sem sikerült, hanem az is, hogy a spanyol futball egyetlen negyeddöntős reprezentánsa lehetett, miután a Real Madrid és a Sevilla is kizúgott a 16 között.

A Barcából hiányzott a keddi edzésen vádlisérülést szenvedett Xavi, valamint kimaradt az első meccsen betaláló Ibrahimovic, akit a fiatal Pedro váltott a csatársorban. A sváboknál Tasci és Gebhart sem került be a kezdőbe (előbbi sérülés miatt a padra sem ült le), helyükre Niedermeiert és Kuzmanovicot tette be Christian Gross edző.

Az utolsó német csapat, amely nyerni tudott a Nou Campban, a Bayern München volt, amely 1998-ban vette be a katalán szentélyt, a Stuttgart pedig még egyszer sem járt sikerrel Spanyolországban, vagyis a statisztika nem a VfB mellett szólt, de az 1-1-re végződő első meccs játéka önbizalmat adhatott Hlebéknek.

Mozgalmasan kezdődött a meccs, Henry már a második percben tesztelte Lehmann éberségét, de a meccs előtt magabiztosan nyilatkozó kapus fogta az éles szögből elengedett löketet. Két perccel később Pedro tüzelt mellé, majd az első komoly stuttgarti támadásnál Daniel Alvesnek kellett fejjel mentenie Cacau elől.

A kilencedik percben megint a Barca próbálkozott Messi lövését, azonban fogta Lehmann, aki négy perccel később már tehetetlen volt, a kis argentin addig tologatta a labdát, amíg lövőhelyzetig nem jutott, majd 17 méterről a léc alá emelt (1-0). Messinek ez volt a huszadik gólja a nemzetközi kupákban, így ő lett a negyedik argentin, aki elérte ezt a mérföldkövet.


A Stuttgartnak muszáj volt kijjebb jönnie, de helyzetet nem sikerült kialakítania, a Barca viszont a 22. percben már kettővel vezetett: Messi vette észre a bal oldalon beinduló Yaya Tourét, aki önzetlenül középre passzolt, Pedro pedig az ötösről a hálóba pörgetett (2-0).


Nem sok hiányzott a harmadikhoz sem, Yaya Touré beadása után a 110. BL-meccsén szereplő Henry becsúszva érkezett, de így sem érte el a labdát. Az első félidő a papírformának megfelelő játékot hozott, a Barca uralta a meccset, veszélyes támadói révén rendre megkeverte a stuttgarti védelmet, a németek erejét pedig teljesen felemésztette a védekezés, így Víctor Valdésnak semmi dolga nem akadt.

A második félidő elején is nyomasztó volt a Barca labdabirtoklási fölénye, a laza gurigázás közben pedig helyzetig is sikerült eljutni, Messi lekészítése után Yaya Touré lőtt 21 méterről, de nem találta el a jobb alsót. A 60. percben egy, a Barcelonára annyira jellemző támadás végén érkezett a harmadik hazai gól: Pedro befelé cselezett a 16-os bal sarkánál, majd visszagurított Daniel Alvesnek, aki sarokkal húzta tovább a labdát, Messi pedig lefordult emberéről, majd 19 méterről úgy lőtt a bal alsóba, hogy Lehmann még beleért a lövésbe (3-0).


Aztán Lehmann bravúrja kellett hozzá, hogy ne legyen meg a mesterhármas Messinek, aki Daniel Alves beadása után a földre fejelte a labdát, de a 40 éves kapus ezúttal védeni tudott. A bekapott gólok miatt bosszús Lehmann később a labdát elbikázó Ibrahimoviccsal akadt össze, amire a szintén nem éppen szerénységéről híres svéd úgy reagált, hogy puszikat dobált a kapusnak.

A Messi szólóját követő emelésnél viszont csak drukkolt Lehmann, igaz, jól tette, mivel a labda elkerülte a kaput. A 89. percben viszont az alig egy perce pályán lévő Bojan Ibrahimovic passza után belőtte a negyediket, így a Barcelona 5-1-es összesítéssel került a nyolc közé.


Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Girondins Bordeaux (francia) - Olimpiakosz (görög) 2-1 (1-0)
Bordeaux, Stade Chaban-Delmas
v.: Benquerenca (portugál)
Bordeaux: Carasso - Chalmé, Sané, Ciani, Trémoulinas - Fernando, A. Diarra - Plasil (Sertic, 84.), Gourcuff, Wendel (Jussie, 90.) - Samak.
Olimpiakosz: Nikopolidisz - Toroszidisz, Papadoulosz, Mellberg, Raúl Bravo - Zairi (Mitroglu, 63.), Mascara, Sztoltidisz (Ledesma, 80.), Dátolo - LuaLua, Derbyshire.
gól: Gourcuff (5.), Samak (87.), illetve Mitroglu (65.)
piros lap: Derbyshire (60.), A. Diarra (68.), Mellberg (94.)
továbbjutott: a Bordeaux,3-1-es összesítéssel

A Bordeaux arra készült, hogy a Lyon után második francia csapatként jusson a legjobb nyolc közé, utoljára 2004-ben fordult elő, hogy a BL-ben a Ligue 1 két képviselője is a negyeddöntőben szerepelt. Most erre ismét komoly esély adódott, mivel a Bordeaux Ciani fejesével nyerni tudott idegenben.

A francia bajnok otthona igazi vesztőhelynek számított a csoportkörben, hiszen a Maccabi Haifa, a Juventus és a Bayern is pont nélkül távozott, miközben a három meccsen mindössze egy gólt kaptak a bordeaux-iak, az Olimpiakosz ugyanakkor szívesen látott vendég az elitligában, hiszen a pireusziak három idegenbeli fellépésükön egy pontot szereztek, gólból viszont még annyit sem.

Nem kellett sokat várni arra, hogy a Bordeaux nyomatékosítsa, nem akar elbukni hazai pályán, az ötödik percben Gourcuff csavart mesterien a bal felső sarokba szabadrúgásból (1-0).


A gól után hosszú üresjárat következett, a franciák az előny birtokában kényelmesen játszottak, a görögök támadásai pedig vérszegénynek bizonyultak. A játékrész végén aztán felpörögtek az események: a görög kapunál előbb Nikopolidisz védte ki Gourcuff ziccerét, majd ismét Gourcuff veszélyeztetett, de szabadrúgása után a léc kisegítette a vendégeket, akik Derbyshire révén egy lesgólig eljutottak, de ezzel semmire sem mentek.

A második félidő elején is az angol csatár volt a főszereplő, aki hat perc alatt összeszedett két sárgát, előbb műesésért, majd Plasil letaglózásáért, de a görögök tíz emberrel sem adták föl, sőt, egyenlíteni tudtak, a csereként beállt Mitroglu akasztott látványos gólt a jobb felsőbe egy gyorsan elvégzett bedobás után (1-1).


Amikor Alou Diarra villámgyorsan összeszedett két sárgát, és ezzzel kiegyenlítette a létszámot, felcsillant a remény az Olimpiakosz előtt, de Samak hajrábeli fejese mindent eldöntött, a Bordeaux 3-1-es összesítéssel került a negyeddöntőbe.


A negyeddöntős csapatok névsora:
Arsenal (angol), Bayern München (német), Olympique Lyon (francia), Manchester United (angol), Internazionale (olasz), CSZKA Moszkva (orosz), FC Barcelona (címvédő, spanyol), Girondins Bordeaux (francia). A sorsolást pénteken délben tartják.