Vágólapra másolva!
Az MLSZ honlapján közölt információ értelmében a Ferencváros egyik szakvezetője sem rendelkezik a magyar szövetség által az élvonalbeli edzősködés feltételéül megjelölt pro-licenccel, sőt egyikük sem iratkozott be a szóban forgó bizonyítványt nyújtó tanfolyamra. Ebben az esetben viszont sem Short, sem Ron Reid nem szerepelhet a szombaton 15 órakor kezdődő, Haladás elleni hazai bajnoki mérkőzésen a zöld-fehérek vezetőedzőjeként. Átmenetileg Tuboly Frigyes ülhet le a kispadra.

Az MLSZ honlapján szerdán délben jelent meg az alábbi közlemény: "Megérkezett az Angol Labdarúgó Szövetség edzőképzésért felelős vezetőjének levele, amelyből kiderült, hogy sem a Ferencváros vezetőedzői posztjára kiszemelt Craig Short, sem egyik segítője, a szintén angol Ron Reid nem nyert még felvételt a szigetországban pro-licences tanfolyamra. Ez azt jelenti, hogy nem felelnek meg azoknak a minimális előírásoknak sem, amelyek kötelező érvényűek a Soproni Ligában szereplő csapatok esetében. Minderről dr. Bordás György, az MLSZ főtitkára írásban tájékoztatta az Üllői úti klubot."

Kérdésünkre a főtitkár elmondta, hogy az MLSZ elnöksége körülbelül egy éve fogadott el egy olyan állásfoglalást, amely az UEFA pro-licenc meglétéhez kötötte az élvonalbeli vezetőedzői poszt betöltését, de mivel az NB I-es szakvezetők közül a bajnok Debrecen, illetve a Lombard-Pápa klubmenedzsere, illetve vezetőedzője, Herczeg András és Véber György nem rendelkezett ezzel a papírral, a testület engedményt tett: amennyiben az illető igazolja, hogy beiratkozott a pro-licenc-tanfolyamra, s jár is rá, akkor leülhet bajnoki mérkőzésen csapata kispadjára.

A felvetésre, hogy vajon ez kategorikusan azt jelenti-e, hogy Craig Short nem dirigálhatja csapatát szombaton, a Haladás ellen, a főtitkár határozott igennel felelt. Azt is hozzátette, hogy az angol szövetségtől nem az MLSZ-hez, hanem a Ferencvároshoz érkezett az idézett levél, s azt Igaz András technikai vezető nagyon korrektül eljuttatta a szövetséghez. Bordás megerősítette, hogy korábban teljesen egyértelműen közölték a feltételeket a ferencvárosi vezetőkkel is, magyarán szó sem lehet félreértésről. (Február 12-én az MLSZ közölte: szabad utat ad az edzőnek akkor, ha Shortot felveszik a pro-licences tanfolyamra, s erről az FTC bemutatja az írásos igazolást.)

Felhívtuk Craig Shortot, a Ferencváros vezetőedzőjét, aki némiképp értetlenül áll a történések előtt. "Nem értem, mire ez a nagy felhajtás, miért most közlik a reveláció erejével a tényt, hogy nincs pro-licencem s hogy nem is iratkoztam be a tanfolyamra. Ez egész télen közismert volt, soha, senkinek nem is állítottam, hogy beiratkoztam volna. Végigcsináltuk a felkészülést, készen állunk a tavaszi rajtra, nem tudom, mi az, amit egy edzőnek ezen felül még meg kellene tennie. Fogalmam sincs, mi a következő lépés, e pillanatban egy dolgot tehetek: összecsomagolom a cuccaimat, és felkészülök a hazatérésre."

Berki Krisztiánt, az FTC elnök-vezérigazgatóját, illetve Igaz András technikai vezetőt szerda délután telefonon nem lehetett elérni.

Dave McCarthy, az FTC futballszakmáért felelős igazgatója a klub hivatalos honlapjának nyilatkozott az ügyről: "Az MLSZ állásfoglalása alapján a Ferencváros vezetése megkezdte a tárgyalásokat, hogy a kialakult edzőkérdést az első bajnoki mérkőzésig megoldja. Átmeneti megoldásként a vezetőség tárgyalásokat folytat Tuboly Frigyessel, az FTC utánpótlásedzőjével. A problémát így mindenképpen házon belül oldjuk meg, melynek eredményéről pénteken adunk részletes tájékoztatást. Olyan edzővel állapodunk meg, aki a képzettségét adja az MLSZ által támasztott adminisztratív feltételekhez, de a szakmai munkáért továbbra is a Craig Short, Ron Reid páros a felelős."