Vágólapra másolva!
Kevés futballista mondhatja el magáról, hogy három bajnokságban is gólkirály volt, de Ruud van Nistelrooy közéjük tartozik - ráadásul a csatár a jövőben akár egy negyedikben is megszerezheti ezt a címet. A télen Hamburgba igazolt holland második találkozóján két gólt szerzett a Bundesligában, és azon dolgozik, hogy góljainak köszönhetően a válogatottba is visszakerüljön a világbajnokságig.

- Miért döntött a Hamburg mellett?
- Minél többet gondolkodtam rajta, annál inkább vonzott a lehetőség, hogy a HSV játékosa legyek. Mindig is szerettem volna a Bundesligában futballozni, mert Anglia és Spanyolország mellett ez a harmadik legszínvonalasabb bajnokság Európában. Gyermekkoromban minden héten néztem a tévében a német mérkőzéseket, szóval mindig is képben voltam a Bundesligát illetően. A Hamburg komoly tradíciókkal rendelkezik, jelenleg is erős a kerete, ráadásul a játékosok hozzám hasonlóan kifejezetten ambiciózusak. Ugyanakkor az is szimpatikus, hogy a HSV vezetői nagyon szerények, néha úgy éreztem, hogy maguk sem biztosak abban, hogy igent mondok nekik. A Hamburg tehát minden szempontból topklubnak számít Németországban, és büszke vagyok, hogy itt játszhatok.

- Ráadásul a klubnál kifejezetten kedvelik a holland edzőket és játékosokat. Ez is szempont volt?
- Igen, szoros a kapcsolat a holland labdarúgás és a HSV között. Hazámban sokan úgy vélik, hogy egy holland játékos számára kifejezetten előnyös a Bundesligába igazolni. Mielőtt aláírtam volna, több társammal is beszéltem a Hamburgról: volt köztük jelenleg is ott szereplő, mint Joris Mathijsen, illetve olyanok, akik korábban fociztak ott, mint Rafael van der Vaart, Nigel de Jong és Khalid Boulahrouz. Mindannyian csak jókat mondtak az egyesületről és a városról, és azt tanácsolták, hogy fogadjam el az ajánlatot.

- Nem gondolt arra, hogy inkább a Premier League-be térjen vissza?
- Voltak angol érdeklődők is. Imádom a brit labdarúgás légkörét, és az Old Traffordon eltöltött öt csodálatos év után bolond lennék, ha nem vonzana a visszatérés lehetősége. Az angol lehetőségek azonban végül nem konkretizálódtak. Az átigazolási piacon most mindenki óvatos, ez a gazdasági válság hatása, és az volt a legvonzóbb ajánlat, amit a hamburgiak kínáltak.

- Továbbra is követi az angol labdarúgás eseményeit?
- Természetesen. Nézem a meccseket a tévében, és egyértelmű a számomra, hogy idén a Chelsea és a Manchester United harcol majd az aranyéremért. Mindkét csapat tele van olyan focistákkal, akik győztes típusok, de remélem, végül a MU lesz a befutó. A Manchester mindig egyre erősebb lesz a szezon vége felé, és Wayne Rooney személyében egy valódi zseni is játszik a csapatban.

- Minden bizonnyal alig várta a játéklehetőséget egy ilyen hosszú sérülés után.
- Az biztos. Az első gondolatom az volt a felépülésem után, hogy maradok Madridban, és megküzdök a helyemért, mert biztos voltam benne, hogy hozzá tudok járulni a gárda sikereihez a Primera Divisiónban és a Bajnokok Ligájában. De aztán a klub megvette Cristiano Ronaldót, Kakát és Karim Benzemát, így el kellett fogadnom, hogy már nem terveznek velem. 33 esztendősen is több lehetőségre vágytam, ráadásul tudtam, hogy a dél-afrikai világbajnokságon való szereplésre csak akkor van esélyem, ha rendszeresen pályára lépek.

- Úgy érzi, hogy új fejezet kezdődött a karrierjében?
- A Hamburg lehetőséget adott nekem, hogy újraindítsam a pályafutásom, hogy valóban visszatérjek, és egyetlen pillanatot sem akarok elvesztegetni. Nekem éppen egy ilyen klubra van szükségem, ahol visszaszerezhetem az erőnlétemet, és megmutassam, hogy még mindig érzem a kaput. Természetesen senki sem ígérte, hogy állandó kezdő leszek, de az edzővel, Bruno Labbadiával való beszélgetéseim során éreztem a bizalmat.

A Stuttgart ellen első és második gólját szerzte a holland csatár a Hamburg mezében:


- Mit gondol arról, hogy sokak szerint a szerződtetése nagy kockázat volt a korábbi sérülései miatt?
- Mindenki úgy vélekedik, ahogy akar, ezzel nem tudok mit kezdeni. Nem titok, hogy két súlyos térdsérülésem volt, de tökéletesen felépültem. A térdem olyan, mintha új lenne, köszönhetően az amerikai professzornak, dr. Richard Steadmannek, aki biztosított arról, hogy a lábam bírni fogja a profi futballal járó megterhelést. Valósággal új embernek érzem magam fizikailag, és mentálisan is erős vagyok.

- Mik a céljai a Hamburggal?
- A legfontosabb, hogy a csapat sikeres legyen, minden ezzel kezdődik. Ha olyan jól futballozom, mint régen, és rendszeresen eredményes tudok lenni a Bundesligában, akkor bízom benne, hogy meghívót kapok a holland válogatottba, és ott lehetek a világbajnokságon. Ami a Hamburgot illeti, szeretnék minél messzebbre jutni az Európa Ligában, és a dobogón végezni a bajnokságban.

- Neheztel valami miatt a Real Madridra?
- Egyáltalán nem. A klub már nem tervezett velem, én pedig ezt el tudtam fogadni - igaz, nem is tehettem mást. Úriemberként bántak vele, ingyen elengedtek. Arról nem is beszélve, hogy a Madridban eltöltött időszakom fantasztikus volt: sok gólt szereztem, a világ legjobbjaival játszhattam együtt, nyertem bajnoki címet, és ami a legfontosabb, remek volt a kapcsolatom a drukkerekkel. Sohasem fogom elfelejteni azt a támogatást, amit tőlük kaptam.

Forrás: soccernet.espn.go.com

www.global-soccer.eu