Vágólapra másolva!
A biztonsági őrök gyanúsnak találták az Sahtar Donyeck egyenmelegítős futballistáit, ezért nem  engedték be őket a londoni Harrods áruházba. Az ukrán csapat csütörtökön azzal a Fulhammal játszik Európa Liga-mérkőzést, amelynek elnöke, Mohamed Al Fayed egyben a Harrods tulajdonosa is.

Az áruház biztonsági emberei szerint a húszfős csoport nem csupán a létszáma miatt vált gyanússá, hanem a rajtuk lévő egyforma melegítők, illetve baseballsapkák miatt is.

Az ukrán klub szóvivője felháborodottan nyilatkozott az angol lapoknak. "A játékosaink csak a pénzüket akarták költeni az áruházban. Arról pedig nem tehetünk, hogy felszerelésünknek nem része a szmoking."

A Harrodsnak valóban van a vásárlók öltözködésére vonatkozó szabályzata, de a bermudával, fürdőruhával, atlétatrikóval vagy a biciklisnadrággal ellentétben a futballcsapatok melegítőjét nem említi, mint kizáró okot. A leggazdagabb nyugat-európai klubokkal vetekedő Sahtar játékosai nem sokáig búslakodtak, átmentek egy másik áruházba, ahol "nagyon szívélyesen fogadták őket."

A Harrods illetékesei nem győztek bocsánatot kérni az eset után. "Vannak időszakok, amikor az áruház nagyon zsúfolt, így előfordulhat, hogy ezekben az időszakokban nem tudunk beengedni nagyobb csoportokat" - magyarázkodott az áruház képviselője.

Nem az ukrán focisták az elsők, akik hasonlóan jártak a Harrods bejáratánál. 1992-ben az ausztrál popsztárt, Jason Donovant szólították fel távozásra, mert szaggatott farmert viselt. A Bros együttes tagja, Luke Goss szintén csak a kapuig jutott, sőt, 2006-ban az áruház menedzsmentje még a hadseregnek is megüzente, hogy nem szívesen lát katonákat az áruházában, legalábbis nem egyenruhában, mert az sok vevőjében ellenérzéseket válthat ki.

A Harrods tulajdonosa éppen az a Mohamed Al Fayed, aki egyben a Fulham elnöke is (a londoni klub játékosai nem járhatnak úgy, mint az ukránok, nekik ugyanis havi keretük van az áruházban, amit kedvükre költhetnek). A két csapat este az Európa Ligában játszik egymással a 16 közé jutásért.

A Sahtar a tavalyi UEFA-kupa diadalig vezető út ugyanezen periódusában szintén Londonba látogatott, és nem törődve azzal, hogy három hónapja nem játszott tétmérkőzést, 3-1-es összesítéssel búcsúztatta a Tottenhamet. A Fulham viszont még az Európa Liga idei kiírásában nem szenvedett vereséget hazai pályán.