Élő:
Vágólapra másolva!
Nem akartak szerepelni  a Premier League legismertebb játékosai abban a homofóbia ellen küzdő kampányfilmben, amelyet az Angliában játszó profi futballisták érdekvédelmi szervezete (PFA) készített. A játékosok és menedzsereik attól tartanak, hogy a szurkolók kikezdenék azokat, akik szerepet vállalnak egy ilyen filmben - írja Independent című lap.

Az angol profi játékosok szakszervezete a Premier League legnépszerűbb játékosaival akarta elkészíteni a homofóbia elleni kisfilmet, a futballisták azonban nemet mondtak a felkérésre, mert attól tartanak, hogy a film bemutatása után állandó támadásoknak lennének kitéve a nézők részéről. A PFA azt nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan kik utasították vissza a szereplést.

Az Independent szerint a homoszexualitás továbbra is tabu a labdarúgásban, a mai napig elképzelhetetlen, hogy egy futballista meleg legyen. Pedig példa éppenséggel akadna Nagy-Britanniában is: a walesi rögbiválogatott egykori csapatkapitánya, Gareth Thomas december közepén vállalta nyilvánosan is másságát, és így tett Donald Óg Cusack egy ír nemzeti sport, a hurling kiválósága is.

Gordon Taylor, a PFA főtitkára megvédte a felkérést visszautasító focistákat, szerinte a liga minden játékosa tisztában van ennek a kérdésnek a fontosságával, és egyetértenek a kampány céljával is. "Ez azonban egy nagyon nehéz szituáció. Emlékezzenek rá, volt olyan időszak, amikor a színes bőrű játékosok sem szívesen beszéltek rasszizmus kérdéséről" - mondta Taylor.

"Ha egy játékos kiállna egy ilyen videóban, számíthatna rá, hogy mindenféle gúnyolódások céltáblája lesz" - indokolta meg a focisták félemét Peter Clayton, az angol szövetség (FA) Homofóbia a Futballban albizottságának vezetője, és az FA egyetlen tagja, aki nyíltan vállalja, hogy meleg.

A PFA egy másik alkalmazottja viszont nem ennyire megértő. "Három, négy vagy akár öt évvel ezelőtt több játékost is megnyerhettünk volna az ügynek, most azonban mindenki csak homokba dugja a fejét. Pedig most lenne itt a megfelelő hely és idő, és a játékosok rengeget tudnának segíteni. Egyszer végre muszáj nemet mondani a homofóbiára, ez a mostani megfelelő alkalom lett volna."

Az FA végül az Ogilvy reklámügynökséggel együttműködve a játékosok nélkül is elkészítette a filmet, melynek az "Elfogadhatatlan" címet adták. Ebben egy fiatal férfi homofób megjegyzésekkel zaklatja egy metró utasait és kollégáit a munkahelyén, majd az ellenfelet becsmérli egy Wembley stadionban felvett lelátói jelenetben. "Ha az utcán és a munkahelyen elfogadhatatlan ez a viselkedés, akkor miért kell elfogadnunk a lelátókon?" - teszi fel a kérdést a film.

Az FA egy átfogó homofóbia ellenes kampány keretében kiadott egy DVD-t, amelyre ez a film is rákerült, komoly visszhangot váltva ki a brit közvéleményből. Peter Tatchell melegjogi aktivista mégis amondó, hogy az FA-nek nagyobb erőfeszítéseket kellett volna tennie, hogy rábírja a játékosokat a szereplésre. "Időről időre azt mondom, hogy az FA elnökének egy személyre szóló levelet kellene írnia valamennyi játékosnak, amelyben hangsúlyozza, hogy mennyire fontos ez a kampány, és milyen fontos lenne ebben az ő szerepük." Szerinte minél több játékos szerepelne a filmben, annál kevésbé tudnák őket kikezdeni a szurkolók.

Némi előrelépés ugyanakkor mégis látszik az ügyben, és előfordulhat, hogy éppen a legfontosabb csapat, az angol válogatott csatlakozik elsőként a kezdeményezéshez. Elsősorban egy melegeket sértő szó miatt, amelyet Rio Ferdinand, a válogatott újdonsült csapatkapitánya használt egy 2006-os rádióműsorban, felháborodást keltve a szigetországban. Ferdinand azóta több fórumon is bocsánatot kért, és azon kevés játékosok közé tartozik, akik nyíltan kimondják, hogy a homofóbia egyike a labdarúgásra leselkedő legnagyobb veszélyeknek.