Vágólapra másolva!
A francia bajnokságban éveken keresztül az Olympique Lyon egyeduralma szolgáltatta a legfőbb beszédtémát, pedig a bajnok mögött már akkor is rendkívül kiegyenlített volt a Ligue 1 mezőnye. A jelenlegi idényre ez fokozottan igaz, hiszen az újonc Montpellier a második helyen áll, miközben a Lyon és a Marseille akár le is maradhat a dobogóról - és így a Bajnokok Ligájáról is.

Az Olympique Lyon hét éven keresztül nem engedte ki a kezéből az aranyérmet Franciaországban, sikersorozata azonban tavaly megszakadt, legutóbb ugyanis a Girondins Bordeaux szerezte meg a bajnoki címet.

A bordeaux-iak mögött az Olympique Marseille és a Lyon végzett, és a jelenlegi szezonban is szinte minden szakértő arra számított, hogy ez a három együttes lesz majd harcban a bajnoki címért.

Huszonnégy fordulót követően azonban csak a címvédő szerepel várakozásnak megfelelően, Laurent Blanc együttese most is listavezető, de a BL-indulást jelentő helyeken nem a favoritok állnak, hanem a Lille és a Montpellier - a Lyon és a Marseille csak mögöttük található. De nem ez az egyetlen meglepetés a szezonban: a tavaly negyedik helyen végzett Toulouse most csak a középmezőnyben szerepel, a 2009-es hatodik Paris Saint-Germain még rosszabbul áll, ellenben az elmúlt években gyengélkedő Monaco az európai kupaszereplésért küzd, nem is esélytelenül.

A legnagyobb szenzáció egyértelműen az újonc Montpellier remeklése, a csapat a feljutást csak az utolsó fordulóban harcolta ki. Ezt követően edzőt váltott, ami általában szintén nem a stabilitás jele, azonban a Rolland Courbis helyére érkezett René Girard kinevezése telitalálatnak bizonyult.

A szakember, aki korábban majd mindegyik francia korosztályos válogatottnál dolgozott, 1998 és 2002 között pedig a nagyválogatott pályaedzője volt, egy rendkívül egységes gárdát alakított ki, amelyben a klub saját nevelésű tehetségei, mint Geoffrey Jourdren, Mapou Yangambiwa és Karim Ait-Fana, remekül megértik egymást az olyan rutinos futballistákkal, mint Cyril Jeunechamp, Romain Pitau vagy Geoffrey Dernis, akik jelentős élvonalbeli tapasztalattal rendelkeztek.

A Montpellier idén mind az öt bajnokiját megnyerte, és ebben a szezonban már legyőzte a Lyont (idegenben!), valamint a Marseille-t is, ami még Girard-t is meglepte. "Őszintén szólva magam sem számítottam ilyen remek szereplésre. Még sohasem dolgoztam olyan kerettel, amelyben a futballisták annyira hallgattak volna az edzőre, mint a mostani játékosaim. A srácok még engem is lenyűgöznek, és minden dicséretet megérdemelnek" - nyilatkozta.

A Montpellier példája is mutatja, hogy a francia bajnokságban a kiegyensúlyozott teljesítménnyel milyen messzire lehet jutni - a Marseille éppen ingadozó formája miatt nem tud feljebb lépni. Igaz, az OM-nek a Montpellier-vel ellentétben nem csak a bajnokságra kell figyelnie, hiszen még versenyben van a ligakupában és az Európa Ligában is (a francia kupából a múlt héten esett ki).

A Montpellier elleni vereséget követően a klub sportigazgatója, José Anigo maga is elismerte, hogy a csapat képtelen egyenletesen teljesíteni. "Három nappal ezelőtt a Lille elleni bajnokin 2-1-re nyertünk, és remekül játszottunk, most viszont nem ment a foci. Az együttes olyan, mintha dr. Jekyll és mr. Hyde történetét élné át. A bajnoki címről le is mondhatunk, a lényeg, hogy a dobogóra odaérjünk" - fejtette ki Anigo.

Ez azonban nem lesz egyszerű, mert a Lyon számára a BL-szereplés szintén létszükséglet, és akkor az idény másik meglepetéscsapatáról, a Lille-ről nem is beszéltünk. Utóbbi együttes november végétől kezdve sorozatban hét bajnokit nyert meg, és ez a fantasztikus széria egészen a dobogóig repítette. Jelenleg a Lille a harmadik, de a hatodik helyezett Auxerre lemaradása is csak kettő pont, vagyis hatalmas küzdelem várható a Bajnokok Ligáját érő helyezésekért.

Mindez persze nem szokatlan, mert bár tavaly az első három kiemelkedett a mezőnyből, a francia bajnokság általában rendkívül kiegyensúlyozott, ahol kicsik a különbségek a középmezőny csapatai között, és csak nüanszok döntenek. Így például az előző idényben a harmadik Lyon mögött három csapat is ugyanannyi ponttal végzett, közöttük csupán a gólkülönbség rangsorolt; egy évvel korábban a bronzérmes Marseille és a hetedik Lille között csak öt pont volt a differencia; a 2006-2007-es idényben pedig az akkori harmadik Toulouse csak egyetlen ponttal szerzett többet, mint a hetedik Sochaux.

Az előző két esztendőben ebből a szoros küzdelemből a nagycsapatok jöttek ki jól, de most fordulhat a kocka, és nincs kizárva, hogy a következő idényben a Lille-t vagy a Montpellier-t láthatjuk majd a Bajnokok Ligájában.

www.global-soccer.eu