Vágólapra másolva!
Európa leggyengébb (San Marino) és egyik legerősebb csapata (Hollandia) ellen egyértelműnek tűnnek a magyar válogatott esélyei a 2012-es foci-Eb selejtezőjében, a valószínűleg pótselejtezőt érő második helyet a maradék három válogatott megelőzésével kellene kiharcolni. A svédek ellen a legutóbbi hat meccsen csak egy pontot szereztünk, a finnek ugyancsak kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottak nálunk az elmúlt években, de Moldávia ellen sem mehetünk biztosra.

A magyar válogatott a mostanihoz hasonló selejtezőn keresztül még sohasem jutott ki Európa-bajnokságra, ráadásul a legutóbbi sorozatban minden idők legrosszabb eredményét érte el. Mindezek alapján a 2012-es Eb-re való kijutás sem reális elvárás, és mivel a magyar csapatot a negyedik kalapból húzták ki, az erőviszonyok alapján már a csoport harmadik helye is jó eredmény lenne.

Erwin Koeman szerint ugyanakkor nem vagyunk esélytelenek a második hely megszerzésére sem, a szövetségi kapitány elégedett a sorsolásunkkal, mint mondja, kerülhettünk volna rosszabb csoportba is.

Egy nagyon gyenge és egy veszélyes ellenfél

Abból a szempontból mindenképpen igaza van Koemannak, hogy ezúttal van az ellenfelek között egy olyan válogatott, amely egyértelműen a leggyengébb a csoportban. A legutóbbi két selejtező során a leggyengébb országok közül egyaránt Máltát kaptuk, azokban a meccsekben pedig mindig benne volt a döntetlen veszélye, San Marino ellen azonban ki lehet jelenteni, hogy normális esetben nagy gólkülönbségű győzelmekkel kell besöpörni a hat pontot. A miniállam csapata egyértelműen a kontinens leggyengébb együttese, története során mindössze egyetlen mérkőzést nyert, még 2004-ben egy barátságos találkozót Liechtenstein ellen. A vb-selejtezők során tíz vereséggel, és 1-47-es gólkülönbséggel végzett, kétszer 7-0-ra, egyszer pedig 10-0-ra kapott ki, arról nem is beszélve, hogy az Eb-selejtezők negatív rekordját is San Marino tartja, 2006-ban 13-0-s vereséget szenvedett Németországtól.

Az ötödik kalapból sorsolt, vagyis nálunk szintén gyengébb Moldova már veszélyesebb ellenfél, amit már a magyar játékosok egy része is tapasztalt. A legutóbbi Eb-selejtezőben, 2007 novemberében ugyanis a moldávok Kisinyovban 3-0-ra nyertek ellenünk, és meg is előztek a minket a csoportban. Akkor még Igor Dobrovolszkij ült a válogatott kispadján, akit azonban a siralmasra sikerült vb-selejtezők után menesztettek: Moldova utolsó lett csoportjában, egyetlen mérkőzést sem tudott nyerni, Luxemburg is megelőzte.

A moldáv drukkereket ugyan kevéssé vigasztalta, hogy csapatuk kizárólag szoros meccseket játszott, és otthon pontot szerzett a görögök ellen is, mindez azonban a számunkra mindenképpen figyelmeztető jel.

Az új szövetségi kapitány a román Gavril Balint, aki számíthat többek között arra a Valeriu Andronicra, aki pályafutása elején megfordult az MTK-ban is. A moldáv futball klubszinten nagy sikert ért el ebben a szezonban, hiszen a Seriff Tiraspol az Európa Liga csoportkörében szerepelt, és ott öt pontot szerzett, megelőzve a Steaua Bucurestit. Igaz, a hazájában egyeduralkodónak számító együttesben hemzsegnek a (főleg afrikai) légiósok, a válogatott játékosai inkább a többi egyesületből kerülnek ki, illetve a volt szovjet tagállamokban légióskodnak.

Skandináv szekció régi ismerősökkel

A harmadik kalapból mellénk sorsolt Finnországról kellemes emlékeink lehetnek, elvégre az 1998-as vb selejtezőjében egy Helsinkiben szerzett tréfás góllal kaparintottuk meg az akkor pótselejtezőt érő második helyet.


A finn csapatnak azóta sem sikerült kijutnia nagy tornára, viszont gyakran megtréfálja erősebb ellenfeleit, és rendre a harmadik helyen végez a selejtezőkben. Így volt ez legutóbb is, amikor Németország ellen mindkétszer döntetlent játszott, Walest pedig otthon és idegenben is legyőzte - ugyanakkor Liechtensteinben csak egy döntetlenre volt képes.

A finnek keretében több idősebb játékos is akad: az emlékezetes, 1997-es vb-selejtezőn szerepeltek közül Jonatan Johansson, Jari Litmanen és Sami Hyypiä még mindig válogatott, sőt, utóbbi a csapatkapitány. Jonas Kolkka, Shefqi Kuki, Jussi Jaaskelainen, Hanni Tihinen vagy Teemu Tainio szintén elmúlt már harminc.

Nem véletlenül mondta Marcus Allbäck a sorsolás után, hogy unja már a magyarokat, Svédországgal a legutóbbi három selejtezősorozat közül kettőben is összekerültünk, és a hat mérkőzésen csak egy pontot tudtunk szerezni.


Legutóbb ezzel a góllal kaptunk ki a svédektől


A világbajnoki selejtezők kudarca után azonban nagy átalakulás várható a svédeknél: annyi máris bizonyos, hogy új szövetségi kapitány került a csapat élére Erik Hamrén személyében, akit a norvég Rosenborgtól csábítottak el. Lars Lagerbäck kilenc év után hagyta ott a válogatottat, és egyelőre úgy tűnik, hogy utódja nem számíthat a jelenkor legjobb svéd játékosára, Zlatan Ibrahimovicra, aki tavaly novemberben ideiglenesen lemondta a szereplést a válogatottban. Ez mindenképpen jó hír a számunkra, hiszen a Barcelona támadója többször is romba döntötte már továbbjutási reményeinket, de a svéd együttes még nélküle is túl erősnek tűnik.

Dzsudzsák Balázs viszont elbeszélgethet az esélyekről két eindhoveni klubtársával, Andreas Isakssonnal és Ola Toivonennel (mindketten állandó tagjai a válogatott keretnek).

A favorittal júniusban is találkozunk

És persze Hollandia legjobbjaival is, akik közül jelenleg Ibrahim Afellayjel, Orlando Engelaarral és Otman Bakkallal játszik egy csapatban a magyar balszélső.

Az, hogy a magyar válogatottnak holland kapitánya van, sportdiplomáciai szempontból akár előnyt is jelenthet a selejtező programjának kialakításakor (a menetrendről február 17-én, Amszterdamban egyeztetnek a felek) ráadásul a két csapat június 5-én, a világbajnokság előtt egy barátságos mérkőzésen is összeméri erejét. A hollandok érethető módon jelenleg a vébére koncentrálnak, és sosem lehet tudni, hogy a dél-afrikai torna milyen változásokat hoz majd náluk, de annyi bizonyos, hogy bármilyen összeállításban is lépnek majd pályára, ők a csoport első számú esélyesei.

www.global-soccer.eu