Vágólapra másolva!
Az FTC egyszer már megkapta az elvi építési engedélyt, az új stadion kivitelezője egyelőre mégsem láthat munkához, mivel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tiszti Főorvosi Hivatala (OTH) fellebbezést nyújtott be. A hivatal szerint a 2012-re tervezett új, nagyobb alapterületű Fradi-stadion túl közel lenne az OTH épületeihez, és a komplexum üzemeltetése veszélyeztetheti a közegészségügyi feladatok ellátását.

Az idén nyáron kezdődne az Albert Flórián-stadion bontása, az új pedig a tervek szerint 2012-re készülne el. A létesítmény a jelenlegihez képest kilencven fokkal elforgatva helyezkedne el. A Gyáli úton, az ÁNTSZ épületeinek szomszédságában, ahol az intézmény virológiai főosztálya és a vírusoltóanyag-ellenőrző osztálya van.

Az ÁNTSZ hivatalos közleményben indokolta, hogy miért fellebbezett. "(...) Az OTH örül, hogy a környezet fejlődik, szépül. Azonban azt mindenképpen szeretné biztosítva látni, hogy a létesítmény építése és elkészülte után az üzemeltetés nem veszélyezteti a közegészségügyi feladatok ellátását. A fellebbezés sem a stadion építése ellen emel kifogást, hanem arról szól, hogy a szálloda, iroda- és szórakoztató-központ épületegyüttes tervezése során biztosított legyen az OTH létesítményektől való előírt védőtávolság megtartása, a környezet kialakítása és a közlekedési koncepció is ennek szellemében készüljön el (például ne lehessen a telekhatáron nagy forgalmú magánutat létesíteni, amelyet közhasználatra is megnyitnának)."

A komplexum egy 200-300 millió eurós befektetés részeként épülhet fel, s többek között magában foglalna egy 70 ezer négyzetméteres irodai területet, egy 200-250 ágyas hotelt, egy 46 ezer négyzetméteres üzleti negyedet és egy 2500 férőhelyes parkolót. Az OTH szerint utóbbinak is legalább nyolcezresnek kellene lennie.

A hivatal szerint a terv nem számol a megnövekedett közúti forgalomból származó terheléssel - ami a várható talaj közeli légszennyeződés miatt okozhat problémát -, s nem részletezi a 22 ezer szurkoló közlekedési útvonalát sem. "Az OTH intézeteinek zavartalan működtetése érdekében többek között védőfasor telepítését, térfigyelő kamerarendszer üzembe állítását kéri, nem tekinthet el a zajterhelési határértékek betartásától."

Az eredeti tervek szerint ilyen lenne a Fradi-stadion

Az OTH tavaly szeptemberben egyeztetett a befektetővel, a tervezővel és a polgármesteri hivatal képviselőivel, aminek az eredményeként összeállt egy megállapodástervezet, amely a "szomszédjogi érdekek védelme" címet viseli.

Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója szerint a fellebbezés ellenére nyáron elkezdődhetnek a munkálatok. "A befektető nagy reményekkel kezdett hozzá a stadionprojekthez. Kevin McCabe tulajdonos azt szeretné, ha a klubnak európai szintű létesítménye lenne. Szomorú, hogy néhányan nem értenek egyet ezzel. A stadionfejlesztéssel foglalkozó kollégáim tárgyalnak a megoldásról, hogy nyáron megkezdődhessenek a munkálatok" - nyilatkozta a sportvezető a Blikknek.

Az ÁNTSZ fellebbezését követően a másodfokú elbírálás még nem történt meg, így nem lehet tudni, hogy a Ferencváros mennyiben lesz kénytelen változtatni a terveken.