Vágólapra másolva!
A második számú európai kupasorozatot, amelyet ebben a szezonban már Európa Ligának hívnak, az UEFA régóta szeretné hitelessé tenni a futballközvélemény számára. Idén a Bajnokok Ligájából igazi sztárcsapatok kerültek át az Európa Ligába, amely a magyar szurkolók számára is érdekes lehet, hiszen négy honfitársunk csapata is versenyben van. Sérülése után visszatérhet a Herthába Dárdai Pál, illetve a Fulhambe Gera Zoltán.

A Dzsudzsák Balázzsal felálló PSV akár a végső győzelemre is esélyes lehet, de az eindhoveni csapat már a legjobb 16 közé jutásért kemény ellenfelet kapott. Dzsudzsákék a német Hamburggal játszanak, amelynek a keretében négy holland futballista szerepel, közöttük az a Ruud van Nistelrooy is, aki 1998 és 2001 között a PSV ünnepelt klasszisa volt.

A támadó a hét végi, Stuttgart elleni bajnokin csereként két gólt szerzett, ám ennek ellenére alighanem a PSV ellen is csak kispados lesz, mivel erőnlétileg még nem bír 90 percet, viszont a hamburgiaknak nagyon jól jöhet, hogy beugróként is képes meccseket eldönteni. A vendégeknél Orlando Engelaar az egyetlen sérült, és a PSV számára mindenképpen kedvező, hogy az első mérkőzésre Hamburgban kerül sor, ahol a HSH Nordbank Arenában szinte biztos a telt ház - csak elővételben 31 ezer jegyet adtak el.

Amennyiben a Philips-gyáriak továbbjutnak, úgy a következő fordulóban az Anderlecht-Athletic Bilbao párharc győztesével játszanak majd, vagyis Dzsudzsák akár Juhász Rolanddal is szembekerülhet majd. Ehhez persze a belgáknak tovább kellene jutni, ami nem egyszerű feladat, elvégre a baszkok jól szerepelnek a Primera Divisiónban, 22 forduló után a hetedik helyen állnak. Az első mérkőzésre Bilbaóban kerül sor, ami már csak azért is szerencsés, mert az elmúlt hét végén Belgiumban több bajnokit is el kellett halasztani az időjárás miatt. Az Anderlecht sem játszott, vagyis Juhászék pihenten utazhattak el Spanyolországba. A magyar hátvédnek a spanyol csapatból elsősorban Fernando Llorentére kell figyelnie, aki jelenleg vezeti az Európa Liga góllövőlistáját hat találattal, míg az Athletic másik csatára, a fiatal Iker Muniain a védők rémálma lehet, hiszen ellene szabálytalankodtak a legtöbbször az egész mezőnyben.

A hírek szerint hosszú kihagyása után Dárdai Pál is pályára léphet a Herthában a Benfica ellen. A középpályás az edzéseken már teljes intenzitással dolgozott, és Friedhelm Funkel edző alighanem ideális lehetőségként fogja fel a nemzetközi mérkőzést arra, hogy a magyar középpályás játékba lendüljön. A berliniek számára ugyanis nem az Európa Liga a legfontosabb, hanem a Bundesliga, ahol a bennmaradásért küzdenek, így aztán könnyen lehet, hogy néhány kulcsjátékos pihenőt kap. A portugál csapatokból amúgy is elegük lehet a berlinieknek, hiszen a csoportkörben a Sporting volt az ellenfelük, az előző idényben, az UEFA-kupában pedig éppen a Benficával szerepeltek egy csoportban. Akkor az Olympia-stadionban 1-1-es döntetlent játszottak.

Forrás: AFP

Dárdaiéknak a kiesés elleni harc fontosabb a kupamenetelésnél

A negyedik, még versenyben lévő magyar játékos, Gera Zoltán felépült sérüléséből, és úgy nyilatkozott, hogy játékra kész: a Fulham a címvédő ukrán Sahtar Donyecket fogadja. Geráék bizakodhatnak, hiszen hazai pályán még sohasem szenvedtek vereséget az európai kupákban. Mindez 12 mérkőzést jelent, és a Fulhamnél bíznak benne, hogy a 13-as szám ezúttal nem jelent balszerencsét. Mindkét edző, a román Mircea Lucescu és az angol Roy Hodgson is egykoron volt az Internazionale mestere.

Ennek a párharcnak a győztese a következő körben az Ajax Amsterdammal vagy a Juventusszal meccsel - ez a párosítás a forduló csúcsrangadója. Nem véletlenül: a két klub korábban kétszer is találkozott a BEK-, illetve a BL fináléjában, most viszont az egyik még az Európa Liga legjobb 16 csapata közé sem jut be. A torinóiak a második számú európai kupasorozatban legutóbb 2000-ben szerepeltek, amikor is nyolcaddöntőben estek ki a Celta Vigo ellen. A Juve számára az Európa Liga az utolsó esély arra, hogy nyerjen valamilyen trófeát a szezonban, és a csapat brazil középpályása, Diego szerint a klkub Amszterdamban is győzelmi céllal lép majd pályára. Az olaszok számára ugyanakkor még fontosabb feladat, hogy a bajnokságban odaérjenek a negyedik helyre, de ugyanez a másik, BL-ből csoportharmadikként kiesett sztárklubra, a Liverpoolra is igaz.

A Vörösök háromszor is megnyerték az UEFA-kupát, de 2004 óta nem szerepeltek a sorozatban, és a következő idényben is inkább a Bajnokok Ligájában játszanának. A román Unirea Urziceni kiverése kötelező feladatnak számít, annak ellenére, hogy az ellenfél szintén a BL-ből érkezett. Rafa Benítez edző várhatóan nem kockáztatja a nem teljesen egészséges Yossi Benajun játékát, Fernando Torres pedig régóta sérült, ám a liverpooliak nélkülük is szeretnének tekintélyes előnyt szerezni a bukaresti visszavágóra.

Európa Liga, a legjobb 16 közé jutásért, első mérkőzések:
Rubin Kazany (orosz) -Hapoel Tel Aviv (izraeli) 15 ó
Ajax Amsterdam (holland) - Juventus (olasz) 19 ó
Lille (francia) - Fenerbahce (török) 19 ó
FC Bruges (belga) - Valencia (spanyol) 19 ó
Villarreal (spanyol) - VfL Wolfsburg (német) 19 ó
Standard Liege (belga) - Salzburg (osztrák) 19 ó
Twente (holland) - Werder Bremen (német) 19 ó
Fulham (angol) - Sahtar Donyeck (ukrán) 21.05
FC Liverpool (angol) - Unirea Urziceni (román) 21.05
Athletic Bilbao (spanyol) - RSC Anderlecht (belga) 21.05
FC Köbenhavn (dán) - Olympique Marseille (francia) 21.05
Hertha BSC (német) - Benfica (portugál) 21.05
Hamburger SV (német) - PSV Eindhoven (holland) 21.05
Atlético Madrid (spanyol) - Galatasaray (török) 21.05
Panathinaikosz (görög) - AS Roma (olasz) 21.05

www.global-soccer.eu