Vágólapra másolva!
Jochen Drees játékvezetőnek a német labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójában elkövetett komoly hibája után - a Freiburg-Schalke mérkőzésen nem adott meg egy egyértelmű gólt - többen szorgalmazzák a csippel felszerelt labdák használatának bevezetését, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azonban egyelőre nem tervez változtatásokat.

"Amennyiben a rendszer teljesen működőképes lenne, a bírói kar üdvözölné a csipes labda alkalmazását" - mondta hétfőn Eugen Strigel, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) szóvivője.

A fejlesztés elterjesztésének szükségessége azután merült fel újfent, hogy szombaton, a gól nélküli döntetlennel zárult Freiburg-Schalke mérkőzésen a bíró nem adott meg egy a felvételek alapján szabályos találatot, és ezt Felix Magath, a vendégek vezetőedzője határozottan nehezményezte: "Sajnos meg kell szoknunk, hogy amatőrök döntenek profik sorsáról" - fakadt ki a tréner.

Maga Drees is a technikai vívmány használatát szorgalmazza. "Egyértelműen a csipes labda mellett teszem le a voksom, nem tudok róla, hogy egyáltalán lenne olyan kollégám, aki ellenezné" - nyilatkozta a 40 éves játékvezető.

A meg nem adott gól 2:54-től nézhető meg


A labdába szerelt csip a hozzá kapcsolódó rendszer segítségével képes lenne jelezni, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon.

"A játékvezetői tévedések is hozzátartoznak a játékhoz"

Hogy a FIFA illetékeseinek a véleménye továbbra is megoszlik abban, hogy szükséges-e alkalmazni az új technikai vívmányokat, arról Kisteleki István is meggyőzödhetett. Az MLSZ elnöke a FIFA technikai és fejlesztési bizottságának a zürichi ülésén vett részt hétfőn.

"Joseph S. Blatter bevezetőjében szót ejtett mindazokról az anomáliákról, amelyek az utóbbi időben jelentkeztek a játékvezetés terén, jelezve, hogy fel kell gyorsítani azokat a folyamatokat, amelyek megoldást kínálnak az ellentmondásos helyzetekre" - mondta az MLSZ honlapjának Kisteleki, aki tagja a testületnek. "Természetesen téma volt a videó, vagy más technikai segédeszköz használata, de mint eddig, most is szinte ötven-ötven százalékban megoszlott a jelenlévő szakemberek véleménye. Volt, aki a bevezetésük mellett kardoskodott, s ugyanennyien féltették a labdarúgás tradícióit az esetleges változtatástól. Általánosan elfogadott azonban az az álláspont, mely szerint még a feltűnő játékvezetői tévedések is hozzátartoznak a játékhoz, éppúgy, mint amikor a csatár elhibáz egy kihagyhatatlannak tűnő helyzetet."

A futsal-Eb-n két bíró is elnézte a spanyolok bombagólját:


A tanácskozáson - melyen jelen volt többek között Pelé, Sir Bobby Charlton és Zbigniew Boniek is - Franz Beckenbauer elnökölt. A témák között szerepelt a futsal helyzete, illetve a sportág alapjainak szélesítésére vonatkozó elképzelések megvitatása. Az MLSZ elnöki posztjáról tavasszal távozó Kisteleki félórás négyszemközti megbeszélést is folytatott Blatterrel Zürichben, ezen a sportág magyarországi aktualitásairól tájékoztatta vendéglátóját. A FIFA elnöke jelezte, hogy személyes képviselője jelen lesz az MLSZ február 27-ei, rendkívüli közgyűlésén.