Vágólapra másolva!
Több változás is történt az Újpest FC vezetésében, az anyagi gondjait azonban nem sikerült megoldania az idén 125 éves futballklubnak.  Kovács Zoltán sportigazgató elismerte, hogy mostanában komoly áldozatokat kellett vállalniuk a játékosoknak, de szerinte a klub még soha, senkinek nem maradt az adósa. Noha sokan kész ténynek veszik, hogy télen a teljes védelem távozik, eddig egyik futballistára sem érkezett konkrét ajánlat.

Az eddigi két tulajdonos helyett év eleje óta lényegében már egy csak ember áll Újpest FC élén. A csapatot működtető gazdasági társaság továbbra is a Dare csoport tulajdonában van, ám míg eddig Tolnai Sándor és Kovács Péter fele-fele arányban birtokolta az együttest, január elsejétől ez az arány gyakorlatilag 95:5-re módosult Tolnai javára (0,4 százaléknyi üzletrésszel az UTE is rendelkezik), miközben Kovács a csoport egyéb érdekeltségeiben növelte tulajdonhányadát.

Változott a sportigazgató személye is: Kovács Zoltán, a klub korábbi hússzoros válogatott csatára vette át Sallói István pozícióját.

- Tényleg elképzelhető, hogy szinte a teljes védelem eltávozik a Megyeri útról, még a téli átigazolási időszak lezárulta előtt? - kérdeztük az új sportigazgatót.
- Papíron igen, s azt kell mondanom, az ideális állapot az lenne, ha már itt feküdne az asztalomon mind a négyükért egy borsos ajánlat. Ám eddig a pillanatig egyikükre sem kaptunk még konkrét ajánlatot. A sajtó úgy emlegeti őket, mintha már aláírásra várna az új szerződésük, holott erről még szó sincs.

- Vegyük sorra az állítólagos távozókat!
- Korcsmár Zsolt a holland Feyenoordnál és a skót Celticnél is járt próbajátékon, azóta visszatért, ajánlatot még nem kapott. A skótok - ha viszik - nyártól számítanának rá, és számunkra is ez lenne a legkedvezőbb megoldás, mert így tavasszal még számolhatnánk vele, ő pedig abban a tudatban futballozhatna, hogy biztosítva van a jövője. Megjegyzem, jómagam is így kerültem el a görög PAOK Szalonikihez 1998-ban, amikor legutóbb bajnokságot nyert az Újpest. Az utolsó fél évben zsebemben lapult az aláírt szerződés, és ez óriási önbizalmat adott. Korcsmárért 7-800 000 euróra számít az Újpest.

Willie McStay vezetőedző az [origo]-nak azt mondta erről, hogy Glasgow-ban tárt karokkal várják a védőként és középpályásként is használható Korcsmárt, de egyelőre hosszú távú befektetésnek tartják, és jelen helyzetben inkább egy azonnal bevethető, sőt, kulcsjátékosként bevethető játékosra lenne szükség a Celticnél. Korcsmár pedig még egy-két évnyire van ettől, véli McStay.


- Vaskó Tamás?



- Vermes Krisztián?
- Ha teljesen őszinte akarok lenni, érte még nem jelentkezett senki. Ivan Dudics - négyük közül ő az egyetlen, akinek nyáron lejár a szerződése - valóban távozna, de még érte sem kaptunk konkrét ajánlatot. Szóval, ez egy ilyen játék. Vannak azok a játékosaink, akik a legpiacképesebbek, viszonylag fiatalok is, velük kapcsolatban értelemszerűen elkezdődnek a találgatások. Számomra azonban az a lényeg, hogy a labdarúgó megtalálja a számítását. Ha el akar menni, menjen el, biztosan találunk olyan megoldást, amely mindenki számára kielégítő. Én, aki nem kevés évet lehúztam a Megyeri úton, bátran állíthatom: itt még játékos nem ragadt be, senkinek az eladása előtt nem támasztott a klub teljesíthetetlen feltételeket.

Forrás: ujpestfc.hu
Forrás: ujpestfc.hu

- A tulajdonosi szerkezet átalakulásával és Sallói távozásával most hogy néz ki az újpesti vezérkar?
- Csehi István klasszikus ügyvezető, ő felel az anyagiakért, jómagam sportigazgatóként a játékosmozgást irányítom, és én vagyok Willie McStay és az edzői stáb közvetlen felettese. Willie ugyan papíron nem szól bele az átigazolások kérdésébe, de mindig meghallgatjuk a véleményét, a kérését, amit azonban az anyagi érdek olykor felülír. Joe Böröcz - egykori szponzorunk, a DHL volt magyarországi igazgatója - már nem vesz részt az operatív irányításban, ő a klub nemzetközi kapcsolatait ápolja.

- Azt régóta tudjuk, hogy anyagi gondok vannak Újpesten. Jelenleg mennyivel tartozik a klub a játékosoknak?
- Aki azt mondja, hogy rózsás a helyzet, az nem mond igazat. Vannak nehézségeink, egy jó csapat sok pénzbe kerül, de számítunk a játékosaink türelmére és lojalitására, és ez eddig maximálisan megvan. A játékosok látják, hogy mennyit dolgozik a tulajdonos a klub felvirágoztatásán, s ez belátásra, megértésre ösztökéli őket. Egyvalamit tudni kell: az Újpest soha, senkinek nem maradt még adósa. Igen, mostanában meg kellett hozni fájdalmas döntéseket, áldozatokat is vállaltunk, vállaltak a játékosok. Van, aki azt, hogy egy ideig nem kap fizetést, s volt, aki zokszó nélkül belement némi fizetéscsökkentésbe. Újpesten mindig is döntő volt az érzelmi tényező.

- Úgy érzi, ilyen körülmények között is bajnokesélyes az Újpest?
- Még szép! Szerintem nyolcvan-kilencven százalék az esélye, hogy tizenkét év után újra bajnok lesz az Újpest.

- De ezt csak az érzelmei mondatják önnel.
- Dehogy, ezt úgy mondom, hogy levontam az elfogultságomat. Ha azt is meghagynám, akkor száz százalékot mondtam volna.