Vágólapra másolva!
A topligákban általában nem csak a tabella élén hatalmas a küzdelem, hanem az alsó régiókban is, és a kieső csapatok kiléte legtöbbször csak az utolsó fordulókban dől el. A jelenlegi idényben azonban több országban is akad egy-egy csapat, amely nem üti meg az élvonal szintjét, és már féltávnál szinte biztosra vehető kiesése. A Bundesligában a Hertha tűnik menthetetlennek, a spanyoloknál a gólt is alig szerző Xerez zuhan vissza a másodosztály felé, míg Angliában az anyagi gondokkal küszködő Portsmouth vergődik látványosan.

A topligás klubok közül az ősszel a legrosszabb teljesítményt a Hertha nyújtotta: a berliniek 17 mérkőzésből csak egyet nyertek, így az utolsó helyen várják a folytatást. Dárdai csapata mindössze hat pontot gyűjtött, és ha tavasszal nem javul a teljesítménye, akkor minden idők leggyengébb együttese lehet a Bundesligában.

Az egységes német bajnokság történetében eddig a Tasmania Berlin szerezte a legkevesebb pontot: a csapat az 1965-66-os idényben mindössze kétszer nyert, és nyolc ponttal fejezte be a szezont. Igaz, akkor egy győzelemért két pont járt, de a mai számítások szerint is csak tíz pontja lett volna - ha a Hertha ezt felülmúlja, akkor legalább azt a szégyent elkerüli, hogy minden idők legrosszabb csapataként könyveljék el Németországban.

Dárdaiéknak tíz pont hátrányt kellene ledolgozniuk ahhoz, hogy megmenekülhessenek - Németországban ugyanis csak az utolsó két helyezett esik ki, a 16. már osztályozót játszik. A berliniek őszi szereplése alapján ez reménytelennek tűnik, de a Herthánál nem adták fel.

A csapat egyik kulcsembere, Gojko Kacar például kijelentette: számára a 15. hely a cél - vagyis a közvetlen bennmaradás. "Ehhez nem csoda, hanem kemény munka, koncentráció és önbizalom kell, amiből ősszel elsősorban az önbizalom hiányzott. Sem saját magunkban, sem a társainkban nem bíztunk. A keret azonban elég jó ahhoz, hogy ne essünk ki" - nyilatkozta a középpályás, akinek sérülése is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Hertha gyengén szerepelt.

Azt az idény rajtja előtt is sejteni lehetett, hogy a klub valószínűleg nem tudja megismételni a 2008-2009-es szezonban mutatott teljesítményét, amikor negyedik helyen végzett, azonban ekkora visszaesésre senki sem számított - még úgy sem, hogy a komplett csatársor távozott. Marko Pantelicet és Andrij Voronyint azonban anyagi okok miatt nem tudták Berlinben tartani, és a gazdasági helyzet azóta sem javult. Az edzőcsere sem hozta meg a várt eredményt: Friedhelm Funkellel tíz mérkőzés alatt pontosan ugyanannyi pontot szerzett a csapat, mint előtte Lucien Favre-ral a kispadon - és a svájci edző legalább egy győzelmet is ünnepelhetett.

A Premier League sereghajtójánál, a Portsmouthnál viszont az edzőcsere mindenképpen pozitív fordulatot hozott. Az első 13 fordulóban Paul Harttal a csapat csak hét pontot szerzett, ám miután Avram Grant vette át az irányítást, a következő hét mérkőzésen ugyanennyit gyűjtött. Így aztán a klub helyzete nem reménytelen, 20 forduló után 14 ponttal áll az angol bajnokság utolsó helyén, csupán néggyel lemaradva a 17. West Ham Unitedtől.

Ezzel együtt a Pompey bennmaradása kisebbfajta csoda lenne, hiszen az egyesületnél teljes a pénztelenség: a játékosok a decemberi fizetésüket csak egyhetes késéssel kapták meg, ami Angliában példátlan dolognak számít. A klubnak kölcsönt kellett felvennie ahhoz, hogy fizetni tudjon, de januárban várhatóan pénzzé kell tennie legjobbjait - akik egyáltalán még maradtak, mert a Portsmouth nyáron már tartott egy nagy kiárusítást.

Ennek köszönhetően Grantnak a Premier League legszűkebb keretével kell dolgoznia, és aligha igazolhat új labdarúgókat januárban, miközben a meglévők egy része a jelek szerint nem elég jó a Premier League-hez - a pénztelenség pedig elvonja a figyelmüket a játékról. "Természetesen beszélünk arról, hogy a klub milyen helyzetben van, hogy mikor kapunk fizetést. Nagyon reméljük, hogy a szituáció hamarosan rendeződik, de most úgy tűnik, senki sem tudja, mi fog történni. Aggasztó a helyzet, és ez óhatatlanul befolyásolja a teljesítményünket, még ha próbálunk is a futballra koncentrálni" - fejtette ki a rutinos jobbhátvéd, Steve Finnan.

Míg az angol és a német sereghajtó edzőt váltott, addig a francia és a spanyol utolsó helyezettnél bíznak a trénerben - alighanem azért, mert tudják: a csapat valóban olyan rossz, mint a táblázat mutatja. A Primera Divisiónban a Xerez áll az utolsó helyen, mégpedig tragikus teljesítménnyel: az együttes 16 forduló alatt mindössze hét pontot szerzett, egyetlen alkalommal tudott győzni, és csupán hét gólt ért el!

Forrás: AFP

Hátul gólképes a Xerez, itt éppen a valenciai Mata szerez gólt az újonc ellen

Az újonc ilyen gyenge szereplése azonban egyáltalán nem meglepetés, hiszen a spanyol szakértők valami hasonlót vártak a gárdától. Nem véletlenül: miután a klub hatalmas meglepetésre megnyerte a másodosztályt, menesztette a sikeredzőt, Estebán Vigót, és a fél keret is távozott - a felkészülési időszak kezdetén a szakvezető, José Ángel Ziganda mindössze 12 futballistával dolgozott! Mivel a klubnak nem volt pénze, így elsősorban kölcsönjátékosok érkeztek, akikre máshol nem tartottak igényt - és a teljesítményükön látszik, hogy miért.

A Ligue 1-ben a Grenoble az előző szezonban újoncként kifejezetten jól helytállt, a középmezőnyben végzett, azonban a mostani idény katasztrofálisan kezdődött az együttes számára. A szurkolóknak ugyanis egészen a 12. mérkőzésig kellett várniuk ahhoz, hogy a csapat egyáltalán pontot szerezzen!

Az első 11 bajnokin tehát egyaránt kikapott a gárda, és bár később javultak az eredmények (jelenleg már hét pontja van a csapatnak), a helyzet szinte reménytelen: a 17. helyhez képest kilenc pont a hátrány. Pedig a csapat a nyáron inkább erősödött, mint gyengült, így nehéz magyarázatot találni arra, hogy mi az oka az ekkora visszaesésnek.

A játékosok mindenesetre fogadkoznak ("A szezon második felében megpróbáljuk a lehetetlent" - mondta például a kapus, Ronan le Crom), a vezetőség ugyanakkor sokkal realistább. Az ügyvezető igazgató, Pierre Wantiez kijelentette, hogy a téli átigazolási időszakban már a klub jövőjét is figyelembe veszik - vagyis már a másodosztályra készülnek.

www.global-soccer.eu