Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Noha a Szovjetunió már régóta nem létezik, az egykori államunióból kivált országok bajnokcsapatai évről évre megmérkőznek egymással a Független Államok Közösségének Kupája (FÁK-kupa) keretében. A versengésben a volt szovjet tagállamok bajnokcsapatai vesznek részt, azonban a régebben nagy presztízsűnek tartott futballviadal mára teljesen elveszítette a jelentőségét. A teremtornára idén jobbára a tartalékok érkeznek csak.

Az utolsó egységes szovjet bajnokságot 1991-ben rendezték, amelyet a CSZKA Moszkva nyert meg. Akkor az első osztályban az orosz és az ukrán klubok mellett akadt örmény, fehérorosz, üzbég és tádzsik is, a balti államok már két évvel korábban kiváltak a Szovjetunióból. Mai szemmel nézve a bajnokság rendkívül erős volt, és a klubvezetők is érezhették, hogy a regionális versengést folytatni kellene valamilyen formában.

Két évvel később létre is hozták a Független Államok Közösségének Kupáját (FÁK-kupa), amelyre az egykori Szovjetunió 15 tagállamának bajnokcsapatát hívták meg. Más kérdés, hogy az ukránok az első két sorozaton nem vettek részt, alighanem a friss függetlenség felett érzett büszkeségből.

1995-ben azonban már Ukrajna képviselője is ott volt a moszkvai viadalon, mivel az ukránok is belátták: ebből nem szabad kimaradniuk. A FÁK-kupa ugyanis eleinte hatalmas sikert hozott: a szurkolók szívesen idézték fel az egykori rivalizálást, ráadásul a kisebb tagállamok bajnokcsapatai számára a torna kiváló lehetőséget jelentett arra, hogy erősebb ellenfelekkel mérjék össze az erejüket. A FÁK-kupára az év elején, januárban került sor, és általában az orosz utánpótlás-válogatott is indult, így aztán négy csoportban zajlottak a mérkőzések.

2002-ig csak orosz és ukrán csapatok nyerték a tornát, amelynek az aranykora is addig tartott: a klubok rendkívül komolyan vették a viadalt, amelynek hatalmas volt a presztízse. A 2002-es döntőre, amelyet a Szpartak Moszkva és a Dinamo Kijev játszott, 27 ezer szurkoló volt kíváncsi, ez jelenti a sorozat a nézőcsúcsát. Azt a finálét egyébként a moszkvaiak 4-3-ra nyerték meg, és a mérkőzésen a kijevi csapat színeiben pályára lépett Bodnár László is, akit a torna álomcsapatába is beválasztottak.

Ezt követően azonban a FÁK-kupa sokat veszített jelentőségéből. Az orosz és ukrán sztárklubok nem szívesen küldték el legjobbjaikat, amit azzal magyaráztak, hogy a teremben rendezett találkozókon nagy a sérülésveszély, a viadalt ezúttal a januárban Moszkvában uralkodó rendkívüli hideg miatt a Szpartak és a CSZKA Moszkva sportkomplexumában rendezik.

A politika is közbeszólt, 2006-ban például az örmény Pjunik Jereván nem volt hajlandó pályára lépni az azeri Nyeftcsi Baki ellen: a két gárda az elődöntőben találkozott volna, de a jerevániak a meccs előtt repülőre ültek, és hazamentek.

Idén pedig a grúzok nem küldték el bajnokcsapatukat Oroszországba, köszönhetően a két ország közötti feszült helyzetnek. A visszalépések egyre gyakoribbak lettek, és így a rendezők kénytelenek voltak más csapatokat is meghívni: 2007-ben a szerb OFK Beograd, tavaly a finn Inter Turku is résztvevő volt, idén pedig a szintén finn Helsingin JK is pályára lép majd.

Az izraeli Channel One Cup kiírása sem tett jót a FÁK-kupának: a 2006-ban indult, általában szintén januárban sorra kerülő viadalon a legjobb orosz és ukrán csapatok sokkal szívesebben indulnak, elvégre jobbak a körülmények, és sokkal nagyobb a pénzdíj. Nem csoda, a tornát ugyanis a legnagyobb orosz kereskedelmi televízió, illetve Roman Abramovics szponzorálja.

Sokak szerint ez jelentette az utolsó szöget a FÁK-kupa koporsójába. Az idei tornán ugyan a Rubin Kazany és a Dinamo Kijev is ott lesz, de mindkét gárda a tartalékjaival érkezik Moszkvába.

"A felkészülésünket már sokkal korábban megterveztük, és nem fogjuk megváltoztatni a FÁK-kupa miatt. Inkább lehetőséget adunk a fiataloknak a bizonyításra" - nyilatkozta a Rubin edzője, Gurban Berdijev, és hasonlóan vélekedett a kijeviek mestere, Valerij Gazzajev is.

Üzbég részről a Bunyodkor szerepel majd a tornán, de senki se gondolja, hogy a moszkvai közönség láthatja majd Rivaldót. "Az a tény, hogy februárban már az Ázsiai Bajnokok Ligájában kell játszanunk, valamint hogy a mérkőzéseket műfüvön, teremben rendezik, azt mutatja, hogy nem éri meg a legjobbjainak elküldeni Moszkvába. Számunkra a szisztematikus felkészülés sokkal fontosabb" - fejtette ki az üzbégek világhírű brazil edzője, Luiz Felipe Scolari.

De ez mind semmi ahhoz képest, amit a Pjunik Jereván tervez: az örmény együttes ugyanis a komplett keretét otthon hagyta, és 21 próbajátékossal szerepel majd a tornán.

A FÁK-kupa eddigi döntői:

2009FC Sheriff Tiraspol (moldáv) - FC Aktobe (kazah)0-0 (büntetőkkel 5-4)
2008Kazar Lenkoran (azeri) - Paktakor Taskent (üzbég)4-3
2007Paktakor Taskent (üzbég) - FK Ventspils (lett)0-0 (büntetőkkel 9-8)
2006Nyeftcsi Baku (azeri) - FBK Kaunas (litván)4-2
2005Lokomotiv Moszkva (orosz) - Nyeftcsi Baku (azeri)2-1
2004Dinamo Tbiliszi (grúz) - Skonto Riga (lett)3-1
2003Sheriff Tiraspol (moldáv)- Skonto Riga (lett)2-1
2002Dinamo Kijev (ukrán) - Szpartak Moszkva (orosz)4-3
2001Szpartak Moszkva (orosz) - Skonto Riga (lett)2-1, hosszabbítás után
2000Szpartak Moszkva (orosz) - Zimbru Kisinyov (moldáv)3-0
1999Szpartak Moszkva (orosz) - Dinamo Kijev (ukrán)2-1
1998Dinamo Kijev (ukrán) - Szpartak Moszkva (orosz)1-0
1997Dinamo Kijev (ukrán) - Szpartak Moszkva (orosz)3-2
1996Dinamo Kijev (ukrán) - Alanyia Vlagyikavkaz (orosz)1-0
1995Szpartak Moszkva (orosz) - Dinamo Tbiliszi (grúz)5-1
1994Szpartak Moszkva (orosz) - Nyeftcsi Fergana (üzbég)7-0
1993Szpartak Moszkva (orosz) - Belarusz Minszk (fehérorosz)8-0

A FÁK-kupa eddigi gólkirályai:
1993: Sota Arveladze (Dinamo Tbiliszi) 5 gól
1994: Vlagyimir Beszcsasztnyih (Szpartak Moszkva) 10
1995: Ilia Cimbalar (Szpartak Moszkva) 6
1996: Uladzimir Makowski (Dinamo Minszk) 5
1997: Andrej Tyihonov (Szpartak Moszkva) és Andrij Sevcsenko (Dinamo Kijev) 6
1998: Anatolij Kanyiscsev (Szpartak Moszkva) 8
1999: Mihails Miholaps (Skonto Riga) 7
2000: Vladimirs Kolesnicenko (Skonto Riga), Luis Robson (Szpartak Moszkva) és Jegor Tyitov (Szpartak Moszkva) 5
2001: Mikail Asvetia (Torpedo Kutaiszi), Jafar Iriszmetov (Szpartak Moszkva), Marcao (Szpartak Moszkva), Valerij Stripejkis (Slavia Mozyr) és Raman Vasziljuk (Slavia Mozyr) 4
2002: Vlagyimir Beszcsasztnyih (Szpartak Moszkva) 7
2003: Cristian Tudor (Sheriff Tiraspol) 9
2004: Vitaly Daraselia Jr. (Dinamo Tbiliszi) 6
2005: Giorgi Adamia (Nyeftcsi Baku) 6
2006: Jevhen Seleznyov (Sahtar Doneck) 5
2007: Server Djeperov (Paktakor Taskent) és Vitalij Rogyionov (FC BATE) 4
2008: Uladzimir Jurcsanka (Zenit) 4
2009: Ibrahim Rabimov (Regar-TadAZ Turszunzoda), Vits Rimkus (Ventspils) és Alekszandr Jerokin (Sheriff Tiraspol) 4

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről