Vágólapra másolva!
Az új év egyben az átigazolási időszak kezdetét is jelenti a nemzetközi labdarúgásban, januárban megvan a lehetőség arra, hogy a vadabbnál vadabb pletykák megvalósuljanak. A jelek szerint a fő csapásirányt a kölcsönszerződések jelentik majd, de szinte biztosan akad néhány klubvezető, akik eurómilliók elköltésével próbálják sikeresebbé tenni csapatukat.

Akárcsak az elmúlt években, ezúttal is elsősorban az angol kluboktól várhatóak a nagy összegű transzferek - a Premier League egyesületei ilyenkor sem szokták sajnálni a pénzt erősítésekre. A sztárklubok közül egyedül a Manchester United lehet kivétel, Sir Alex Ferguson ugyanis többször kijelentette, hogy januárban nem igazolnak.

Egy új játékos persze így is bemutatkozhat az Old Traffordon, hiszen a még tavaly nyáron megvett szenegáli csatár, Mame Biram Diouf csak az év elején csatlakozott a kerethez (kölcsönjátékosként továbbra is korábbi klubjában, a norvég Moldéban futballozott). Mivel a munkavállalási engedélye is rendben van, Ferguson akár már a következő bajnokin pályára küldheti.

Manchester másik élvonalbeli klubja, a City viszont akár a legtöbbet is költheti januárban. Az arab tulajdonosoknak köszönhetően a pénz nem jelent problémát, és a nemrégiben kinevezett szakvezető, Roberto Mancini a hírek szerint mindenképpen erősíteni szeretne, elsősorban a védelemben.

Az edző elsősorban a Serie A-t ismeri, hiszen korábban az Internazionalét irányította, így aztán nem meglepő, hogy Olaszországban nézett körül. Felmerült a Palermo dán bekkjének, Simon Kjaernek, valamint a Juventus válogatott középhátvédjének, Giorgio Chiellininek a leigazolása is, de valószínűbb, hogy Mancini egykori klubjától igazol - a kolumbiai Iván Córdoba az első számú kiszemeltje.

A brazil jobbhátvédet, Maicont viszont aligha engedik el a milánóiak, hacsak a City nem kínál érte csillagászati összeget - bár a manchesteriek eddigi tevékenységét elnézve még ez sem lehet maximálisan kizárni. Sir Alex Fergusonhoz hasonlóan a Chelsea mestere, Carlo Ancelotti is váltig fogadkozott, hogy a londoniak senkit sem vesznek a télen, ám mivel az év elején a csapatból többen is hiányozni fognak az Afrika-kupa miatt, így aztán a gárdát naponta másik sztárral hozzák kapcsolatba.

Didier Drogba és Salomon Kalou távolléte, illetve Nicolas Anelka sérülése miatt a Kékeknek elsősorban csatárra lehet szükségük, ám nem valószínű, hogy a híreszteléseknek megfelelően már januárban megvennék Sergio Agüerót az Atlético Madridtól. A Giampaolo Pazzinival (Sampdoria) kapcsolatos pletykák hihetőbbek - és a Chelsea-nél arról sem szabad megfeledkezni, hogy ha a FIFA eltiltása valamikor a tavasszal életbe lép, akkor a klub jó másfél évig egyáltalán nem igazolhat.

Az Arsenalról köztudott, hogy Arsene Wenger ritkán igazol drága labdarúgókat - ugyanakkor a francia szakvezető előszeretettel erősít januárban. A korábbi években olyan játékosokat vett meg idény közben, mint José Antonio Reyes (2004), Emmanuel Adebayor (2006) vagy Andrej Arsavin (2009).

Robin van Persie sérülése miatt Wenger most leginkább támadót szerződtetne: a leggyakrabban Maruan Samakot említik, ám a marokkói kihangsúlyozta, hogy januárban biztosan marad Bordeaux-ban. Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan) megszerzését maga Wenger zárta ki, így egyelőre nehéz lenne megtippelni, hogy az Ágyúsok kit szerződtetnek - ha egyáltalán érkezik valaki.

Az angol sztárklubok közül a legnagyobb változás a Liverpool keretében várható - már csak azért is, mert Rafa Beníteznek pár játékost el kell adni ahhoz, hogy vásárolni is tudjon. A várható távozók között kell említeni Andrij Voronyint és Andrea Dossenát, de Ryan Babelnek is megvan az esélye arra, hogy pénzzé tegyék. Az érkezési oldalon egy csatár mindenképpen várható, és itt aztán valóban röpködtek a nevek Ruud van Nistelrooytól kezdve Emile Heskeyn keresztül John Carew-ig.

A középpályára az argentin Maxi Rodríguez vagy a török Arda Turan érkezhet, és Glen Johnson sérülése miatt egy jobbhátvéd szerződtetése is elképzelhető - a legújabb hírek szerint a görög Vaszilisz Toroszidisz lehet a befutó.

Anglián kívül sokkal kisebb mozgás várható. A Real Madridnál inkább a további keretszűkítésre lehet számítani: Van Nistelrooytól szinte biztosan, Gutitól és Christophe Metzeldertől valószínűleg megválnak. Utóbbi távozása azért is érdekes, mert Pepe sérülése miatt a középhátvéd posztján létszámhiány van - ennek ellenére a klub vezetősége úgy döntött, hogy a portugál pótlását házon belül oldják meg.

A nagy rivális FC Barcelona kerete is szűkös kissé, elsősorban a középpályán, ennek megfelelően a katalánokat jó néhány focistával kapcsolatba hozták Marek Hamsíkon, Javier Mascheranón keresztül Christian Poulsenig - azonban Josep Guardiolát ismerve a klub az utánpótlásból próbálja majd megoldani az esetleges problémákat. A Villarreal ellen a hét végén máris bemutatkozhatott a felnőttek között az ifjú Jonathan dos Santos.

A Primera Divisiónban az Atlético Madridnál lehet a legnagyobb változás: Maxi Rodríguez távozása meglehetősen valószínű, de Simao Sabrosát is eladhatják - a helyükre az argentin Lanús tehetsége, Eduardo Salvio érkezhet. A piros-fehér-kékek a védelmet is erősítenék, szóba került Cristiano Molinaro (Juventus), vagy a Stade Rennes-ben futballozó Rod Fanni megszerzése.

Forrás: AFP

Maxi Rodriguez szinte biztosan elhagyja az Atléticót, a kérdés csak az, hogy Argentínába vagy Angliába igazol

Olaszországban az AC Milan már meg is tette az első, és sokak szerint egyetlen lépését a januári átigazolási piacon: ismét kölcsönvette David Beckhamet a Los Angeles Galaxytől. Adriano Galliani szerint továbbra sem akarnak költeni, és ez erősen csökkenti a lehetőségek számát - más valószínűleg nem érkezik, viszont pár mellőzött focista (mint például Huntelaar) távozhat.

Az Internél szinte biztos a macedón Goran Pandev érkezése, és José Mourinho még szeretné a szintén laziós balhátvédet, Alekszandar Kolarovot megszerezni (akár Davide Santonért is cserébe), miközben David Suazótól máris megszabadultak - kölcsönadták a Genoának. A Juventus hasonló módon járt el Lorenzo Ariaudóval (ő a Cagliariba ment), és a pletykák szerint egy középpályást szívesen látnának a keretben, azonban Torinóban inkább a lehetséges edzőcserével vannak elfoglalva - Guus Hiddink érkezésének híre mindennapos az olasz sajtóban.

Érdekesen alakul a német átigazolási piac: a Bayern München máris négy játékosát kölcsönadta. Luca Toni az AS Romába, Breno és Andreas Ottl a Nürnbergbe, Alexander Baumjohann pedig a Schalkéhoz került. Utóbbi transzfer tovább erősítette azokat a pletykákat, hogy az amúgy is anyagi problémákkal bajlódó gelsenkircheniek rövidesen eladják brazil jobbhátvédjüket, Rafinhát a bajoroknak.

www.global-soccer.eu